October 30, 2019

29.10.2019: На ділянці фронту в Золотому почалося розведення військ


На ділянці фронту в Золотому почалося розведення військ
На ділянці фронту в Золотому почалося розведення військ
  • На ділянці фронту в Золотому почалося розведення військ.
  • Верховна Рада прийняла в першому читанні закон про штрафи за кнопкодавство.
  • Кабмін підписав меморандум із 4 операторами про розвиток покриття 4G.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про введення штрафів у розмірі 3–5 тис. неоподатковуваних мінімумів за неперсональне голосування депутатів. Водночас альтернативний законопроєкт про кримінальну відповідальність за "кнопкодавство", який подали депутати від "Опозиційної платформи – За життя", підтримано не було.
    Також у першому читанні ухвалено закон про надання добровольцям статусу учасників бойових дій і соціальних гарантій.
    Прийнято закон про введення штрафів за перевезення дітей без автокрісел в автомобілях.
  • Центральна виборча комісія, нарешті, перерахувала голоси на 198 мажоритарному окрузі та визнала обраним самовисуванця Рудика, який уже отримав депутатський мандат.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що не збирається йти у відставку через справу про вбивство активістки Гандзюк.
  • Всеукраїнський з’їзд суддів обрав нову суддю Конституційного суду і членів Вищої ради правосуддя,
  • Генпрокурор Рябошапка призначив керівником департаменту з нагляду за справами Майдану колишнього начальника відділу департаменту спецрозслідування Мисяку.
  • Прес-служба Генпрокуратури повідомила, що НАБУ доєднається до перевірки доброчесності прокурорів, які проходять атестацію.
  • УПЦ Московського патріархату вважає рішення Еллінської православної церкви про визнання ПЦУ помилкою, що суперечить церковним канонам і завдає шкоди православ’ю як в Україні так і всеправославній єдності.
  • Кабмін підписав на форумі в Маріуполі меморандум із мобільними операторами про перерозподіл частотного ресурсу для покриття всієї території країни мобільним інтернетом стандарту 4G. Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що уряд надасть операторам максимальну підтримку в будівництві нових мереж.
  • Міністерство інфраструктури, Укрзалізниця та ЄБРР підписали меморандум про підготовку до IPO первинного розміщення акцій на міжнародних фондових біржах.
  • НБУ з 5 листопада скасовує ліміт в 150 тис. грн на покупку фізичними особами валюти й банківських металів через каси банків, фінкомпаній або онлайн-банкінг.
  • Мінфін розмістив ОВДП на суму 1,6 млрд грн, з них зі строком погашення 2 роки – на 1,33 млрд грн під 14,64 % річних, однорічні – на 0,15 млрд грн під 14,27 % річних. На міжбанку курс протягом сесії знову сильно коливався, проте Нацбанку, за оцінкою учасників торгів, вдалося купити близько $30 млн в анонімному режимі через систему Matching. Довідковий курс встановлено на позначці 25,11 ₴/$ (+0,05 грн), 27,86 ₴/€ (+0,07 грн), 3,93 ₴/10 руб (+0,01 грн). За інформацією НБУ, у вересні держборг виріс на 1,3 % і сягнув $82,95 млрд.

Київ

  • Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) опублікував результати опитування про вподобання жителів столиці на виборах мера. Понад третина респондентів (36,3 %) підтримують чинного мера Кличко. За представника партії "Слуга народу", колишнього генерального директора телеканалу "1+1" Ткаченка віддали б голоси 18,0 % опитаних, 12,6 % підтримали б телеведучого Пальчевського.

Війна

  • Попри щоденні обстріли, українська влада вирішила відвести війська в Золотому. Спочатку про це заявив міністр закордонних справ Пристайко, за твердженням якого, спостерігачі ОБСЄ не фіксували порушення режиму тиші на ділянці розведення військ протягом 10 днів. Водночас, в офіційних зведеннях штабу операції об’єднаних сил принаймні двічі публікувалася інформація про обстріли.Однако після офіційного оголошення штабу про відведення військ ці повідомлення названо "помилковими". Водночас офіцери СЦКК стверджують, що 28 жовтня ними було зафіксовано обстріл із боку окупаційних військ на ділянці розведення.
    Штаб стверджує, що відведення військ не ослабить обороноспроможності, а влада гарантуватиме безпеку місцевого населення. Міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що в Золотому буде достатньо поліціянтів для запобігання можливих провокацій. За інформацією командувача ООС Кравченка, процес розведення військ триватиме три доби.
    За словами голови Луганської облдержадміністрації Гайдая, представники "ЛНР" погодилися на відкриття пункту пропуску в Золотому, а створення "сірої зони" дозволить добудувати та запустити КПВВ.
    Під офісом президента кількасот активістів провели акцію проти розведення військ. Учасники оголосили, що днями представлять альтернативу "формулі Штайнмайєра".
    Пристайко заявив, що дату зустрічі в "нормандському форматі" вже визначено, однак визнав, що "не всі сторони на неї погодилися". Він підкреслив, що українська влада дуже не хоче, щоби вона зірвалася. За його словами, якщо мінські домовленості не дозволять припинити бойові дії, Україна знову звернеться до ООН із проханням про введення миротворчої місії. Пристайко вважає, що Зеленський готовий до зустрічі з президентом Путіним.
    Зеленський висловив задоволення початком розведення військ. Помічник російського президента Сурков також привітав розведення сил і засобів у Золотому. Він заявив, що після розведення військ на першій ділянці треба негайно приступити до аналогічної операції в Петровському, що відкриє шлях до підготовки саміту в "нормандському форматі". МЗС Німеччини закликав сторони продовжити процес розведення й на інших ділянках фронту.
    Спецпредставник ОБСЄ на переговорах у Мінську Сайдік підтвердив готовність "армії ЛНР" до відведення підрозділів. Учасники тристоронньої контактної групи вважають, що розведення військ у Золотому відкриває шлях до зустрічі на лідерів Росії, України, Німеччини та Франції. Сайдік повідомив про підготовку великого обміну полоненими в рамках врегулювання ситуації на Донбасі.
    Упродовж усієї минулої доби на Донбасі було неспокійно. Окупанти обстріляли з мінометів Зайцеве в околицях Горлівки і Кримське в районі траси Р-66 "Бахмутка", Зі стрілецької зброї і гранатометів обстріляні Водяне на схід від Маріуполя, Богданівка поблизу від ще однієї ділянки розведення військ, а також в Авдіївці та Красногорівці в районі Донецька, у Луганському на Світлодарському водосховищі й у Кримському, де окупанти знову атакували за підтримки БМП. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.

Україна та світ

  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко визнав, що на тристоронніх переговорах щодо газу в Брюсселі дійсно не було досягнуто жодних домовленостей. Однак, за його словами, українська компанія готує новий позов до Газпрому в разі припинення ним транзиту на початку 2020 р.
    Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що для досягнення домовленостей щодо газу Україна повинна зняти з порядку денного судові претензії до Газпрому.
  • Молдова оголосила в міжнародний розшук лідера Демократичної партії – олігарха Плахотнюка, який не з’явився на допит і був заочно арештований судом.

Тренди

  • Глава Офісу президента Богдан в інтерв’ю виданню "Українська правда" заявив, що колишній президент Порошенко прагне очолити протестний рух проти Зеленського. За його словами, активісти руху "Ні – капітуляції" не розуміють суті "формули Штайнмайєра", процес її затвердження й закріплення в українському законодавстві. Він заперечує, що саме проштовхування "формули" обвалило рейтинги президента на 7 %. Богдан стверджує, що позиція української влади щодо Донбасу призначена не тільки для міжнародної спільноти, а і здатна знизити рівень ворожості до України в жителів Росії.
    Богдан заявив, що не займається справою Приватбанку, проте визнав, що "іноді спілкується" із його колишнім власником, олігархом Коломойським. Він стверджує, що політику країни визначає не олігарх, а президент. Сам Зеленський на інвестиційному форумі в Маріуполі заявив, що влада не збирається повертати колишнім власникам Приватбанк і інші проблемні банки. ЄБРР чекає швидкого розслідування справи про виведення з Приватбанку $5,5 млрд його колишніми власниками.

No comments:

Post a Comment