October 20, 2019

19.10.2019: Путін вимагає законодавчого закріплення Україною "формули Штайнмайєра"


  • Путін вимагає законодавчого закріплення Україною "формули Штайнмайєра".
  • Росія визнала громадян України та Білорусі носіями російської мови.
  • Самопоміч обрала нового лідера партії.
  • Антикорупційний суд заарештував Гладковського з правом внесення застави в 10,6 млн грн.
  • Зеленський затвердив нову структуру РНБО.

В Україні

  • Президент Зеленський затвердив указом нову структуру Ради нацбезпеки й оборони. У порівнянні з попередньою структурою, затвердженою президентом Порошенком у 2017 р, до складу РНБО включено нові служби, а також ліквідовано підрозділ, що забезпечує доступ до публічної інформації.
  • Вищий антикорупційний суд заарештував із правом внесення застави в 10,6 млн грн колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського. Генпрокурор Рябошапка стверджує, що колишній чиновник не зможе втекти з країни, оскільки на нього буде надіто електронний браслет і він здасть паспорти. Компанія Гладковського "Богдан Моторс" відкинула звинувачення в завищенні ціни військових вантажівок "Богдан-63172" (зібраних із запчастин білоруських автомобілів МАЗ) і пригрозила зривом оборонного замовлення.
  • Депутат від фракції "Слуга народу" Бужанський вніс до Верховної Ради законопроєкт про визнання таким, що втратив силу, закону про очищення влади (люстрацію). оскільки, за рішенням ЄСПЛ, він порушує права людини. Бужанський стверджує, що закон став інструментом помсти колишній владі.
  • Партія "Самопоміч" обрала своїм лідером колишню віцеспікера Верховної Ради Сироїд замість мера Львова Садового.
  • Міністр соцполітики Соколовська повідомила, що виплата монетизованих субсидій почнеться вже найближчим часом, що дозволить ефективно використовувати ресурси особам, які мають пільгу.
  • Міністр економіки Милованов позитивно оцінив результати переговорів із МВФ і висловив надію на успішну роботу місії Фонду, що приїде до Києва за 2 тижні. Міністр фінансів Маркарова повідомила про досягнення домовленості з єврокомісаром із питань економіки Домбровським про план дій української влади задля отримання другого траншу макрофінансової допомоги (кредиту). Вона вважає реальним шанс виділення Євросоюзом траншу до кінця року.

Війна

  • Окупанти на Донбасі обстріляли українські війська з мінометів поблизу ділянки розведення військ у Золотому. У Талаковці, Водяному, Тарамчуку, Павлополі на схід від Маріуполя, в околицях Донецька – у Красногорівці, в Авдіївці, Новоселівці Другій, Верхньоторецькому, а також у Зайцевому на північ від Горлівки, Троїцькому на Світлодарському водосховищі, Кримському – у районі траси Р-66 "Бахмутка" й у Золотому сталися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін під час телефонних переговорів із канцлером Німеччини Меркель назвав умовами проведення саміту в "нормандському форматі" його ретельну підготовку, яка дозволить досягти "конкретних результатів". Такими результатами Путін вважає імплементацію "формули Штайнмайєра" до українського законодавства, розведення військ на погоджених у Мінську ділянках – у Золотому й Петровському, а також "неухильне дотримання положень мінського "Комплексу заходів" і домовленостей, що досягнуті на зустрічах у "нормандському форматі".
  • Уряд РФ затвердив законопроєкт, яким жителі України й Білорусі, що звертаються за отриманням громадянства, визнані носіями російської мови без проходження співбесіди.
  • Міністр енергетики Перрі відмовився надавати документи, що вимагає нижня палата Конгресу США в рамках розслідування справи про імпічмент президента Трампа. За інформацією американських ЗМІ, адвокат президента Джуліані в січні намагався домовитися з Держдепартаментом щодо оформлення візи для колишнього українського генпрокурора Шокіна, якому було раніше відмовлено в дозволі на в’їзд у США через підозри в корупції. Шокін стверджує, що володіє інформацією про корупційні злочини сина колишнього віцепрезидента Байдена, найбільш ймовірного суперника Трампа на наступних президентських виборах.
  • Британський парламент відклав голосування щодо затвердження угоди про вихід із ЄС (Brexit) до моменту прийняття законів про механізми реалізації.

Тренди

  • Генеральна прокуратура не допустила до атестації начальника управління спецрозслідувань Горбатюка і звільнила трьох прокурорів його команди. Відповідно до реформи прокуратури, усі співробітники мають пройти переатестацію. Однією з умов, висунутих керівництвом відомства, є написання заяв прокурорами на проходження атестації, де вони погоджуються на використання комісією анонімної інформації, яка не потребує додаткового підтвердження. Горбатюк та його підлеглі відмовилися писати подібні заяви, назвавши їх незаконними.

No comments:

Post a Comment