October 19, 2019

18.10.2019: Рада ухвалила в першому читанні бюджет на 2020 рік

Рада ухвалила в першому читанні бюджет на 2020 рік
Рада ухвалила в першому читанні бюджет на 2020 рік

  • Рада ухвалила в першому читанні бюджет на 2020 рік і закон про анбандлінг Нафтогазу.
  • МВФ планує направити місію до Києва за кілька тижнів.
  • Депутатам "Слуги народу" не вдалося протягнути для голосування закон про продаж землі.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про концесії, яким передбачено передачу держпідприємств у тимчасове користування приватним компаніям.
  • Верховна Рада прийняла в першому читанні проєкт бюджету на наступний рік. Під час обговорення депутати розкритикували закладені в проєкт низькі соціальні стандарти й темпи економічного зростання. За твердженням Кабміну, документ було зверстано на підставі макроекономічного прогнозу, що склав попередній уряд у квітні, і його буде переглянуто після затвердження нового прогнозу. Бюджетний комітет не підтримав поправку про скасування відшкодування ПДВ агроекспортерам.
    Також у першому читанні прийнято законопроєкт про розділення ("анбандлінг") Нафтогазу.
    У парламенті виник гучний скандал у зв’язку з незапланованим проведенням засідання комітету з питань аграрної політики, на якому депутати від "Слуги народу" погодили для прийняття законопроєкт про продаж землі з урахуванням можливості її покупки іноземцями. Після виступу опозиційних фракцій, зокрема Батьківщини, глава парламенту переніс розгляд закону комітетом на наступний пленарний тиждень – на початок листопада.
    Міністр економіки Милованов заявив, що "українці підтримують ініціативу президента Зеленського про продаж сільськогосподарських земель, попри те, що дані соцопитувань свідчать про зворотне".
  • Мінфін звернувся до Верховної Ради з пропозицією зменшити план надходжень до бюджету на 20,4 млрд грн у зв’язку зі зміцненням курсу гривні, що призвело до зниження надходження ПДВ на імпортні товари. Водночас, за твердженням чиновників, зменшення доходів скомпенсовано скороченням витрат на погашення й обслуговування держборгу.
  • Компанія British American Tobacco зупинила виробництво сигарет на заводі в Прилуках після ухвалення Верховною Радою поправок до Податкового кодексу, що підвищують націнку роздрібних продавців на тютюнові вироби, що призвело до падіння збуту.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура пред’явила підозру колишньому заступнику секретаря РНБО Гладковському. Колишній президент Порошенко назвав затримання Гладковського "феєричним шоу" нової влади. Вищий антикорупційний суд у п’ятницю не встиг розглянути справу про арешт колишнього чиновника і продовжить засідання в суботу.
  • Апеляційний суд залишив під арештом без права внесення застави колишнього депутата Пашинського. Генпрокуратура відкрила ще три кримінальні провадження, у яких він є одним із фігурантів.
  • Нафтогаз планує підвищити ціни на газ для промисловості в листопаді майже на 20 %.
  • За твердженням міністра економіки Милованова, Світовий банк поліпшив прогноз зростання ВВП України у 2020 р із 3,0 % до 3,7 %, "що збігається з прогнозом Міністерства".
  • Глава НБУ Смолій повідомив, що МВФ, для продовження співпраці з Україною, наполягає на ухваленні Верховною Радою закону про криміналізацію незаконного збагачення, поодження параметрів бюджету на наступний рік і відкриття ринку землі. За словами міністра фінансів Маркарової, на перемовинах обговорюється питання про повернення до бюджету 155 млрд грн, витрачених на докапіталізацію Приватбанку після його націоналізації. Директор Європейського департаменту Фонду Томпсон оголосив, що діалог з Україною йде "в хорошому темпі", а місія продовжить роботу в Києві в найближчі кілька тижнів. Він назвав пріоритетними реформами для підписання нової угоди відкриття ринку землі та боротьбу з монополіями, які контролюють олігархи.
  • Тенденція на послаблення гривні, яка домінувала на міжбанку весь тиждень, у п’ятницю посилилася. Попри період бюджетних платежів, коли експортери змушені продавати валюту для сплати податків, курс долара постійно зростав і вже опівдня перевищив 25 грн. Найгірший сценарій для гривні дозволила уникнути валютна інтервенція Нацбанку, який продав близько $30 млн. За оцінкою учасників торгів, зниження курсу гривні пов’язане з виведенням нерезидентами валюти за кордон після погашення короткострокових ОВДП на тлі неясних перспектив продовження співпраці зі МВФ і планами НБУ про зниження процентної ставки. Офіційний курс встановлено на позначці 25,04 ₴/$ (+0,30 грн), 27,90 ₴/€ (+0,41 грн), 3,91 ₴/10 руб (0,05 грн). Аналітики зазначають надмірну залежність українського ринку від вкладень нерезидентів у гривневі ОВДП.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Водяному на приморській ділянці фронту, в Авдіївці, Луганському на Світлодарському виступі й у Золотому – у безпосередній близькості від ділянки запланованого розведення військ. Перестрілки сталися на ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Водяному, Талаківці й Павлополі, у районі Докучаєвська – у Новотроїцькому та Березовому, у Красногорівці в околицях Донецька, у Зайцевому в районі Горлівки, у Троїцькому, Новолуганському й Луганському на березі Світлодарського водосховища, у Кримському й Новотошківському в районі траси Р-66 в Луганській області. За офіційними зведеннями штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військових минулої доби не було.
  • МЗС України відправив ноту Росії через виправлення нею чергового "гуманітарного конвою" на окупований Донбас.
  • 29 жовтня в Маріуполі відбудеться інвестфорум, на якому влада має намір залучити кошти на відновлення інфраструктури регіону. На форумі виступить президент Зеленський, а також представники 50 міжнародних і українських донорських організацій, інвестиційних фондів і компаній.
  • За словами заступника міністра закордонних справ Боднара, Росія на переговорах у Мінську наполягає на введенні особливого статусу ОРДЛО на постійній основі, а також вимагає відкриття ще одного КПВВ у Щасті.

Україна та світ

  • Глава Газпрому Міллер назвав умовою подовження транзитного контракту з Україною відмову Нафтогазу від претензій і штрафних санкцій за рішенням Стокгольмського арбітражу. Він заявив, що в разі підписання прямого контракту на постачання газу, ціна для України може бути на 20 % нижче за європейську. Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко повідомив, що в разі відмови Газпрому від підписання нового договору і припинення транзиту з 1 січня, російському монополісту буде пред’явлено позов на $11 млрд.
  • За інформацією видання The New York Times, колишній військовий прокурор Кулик причетний до скандалу навколо сина колишнього віцепрезидента США Байдена – саме він відкрив розслідування проти компанії Burisma й передав оточенню Трампа досьє щодо цієї справи.
  • Колишню главу МВФ Лагард призначено президентом Європейського центробанку.

Тренди

  • Банки поступово скорочують мережу відділень і переводять обслуговування клієнтів в онлайн. З початку року закрито понад 300 відділень, їхня кількість на 1 жовтня становить 8205. Найбільші банки вже мають програми для смартфонів, крім Universal Bank, проте його партнером є велика фінтех-компанія monobank.
  • За інформацією видання "Українська правда", під час засіданні фракції "Слуга народу" за участі прем’єр-міністра Гончарука мажоритарні депутати обурилися непублічним перерозподілом коштів між округами, унаслідок якого в проєкті бюджету понад 100 округів залишилися без субвенцій.
  • Міністр охорони здоров’я Скалецька наполягає на обов’язковій вакцинації всього населення. Вона визнала, що головною проблемою відмови людей від вакцинації є відсутність довіри через тяжкі наслідки щеплень, що іноді призводять до смертей пацієнтів, зокрема числі дітей. За твердженням чиновників міністерства, причиною подібних випадків є порушення умов зберігання і транспортування вакцин.


No comments:

Post a Comment