October 18, 2019

17.10.2019: Ексзаступника секретаря РНБО Гладковського затримано НАБУ після спроби виїзду з України

Ексзаступника секретаря РНБО Гладковського затримано НАБУ після спроби виїзду з України
Ексзаступника секретаря РНБО Гладковського затримано після спроби виїзду з України

  • Ексзаступника секретаря РНБО Гладковського затримано НАБУ після спроби виїзду з України.
  • Президент Зеленський ввів мораторій на перевірку ФОП терміном на 2 роки.
  • Суд про повернення акцій Приватбанку колишнім власникам відкладено до моменту прийняття рішення про законність націоналізації банку у 2016 р.

В Україні

  • Президент Зеленський ввів указом дворічний мораторій на перевірку діяльності фізосіб-підприємців, у тому числі, застосування ними касових апаратів. Він також доручив Кабміну створити координаційну раду з питань малого та середнього бізнесу.
  • Верховна Рада ухвалила закон про стимулювання викривачів топ-корупціонерів. Викривачі можуть отримати до 10 % збитків, відшкодованих державі за рішенням суду, але не більше трьох тисяч мінімальних зарплат.
    Також прийнято закон про верифікації та моніторинг пенсій і соціальних виплат, що буде виконуватись автоматично програмними засобами.
  • Глава Рахункової палати Пацкан повідомив, що зміцнення гривні скоротило розмір державного та гарантованого державою боргу понад на 100 млрд грн, проте призвело до зменшення надходжень від митних платежів через занадто високий середньорічний курс долара, що було закладено до бюджету поточного року.
  • НАБУ затримало колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, бізнес-партнера колишнього президента Порошенка, після спроби вильоту з України. Генпрокурор Рябошапка стверджує, що слідством зібрано достатньо доказів для пред’явлення підозри в скоєнні корупційних злочинів колишньому чиновнику. Прес-служба корпорації "Богдан", якою володіє Гладковський, заявила, що після затримання він оголосив голодування.
  • Генпрокуратура направила до Верховної Ради подання про позбавлення депутатської недоторканності і притягнення до відповідальності мажоритарного депутата Дубневича, що входив до фракції Блоку Порошенко та очолював парламентський комітет із питань транспорту попереднього складу Ради.
  • Господарський суд Києва зняв арешт з акцій дочірнього російського "Сбербанку". Рішення мотивоване тим, що акції дочірнього банку належать Ощадбанку Росії, а не Російської Федерації.
  • Міжнародна фінансова корпорація IFC (підрозділ Світового банку) планує до кінця року ввійти в капітал державного Укргазбанку шляхом покупки частини держпакету акцій.
  • Укрпошта має намір найближчим часом отримати обмежену банківську ліцензію, що дозволить їй виплачувати зарплати, соціальні допомоги та пенсії. За твердженням міністра інфраструктури Криклій, це забезпечить доступ 17 млн ​​сільських жителів до фінансових послуг.
  • Міністр фінансів Маркарова повідомила, що переговори зі МВФ просуваються швидко, з урахуванням прийнятих парламентом законів про фінансовий спліт, економічних операторів та спільного режиму транзиту. Головним каменем спотикання залишається ситуація навколо Приватбанку.
  • Розгляд справи про повернення акцій Приватбанку колишнім власникам, дебати за якою мали відбутися 17 жовтня, зупинено до прийняття рішення апеляційним адміністративним судом про визнання націоналізації незаконною.
  • Згідно з результатами щоквартального опитування, проведеного Нацбанком, бізнес прогнозує істотно меншу, ніж на початку року, інфляцію за підсумками 2019 р (6,9 %, проти 9 % в першому кварталі), а курс наприкінці року – не вище 27,96 ₴/$. Індекс ділових очікувань знизився з 117,8 % у другому кварталі до 115,3 % в третьому.
  • Гривня зранку зміцнилася завдяки періоду бюджетних платежів і НБУ вдалося купити близько $30 млн. Однак після обіду тренд змінився й долар став стрімко дорожчати. Проте, офіційний курс зафіксовано на позначці 24,73 ₴/$ (-0,10 грн), 27,49 ₴/€ (+0,11 грн), 3,86 ₴/10 руб, до моменту зростання котирувань. Причиною зростання курсу долара банкіри називають купівлю валюти інвесторами для виведення за кордон дивідендів і фіксацію нерезидентами прибутку після погашення ОВДП.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі знову загострилася. На приморській ділянці фронту, у Водяному, окупанти обстріляли українські війська зі ствольної артилерії й мінометів. Під мінометні обстріли також потрапили захисники Авдіївки, Новолуганського та Луганського в районі Світлодарська, Золотого в Луганській області, неподалік від ділянки розведення військ, а також Новозванівки на трасі Р-66 "Бахмутка". Перестрілки не припиняються Усією лінією фронту. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військових не було. Під час проведення інженерної розвідки на контрольованій території внаслідок підриву на вибуховому пристрої поранено сапера.

Україна та світ

  • Європейський суд із прав людини визнав український закон про очищення влади (люстрацію) таким, що порушує права людини, у зв’язку з тим, що в ньому не прописано, які саме дії чиновників були незаконними.
  • Росія не розглядає заяву прес-секретаря українського представника на переговорах у Мінську Кучми про необхідність розпуску "ДНР" і "ЛНР" як офіційну позицію України, оскільки прес-секретар "не є офіційною особою".
  • Президент РФ Путін вніс до Держдуми законопроєкт про відкликання визнання повноважень Міжнародної комісії з розслідування порушень гуманітарного права під час військових конфліктів. Додатковий протокол до Женевської конвенції про захист жертв міжнародних військових конфліктів, на підставі якого діє комісія, було ратифіковано СРСР у 1989 р.
  • Виконувач обов’язки керівника апарату Білого Дому Малвані визнав на прес-конференції, що військову допомогу Україні було заморожено американською адміністрацією до моменту початку розслідування українською владою корупційних злочинів за участі сина колишнього віцепрезидента Байдена – найбільш ймовірного конкурента чинного президента Трампа на виборах наступного року. "Украінгейт" у США продовжує набирати обертів – про намір піти у відставку заявив міністр енергетики Перрі, один із безпосередніх контактерів з українською владою.
  • ЄС погодив договір про вихід Великобританії зі складу Союзу. Рішення має бути ратифікована британським парламентом, який збереться для цього в суботу.

Тренди

  • У парламентській фракції "Слуга народу" сформувалася група, що контролює олігарх Коломойський, яка не завжди синхронно голосує з іншими депутатами – це вже призвело до кількох зривів у прийнятті законів. За словами голови Верховної Ради Разумкова, партія має намір ухвалити закон про введення імперативного мандату (позбавлення мандатів мажоритарних депутатів у разі виходу їх із фракції), оскільки це "привчить їх бути відповідальними".
  • На думку експертів Центру економічної стратегії, головним ризиком для виконання бюджету 2020 року будуть великі виплати з обслуговування та погашення державного й гарантованого державою боргу. Експерти прогнозують, що для збереження економічної стабільності уряд буде змушений брати великі запозичення від міжнародних фінансових організацій. Проєкт бюджету, який подано до парламенту, не враховує планів Кабміну щодо зростання економіки протягом року на 5–7 %.
  • На думку глави партії "Голос" Вакарчука, місцеві вибори може бути оголошено в будь-який момент, тому підготовка до них уже почалася – партія формує місцеві партійні осередки. Вакарчук також заявив, що всі закони, що приймає монобольшість парламенту – фракція "Слуга народу", "Голос" перевіряє на "чинник Януковича" – на спробу надконцентрації влади в руках президента.



No comments:

Post a Comment