October 15, 2019

14.10.2019: У центрі Києва відбулася багатотисячна акція під гаслом "Ні – капітуляції"

У центрі Києва відбулася багатотисячна акція під гаслом "Ні – капітуляції"
У Києві відбулася багатотисячна акція під гаслом "Ні – капітуляції"

  • У центрі Києва відбулася багатотисячна акція під гаслом "Ні – капітуляції".
  • В українські ПСГ закачано 21 млрд м³ газу.
  • ООН опублікувала доповідь генерального секретаря Гутерріша про ситуацію з правами людини в окупованому Криму.

В Україні

  • У центрі Києва в День захисника України відбулася багатотисячна акція під гаслом "Ні – капітуляції", а також аграріїв, які протестують проти продажу землі. Учасники маніфестації пройшли маршем від Київського національного університету до Майдану Незалежності, де відбувся мітинг, а далі – до Офісу президента, де обліпили фасад будівлі наклейками з написами "Донбас – це Україна", "Крим – це Україна", "Ні капітуляції" і " Богдана – у відставку ". За оцінкою Нацполіції в мітингах узяли участь майже 12 тис.осіб, за оцінкою самих учасників – майже 40 тис. осіб.
    Також відбулася акція перед Міністерством закордонних справ на підтримку колишнього бійця-добровольця Нацгвардії, засудженого італійським судом на 24 роки в’язниці за нібито співучасть у вбивстві італійського репортера під час боїв під Слов’янськом у травні 2014 р.
  • Глава Нафтогазу Коболєв повідомив, що запаси газу в підземних сховищах України перевищили 21 млрд м³.
  • Українська футбольна збірна обіграла Португалію й достроково вийшла до фіналу чемпіонату Європи 2020 року.
  • Один із найбільших виробників соняшникової олії – агрокомпанія "Кернел" повідомила про успішне розміщення п’ятирічних єврооблігацій на суму $300 млн під 6,5 % річних. Компанія контролює земельний банк 560 тис. га, найбільшими власниками акцій є олігарх Веревський і колишній депутат Хомутиннік.

Війна

  • У День захисника України президент Зеленський відвідав передову на Донбасі, де вручив нагороди бійцям. Окупанти обстріляли українські війська із мінометів у Водяному та Лебединському на схід від Маріуполя, а також у Новолуганському на Світлодарському виступі. Усією лінії фронту сталися перестрілки, зокрема в Золотому, на ділянці можливого розведення військ. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • ЄС продовжив ще на рік санкції проти Росії за хімічну атаку в Солсбері і проти сирійських фізичних та юридичних осіб за застосування хімічної зброї.
  • Міністр закордонних справ України Пристайко заявив, що саміт "нормандської четвірки" може відбутися в середині листопада, якщо на Донбасі буде підтримуватися режим безперервного припинення вогню протягом 7 діб і розведені війська на ділянках фронту в Петровському й Золотому. Він назвав підготовку саміту останньою чесною спробою виконання мінських домовленостей і визнав, що в української влади немає "плану Б" на випадок зриву саміту, крім введення миротворчої місії.
    Єврокомісар з іноземних справ Могеріні вважає плани України щодо врегулювання на Донбасі "задовільними". Вона також позитивно оцінила реформи, які має намір провести новий уряд і заявила про незмінну підтримку України Євросоюзом.
    За словами прес-секретаря російського президента Пєскова, влада РФ не вважає за можливе обговорення питання належності Криму в будь-якому форматі, "нормандському" тощо. Пєсков підтвердив, що Путін вважає питання Криму закритим назавжди.
  • Міністерство оборони Росії оголосило про проведення великих навчань ракетних військ Грім-2019, під час яких буде проведено запуски стратегічних і крилатих ракет морського, наземного та повітряного базування.
  • Меджліс назвав участь депутатів Держдуми РФ з окупованого Криму в зустрічі з президентом Туреччини Ердоганом "провокацією Кремля" і "прикрим непорозумінням".
  • Колишній посол у США Чалий заявив, що Україна не давала згоду на публікацію стенограми переговорів президентів Трампа й Зеленського.
  • Президент США Трамп запровадив санкції щодо турецьких чиновників, відповідальних за вторгнення до Сирії, а також заморозив торгові переговори з Туреччиною і ввів мита на імпорт турецької стали.
  • Генеральний секретар ООН Гутерріш оприлюднив доповідь про ситуацію з правами людини в окупованому Криму, у якому Росія названа державою-окупантом, на яку покладено відповідальність відповідно до норм міжнародного права.

Тренди

  • За даними соцопитування, яке було проведено Київським міжнародним інститутом соціології, підтримка президента Зеленського знизилася до 66 % у порівнянні з вереснем, коли вона склала 73 %, прем’єр-міністра Гончарука – із 17 % до 10 %, голови парламенту Разумкова – із 33 % до 27 %.


No comments:

Post a Comment