October 12, 2019

11.10.2019: Більшість українців проти особливого статусу ОРДЛО

Більшість українців проти особливого статусу ОРДЛО
Більшість українців проти особливого статусу ОРДЛО
  • Більшість українців проти особливого статусу ОРДЛО.
  • Кабмін вніс до Верховної Ради новий законопроєкт про ринок землі сільгосппризначення.
  • Суд поновив на посаді колишнього главу Конституційного суду Шевчука.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив виконавчого директора Нафтогазу Вітренка членом наглядової ради Укроборонпрому. В Одесі Зеленський представив нового голову облдержадміністрації.
    Підписано законопроєкт про зміни до закону про стандартизацію, що гармонізує українське законодавство із правовим полем ЄС.
  • Центральна виборча комісія призначила на 22 грудня перші вибори в 86 нових об’єднаних територіальних громадах.
  • Кабмін має намір внести інформацію про всі землі сільгосппризначення до державного геокадастру до 1 серпня 2020 р.
    Уряд вніс до парламенту оновлений законопроєкт про ринок землі, яким юридичним особами з іноземними бенефіціарами заборонено придбання землі до 1 січня 2014 р.
  • Антимонопольний комітет порушив справу за ознаками порушення законодавства про економічну конкуренцію монополістом торгівлі сигаретами – компанією "Тедіс-Україна", у рамках якої їй може загрожувати примусове розділення. Також відкрито справу про зловживання монопольним становищем під час експорті електроенергії однією з компаній олігарха Ахметова – ДТЕК "Західенерго".
  • Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним звільнення голови Конституційного суду Шевчука. Його було звільнено з посади 14 травня після висловлення йому недовіри у зв’язку з перевищенням службових повноважень, незаконного призначення позаштатних радників, тиском на інших суддів, політичними заявами, а також через публікацію рішення суду без особливої ​​думки окремих суддів щодо закону про позбавлення депутатів недоторканності.
  • Обсяг торгів на міжбанку знову був невеликим, що дозволило спекулянтам до кінця сесії підняти котирування  долара на 16 коп. Офіційний курс встановлений на позначці 24,54 ₴/$ (+0,01 грн), 27,10 ₴/€ (+0,04 грн), 3,82 ₴/10 руб (+0,03 грн). Готівковий ринок майже не відреагував на зростання курсу на міжбанку. Після довгих вихідних, у вівторок, Мінфін проведе черговий аукціон, також накопичиться валюта в експортерів, що, на думку учасників ринку, приведе до зміцнення гривні.

Війна

  • Українські війська було обстріляно з мінометів у Водяному – на ділянці фронту в районі Маріуполя й  у Новолуганському – на Світлодарському виступі. Перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї і гранатометів сталися на схід від Маріуполя – у Талаківці, Водяному, Пищовику, у районі Докучаєвська – у Новотроїцькому, Славному й Новогнатівці, в околицях Горлівки – у Південному, а також у Новолуганському. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було. У госпіталі в Дніпрі помер сапер, якого було поранено 8 жовтня під час виконання бойового завдання.

Україна та світ

  • Колишня посол США в Україні Йованович на слуханнях у Конгресі заявила, що її було відкликано внаслідок тиску президента Трампа на Держдепартамент. Вона відкинула звинувачення колишнього генпрокурора Луценка в тому, що нібито тиснула на українську владу для припинення розслідувань щодо низки осіб, антикорупційних активістів тощо. На слухання до Конгресу щодо процедури імпічменту Трампа викликано посла Тейлора – тимчасового повіреного в справах США в Україні.
  • За повідомленням російського інформагентства ТАСС, президент Путін вважає, що Зеленський не може забезпечити розведення військ на Донбасі через дії українських націоналістичних формувань.
    ЄС наполягає на відновленні контролю України за державним кордоном із РФ на Донбасі для реалізації мінських домовленостей.
    На думку заступника глави МЗС України Боднара, вибори в ОРДЛО можуть відбутися тільки за досягнення відповідних умов і повного контролю української влади над регіоном, на що може знадобитися "десятки років".
  • Президент Білорусі Лукашенко закликав глав держав СНД підтримати президента Зеленського й не дати його повалити.

Тренди

  • Соціологічна служба Центру Разумкова оприлюднила результати опитування, згідно з якими понад половина респондентів (56 %) не підтримують надання особливого статусу "окремим районам Донецької та Луганської областей" (ОРДЛО). За особливий статус виступають лише 26 % опитаних. Таке ж ставлення громадян і до федералізації: голоси за і проти розподілилися 63 % на 17 %. 40 % респондентів вважають, що на Донбасі йде війна між Україною й Росією, 20 % – що там відбувається сепаратистський заколот, 15 % назвали конфлікт громадянською війною, а 7 % – війною Росії і США. Понад половина опитаних вважають правильним повернення окупованих територій на умовах, які були раніше, 13 % – готові на надання їм більшої незалежності, а 10 % – виступають за автономію ОРДЛО. За повернення Донбасу силовим шляхом виступають 24 %, проти такого сценарію – 52 %. Визнання Криму частиною Росії в обмін на повернення Донбасу підтримали лише 10 % респондентів.
  • Введення миротворчого контингенту до України прямо пов’язане з його фінансуванням із боку ООН. Генеральний секретар організації Гутерріш заявив про катастрофічну ситуацію зі сплатою внесків членами організації. На середину вересня їх заплатили лише 129 зі 193 країн і територій. Бюджет ООН на 2019 рік становить $3,3 млрд, з яких надійшли лише близько $2 млрд. Унаслідок фінансування може закінчитися вже наприкінці жовтня, що призведе до неможливості виплати зарплат співробітникам і оплати послуг постачальників. Найбільшим неплатником є ​​США, внесок яких становить 22 % бюджету ООН. На початок жовтня їхній борг за поточний рік склав $670 млн, за попередні роки – $ 380 млн. Також не платять внески і Бразилія, Іран, Ізраїль, Мексика, Південна Корея, Саудівська Аравія. Сесію Генасамблеї та саміт щодо клімату вдалося провести лише завдяки жорстокої економії та скорочення витрат. Однак на миротворчу місію в Україні в організації грошей немає й найближчим часом вони навряд чи з’являться.
  • За оцінкою Київського інституту соціології, рівень тіньової економіки у 2018 р виріс на 0,5 % у порівнянні з 2017 р, і склав 47,2 %. Найбільш проблемними галузями, на думку експертів інституту, є роздрібна торгівля й будівництво.
  • Радник міністра економіки Блескун вважає, що приватизація Укрспирту може поповнити бюджет на 6–7 млрд грн, а також скоротить тіньовий обіг спирту. За його словами, частка тіньового ринку спирту зросла з 10 % у 2007 р до 55 % у 2019 р


No comments:

Post a Comment