October 11, 2019

10.10.2019: Президент Зеленський провів чотирнадцятигодинний "пресмарафон"

Президент Зеленський провів чотирнадцятигодинний "пресмарафон"
Президент Зеленський провів чотирнадцятигодинний "пресмарафон"

  • Президент Зеленський провів чотирнадцятигодинний "пресмарафон".
  • АМКУ оштрафував 5 великих виробників сигарет і найбільшого дистриб’ютора на 6,5 млрд грн.
  • Уряд планує провести перепис населення наприкінці 2020 р.

В Україні

  • Президент Зеленський провів так званий "пресмарафон", який тривав майже 14 годин. Формат передбачав спілкування з максимально широким колом журналістів, яких було поділено на групи, з кожною з який тривала бесіда протягом пів години. У такий спосіб організаторам вдалося розбити потік питань, який виникає від журналістів різних видань на звичайних прес-конференціях і перетворити захід на серію інтерв’ю, теми на яких часто-густо повторювалися, водночас на жодне з гострих питань Зеленський відповіді не дав. Загалом, суспільство оцінило відкритість спілкування президента з журналістами, однак було помітно, що до спілкування на деякі теми він не готовий – він уникав або давав суперечливі відповіді. Аналіз марафону потребує тривалого часу, проте можна впевнено сказати, що обговорення головних тем було "втоплено" в морі малозначних другорядних питань. Низка експертів назвали "пресмарафон" маніпуляцією високого рівня. Офіс президента не акредитував на "марафон" кількох відомих журналістів, у тому числі, Кошкіну.
  • Антимонопольний комітет оштрафував 5 великих компаній-виробників сигарет і найбільшого монопольного дистриб’ютора "Тедіс" на 6,5 млрд грн за узгоджені антиконкурентні дії.
  • Держстат повідомив про намір уряду провести перепис населення наприкінці 2020 р, на що в бюджет наступного року буде закладено 3,4 млрд грн. Міністр Дубілет заявив, що з початку цього року, за даними уряду, з країни виїхали 1,5 млн осіб.
  • Перед довгими вихідними банкіри скидали долари, що дешевшає, для вкладення в короткострокові сертифікати НБУ. Покупців валюти було небагато – скоріш за все, вони очікують подальшого зміцнення гривні. Тому основним покупцем на ринку виявився Нацбанк, який купив, за оцінкою учасників торгів, близько $70 млн. Офіційний курс встановлено на позначці 24,53 ₴/$ (-0,17 грн), 27,06 ₴/€ (-0,07 грн), 3,79 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Київ

  • Мер Кличко пояснив зростання вартості реконструкції шляхопроводу біля метро "Шулявська" появою додаткових робіт, які неможливо було передбачити до початку реалізації проєкту. Він підтвердив, що додаткові кошти буде виділено з міського бюджету.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілу загинув ще один український військовослужбовець. Не припиняються бойові дії в районі Водяного на приморській ділянці фронту, де окупанти ведуть обстріли з мінометів і атакують за підтримки бойових машин піхоти. З мінометів обстріляно й захисників промзони Авдіївки, а також Шумів в околицях Горлівки, Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в районі азовського узбережжя, у Новотроїцькому – на трасі Донецьк-Маріуполь, в околицях Донецька, Авдіївки й Горлівки, на Світлодарському виступі, а також у районі траси Р-66 і в Золотому Луганської області.
  • Президент Зеленський заявив, що сподівається на зміну позиції Росії щодо Донбасу і впевнений, що його попередник Порошенко не збирався, на відміну від нього, закінчувати війну. Водночас він визнав відсутність “плану Б” на випадок, якщо Путін захоче заморозити конфлікт на Донбасі. Помічник Путіна Ушаков заявив, що Україна "під надуманими приводами" зірвала розведення військ на Донбасі, заплановане на 9 жовтня.
    Львівська й Луцька міські ради звернулися до Зеленського, Кабміну та Верховної Ради із вимогою відмовитися від легалізації "формули Штайнмайєра".

Україна та світ

  • Президент Зеленський оголосив, що Трамп не тиснув на нього під час переговорів. За його словами, він планував "затягнути" американського президента до України. Зеленський заявив, що не має наміру втручатися у вибори в США, з іншого боку – він проти втручання американської влади в український виборчий процес. Він також не збирається публікувати розшифровку своїх переговорів із Трампом і Путіним, оскільки, на його думку, це може порушити досягнуті домовленості. Віцепрезидент США Пенс заявив про готовність оприлюднити стенограми своїх переговорів із Зеленським, що, як він стверджує, допоможе виправдати Трампа. Американський президент вважає, що заява Зеленського має покласти край розмовам про імпічмент.
  • Президент Зеленський заявив, що дату зустрічі глав держав у "нормандському форматі" буде узгоджено наступного тижня.

No comments:

Post a Comment