October 08, 2019

07.10.2019: Колишнього депутата Пашинського заарештовано

Колишнього депутата Пашинського заарештовано
Колишнього депутата Пашинського заарештовано

  • Колишнього депутата Пашинського заарештовано.
  • Депутат від "Слуги народу" Ткаченко планує обійняти пост глави Київської міськадміністрації.
  • Військова прокуратура почала розслідування депортації Саакашвілі з України.

В Україні

  • Президент Зеленський ввів до наглядової ради Укроборонпрому генерального директора Укрпошти Смілянського та свого помічника Єрмака, звільнивши голову парламентської фракції "Слуга народу" Арахамію.
  • За словами голови Держслужби з енергоефективності Савчука, у зелену енергетику з початку року вкладено понад €2 млрд.
  • Нафтогаз створив дочірню компанію для гуртового продажу нафтопродуктів, як імпортованих, так і вироблених в Україні на Шебелинському нафтопереробному заводі.
  • Печерський суд обрав заарештував колишнього депутата від "Народного фронту" Пашинського на 2 місяці без можливості внесення застави за використання проти неозброєного опонента вогнепальної зброї, що спричинило тяжкі тілесні ушкодження. Однопартійці Пашинського вважають це рішення суду помстою колишнього глави адміністрації президента Портнова. Сам Портнов заявив, що має намір домогтися арешту колишнього президента Порошенка, проти якого подав понад десять заяв про злочини.
  • Головна військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом депортації в лютому 2018 р з України глави "Руху нових сил" Саакашвілі.
  • Зростання попиту на валюту на готівковому ринку та виведення нерезидентами дивідендів з України спровокували зростання курсу долара на малооб’ємному (близько $90 млн) ринку: 24,87 ₴/$ (+0,26 грн), 27,34 ₴/€ (+0, 32 грн), 3,84 ₴/10 руб (+0,05 грн). У вівторок Мінфін анонсував розміщення ОВДП усього на 3 млрд грн, водночас у середу заплановано погашення облігацій на суму 6 млрд грн, що може спричинити подальше ослаблення гривні.
  • Прес-служба НБУ повідомила про зменшення міжнародних резервів країни у вересні на 2,6 % до $21,4 млрд у зв’язку зі значними виплатами з погашення й обслуговування державного боргу.

Київ

  • Депутат від "Слуги народу", колишній генеральний директор каналу "1 +1" Ткаченко подав електронну декларацію кандидата на пост глави Київської міської адміністрації.

Війна

  • На Донбасі окупанти знову порушили режим тиші в районі Золотого, яке визначено тристоронньою контактною групою в Мінську як ділянку розведення військ. Усією лінією фронту зафіксовано вогневі контакти. Під мінометний обстріл потрапили захисники Чермалика на південній ділянці фронту, Майського і Гладосова в околицях Горлівки, Новолуганського на Світлодарському водосховищі, а також Золотого в районі невідкритого КПВВ у Луганській області. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному, Талаківці, Павлополі, Тарамчуку, Пищовику, Чермалику, на околицях Донецька – в Опитному й Пісках, у Майському й Новгородському в околицях Горлівки, на Світлодарському виступі – у Новолуганському, Луганському та Світлодарську, на околицях Попасної, у Кримському поруч із трасою Р-66 в Луганській області, а також у Золотому. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.
  • Міністр закордонних справ Пристайко заявив, що розведення військ у Петровському й Золотому, що було заплановано 7 жовтня, не відбудеться у зв’язку з порушенням окупантами режиму припинення вогню. Він переконаний, що ці дії свідчать про небажання Росії проводити зустріч у "нормандському форматі". За словами міністра оборони Загороднюка, умовою початку відведення військ буде дотримання режиму тиші на ділянках розведення протягом 7 діб. Глава Верховної Ради Разумков заявив, що розробку нового законопроєкту про особливий статус Донбасу буде розпочато тільки після зустрічі глав держав "нормандської четвірки".
    Віцепрем’єр-міністр із питань євроінтеграції Кулеба не вважає переговори щодо врегулювання на Донбасі укладанням миру з Росією, яка почала агресію проти України з окупації Криму.

  • Глава парламентського комітету з міжнародної політики Яременко заявив, що бойовики можуть покинути територію ОРДЛО разом із російськими військами, проте можуть і залишитися, склавши зброю, із забороною на службу в місцевих силових структурах. Він вважає, що вибори в "окремих районах" вигідні Україні, оскільки в цьому випадку з’явиться сторона, з якої можна вести діалог. Яременко стверджує, що капітуляція на Донбасі вже сталася у вересні 2014 й лютому 2015 років, а в листі української делегації до спецпредставника ОБСЄ Сайдіка не міститься нічого такого, чого не було б у мінських домовленостях.
  • Президент Зеленський доручив Кабміну спростити порядок переміщення товарів і перетину громадянами "лінії розмежування” через КПВВ на Донбасі.
Україна та світ

  • Конгрес США зажадав від Пентагону й бюджетного бюро Білого Дому надання документів про блокування президентом Трампом військової допомоги Україні.
    Президент Зеленський в інтерв’ю японському інформагентству "Кіодо" заявив, що Україна готова до створення спільної слідчої групи щодо розслідування дій колишнього віцепрезидента Байдена в разі, якщо отримає офіційний запит від американської прокуратури.
  • Президент Німеччини Штайнмаєр стверджує, що його "формула" є спробою спрощення реалізації мінських домовленостей шляхом дроблення їх на маленькі кроки, а вплив Росії на нього перебільшено.
    Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що Росія, хоча й має певний вплив на "республіки", проте не може гарантувати відведення їхніх військ із "лінії розмежування", оскільки вони є "самостійними суб’єктами процесу врегулювання". Він укотре підкреслив, що Росія не є стороною конфлікту на Донбасі.
  • Міністр енергетики США Перрі наполягає, що введення в експлуатацію Північного потоку-2 посилить вплив Росії на Євросоюз, зробивши його ще вразливішим через можливі перебої із постачанням енергоносіїв. Він стверджує, що газогони "Турецький потік" і "Північний потік-2" дозволять Росії вже найближчим часом відмовитися від транзиту газу через українську ГТС. Перрі відкинув звинувачення в тиску на українську владу задля призначення американських бізнесменів на посади в Нафтогазі.

No comments:

Post a Comment