October 05, 2019

04.10.2019: Верховна Рада затвердила програму роботи Кабміну на 5 років


Верховна Рада затвердила програму роботи Кабміну на 5 років
Верховна Рада затвердила програму роботи Кабміну на 5 років
  • Верховна Рада затвердила програму роботи Кабміну на 5 років.
  • Обрано новий склад ЦВК.
  • Запроваджено єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ.
  • Білорусь звільнила "українського шпигуна" – журналіста Шаройка.

В Україні

  • Верховна Рада без обговорення затвердила новий склад Центральної виборчої комісії. 12 членів комісії було висунуто президентською партією, 2 – "Опозиційним блоком – За життя", і по одному – партіями "Батьківщина", "Голос", "Європейська солідарність". Головою комісії обрано Діденка, що брав участь і в попередньому складі ЦВК, якого включено до нового складу за квотою "Слуги народу".
    237 голосами затверджено програму уряду на наступні 5 років. За програму голосували тільки депутати від владної партії.
    Ухвалено закон, яким дозволено проведення заходів із прослуховування телефонних розмов чиновників. Водночас слідчі дії щодо депутатів мають бути санкціоновані Верховною Радою. Була скасована лише частина одіозних "поправок Лозового". Депутати залишили чинними обмеження щодо термінів проведення розслідування. Глава профільного комітету Монастирський вважає, що порядок слідчих дій і затримання депутатів має бути прописано окремим законопроєктом.
    Також прийнято закон і зміни до Податкового кодексу про єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ.
    Знову не було розглянуто законопроєкт про криміналізацію незаконного збагачення.
  • НАЗК все-таки відкрила декларації військових прокурорів, починаючи з 2017 р, коли їх було засекречено наказом колишнього головного військового прокурора Матіоса.
  • Уряд планує до кінця року перевести документообіг із парламентом в електронну форму.
  • Держбюро розслідувань пред’явило підозру колишньому депутату Пашинському в нанесенні важкого тілесного ушкодження. Пашинський 31 грудня 2016 р поранив із нагородного пістолета громадянина під час конфлікту на дорозі. Сам Пашинський заявив, що його кримінальне переслідування – помста колишнього заступника глави адміністрації президента Портнова, який також подав заяви про злочини колишнього президента Порошенка.
  • З початку торгової сесії експортери викинули на ринок великий обсяг валюти, що призвело до зміцнення гривні й дало змогу Нацбанку купити в анонімному режимі близько $30 млн. Однак після обіду курс долара знову почав зростати, після того, як банки й обмінні пункти знизили курси продажу. Офіційний курс зафіксовано на позначці 24,61 ₴/$ (-0,27 грн), 27,02 ₴/€ (-0,22 грн), 3,78 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Війна

  • На Донбасі тривають локальні бойові зіткнення всією лінією фронту. Минулої доби загинув ще один боєць, 3 – поранено. Один із вояків отримав поранення під час обстрілу з автоматичного гранатомета в районі Богданівки – на ділянці, визначеної для розведення військ. Окупанти також порушили режим тиши й у Золотому – ще на одній ділянці розведення, де українські війська було обстріляно з мінометів. Під мінометний обстріл потрапили й захисники Верхньоторецькоо в околицях траси Донецьк-Горлівка, Зайцевого під Горлівкою, Новолуганського й Луганського на Світлодарському виступі. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Лебединському, Водяному, Гнутовому й Павлополі, у районі Докучаєвська – у Новогнатівці, Богданівці, Новотроїцькому, на околиці Донецька – у Мар’їнці, в Авдіївці, у районі траси Донецьк-Горлівка – у Верхньоторецькому, на Світлодарському виступі – у Миронівському, Луганському та Новолуганському, у районі траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області – у Новотошківському, Золотому, Кримському.
  • Колишній президент Порошенко заявив, що "почув заклик" Зеленського до єдності й готовий допомагати йому в реалізації мінських домовленостей.
    Радник глави Єврокомісії з питань України Брок назвав умовою проведення виборів на Донбасі отримання українською владою контролю над кордоном із Росією, а також можливість участі у виборах переселенців і біженців.
    Депутати Сумської міської ради виступили проти імплементації до українського законодавства "формули Штайнмайєра", яка, за їхнім твердженням, спрямована на знищення української державності.
    Новообраний глава ЦВК Діденко вважає, що проведення виборів в "окремих районах Донецької та Луганської областей" має бути врегульовано законами.
    Міністр закордонних справ Пристайко представив президенту два плани врегулювання на Донбасі. За його словами, метою переговорів є досягнення домовленостей, які Росія виконувала б під тиском західних партнерів.
  • Місія ОБСЄ опублікувала звіт про ситуацію на Донбасі, у якому повідомила про кількість жертв серед населення. За даними місії, з початку року загинуло 16 мирних жителів, 99 – отримали поранення. Також констатовано зростання порушень режиму припинення вогню наприкінці вересня – їхня кількість сягнула рівня перед "безстроковим перемир’ям".

Україна та світ

  • Чергові тристоронні переговори щодо газу за участі Росії, України і ЄС заплановано на 28 жовтня. Український міністр енергетики Оржель стверджує, що на попередній зустрічі Росія погодилася на підписання транзитного контракту за європейськими нормами. Президент Путін заявив, що підписання такого контракту можливо лише за умови імплементації європейського енергетичного законодавства Україною до кінця року.
  • У Житомирі відбувся "Форум регіонів" України та Білорусі, у якому взяли участь президенти двох країн. Білоруський президент Лукашенко заявив, що не має наміру дружити з Україною "проти когось", на що український президент відповів, що білоруси ближче до українців, ніж до росіян. Зеленський повідомив про помилування українського журналіста Шаройка, якого було засуджено в Білорусі за шпигунство, і він уже повернувся до України.
    Прес-служба торгово-промислової палати повідомила, що за результатами засідання українсько-білоруської ради ділового співробітництва було підписано контракти на суму понад $500 млн. Глава ТПП Чижиков заявив, що Білорусь є 5 за величиною торговим партнером України.
  • Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що влада РФ зацікавлена в обміні затриманими за формулою "всіх на всіх".
  • Генпрокурор Рябошапка повідомив, що Генпрокуратура проводить ревізію закритих кримінальних проваджень. У їхньому числі – справа про зловживання за участі посадових осіб фірми Burisma, де син колишнього президента США Байдена обіймав посаду члена ради директорів.Колишній спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкер заявив на слуханнях у Конгресі, що президент Трамп не хотів зустрічатися з президентом Зеленським і називав Україну корумпованою країною з "жахливими людьми". Нижня палата Конгресу опублікувала листування американських дипломатів про підготовку зустрічі двох президентів, за участі помічника Зеленського Єрмака, умовою якої була згода української влади підтвердити втручання у вибори в США й готовність до розслідування діяльності фірми Burisma. Волкер також попереджав особистого адвоката Трампа Джуліані, що колишній генпрокурор Луценко не заслуговує на довіру і є ненадійним джерелом інформації.
  • Уряд Італії включив Україну до списку безпечних країн, що ускладнює отримання права на притулок українським мігрантам.

Тренди

  • Згідно з результатами опитування групи "Рейтинг", 58 % респондентів не підтримують легалізацію грального бізнесу, 27 % – підтримують створення спеціальних ігрових зон, і лише 11 % – підтримують ініціативу "команди Зеленського" про легалізацію без обмежень.
  • Співвласник "Нової пошти" Клімов заявив, що низка законів, які ухвалено новим парламентом, ускладнюють життя малим підприємцям.

No comments:

Post a Comment