October 04, 2019

03.10.2019: До Верховної Ради внесено кандидатури нових членів ЦВК

До Верховної Ради внесено кандидатури нових членів ЦВК
До Верховної Ради внесено кандидатури нових членів ЦВК

  • До Верховної Ради внесено кандидатури нових членів ЦВК.
  • Секретарем РНБО призначено колишнього главу Луганської обласної держадміністрації Данилова.
  • Зеленський стверджує, що не здасть Україну.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив секретарем РНБО колишнього главу Луганської обласної держадміністрації Данилова, який обіймав посаду за часів президентства Ющенка. На думку низки експертів, Данилов не заперечуватиме рішенням Зеленського й Богдана, на відміну від звільненого попередника — Данилюка.
  • Президент Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради кандидатури нових членів Центральної виборчої комісії. Серед них — 12 представників партії "Слуга народу", 2 — від "Опозиційної платформи — За життя" й по одному — від партій "Батьківщина", "Голос", "Європейська солідарність".
  • Верховна Рада внесла зміни до закону про військовий обов’язок та військову службу, якими зберігається статус для дезертирів на період проведення розслідування й судових процесів, а також про посилення відповідальності призовників, які ухиляються від військової служби.
    Прийнято закон про концесії, що дозволяє участь приватних компаній в управлінні держмайном.
    Також ухвалено закон про захист прав власності, що посилює боротьбу із рейдерськими захопленнями підприємств і нерухомості.
    Відправлено на доопрацювання законопроєкт про держпідтримку скаутської організації "Пласт", що був ветований президентом.
    Термін доопрацювання Виборчого кодексу, ветованого Зеленським, подовжено до 3 місяців.
    Депутати не розглянули включений до порядку денного законопроєкт про криміналізацію незаконного збагачення.
    Закон про хімічну кастрацію педофілів, внесений попередньою каденцією Верховної Ради, відхилено. Замість нього буде розроблено новий законопроєкт.
  • Дніпровський металургійний комбінат у Кам’янському, фактичним власником якого є олігарх Ахметов, оголосив про вимушену зупинку роботи у зв’язку зі зниженням показників рентабельності, брак обігових коштів та глобальної кризи на ринку металопродукції.
  • Окружний адмінсуд Києва заборонив Антимонопольному комітету застосовувати штрафні санкції щодо монопольного гуртового продавця сигарет "Тедіс-Україна" й 4 найбільших тютюнових компаній.
  • Зростання курсу долара на міжбанку сповільнилося. Обсяг торгів у четвер був вкрай незначним — за оцінками банкірів, він склав не більше $80 млн. На відміну від попередніх днів, аграрії продавали валюту за курсом, який вони вважали достатньо високим. Проте попит також був незначним, що і призвело до падіння котирувань долару наприкінці сесії. Офіційний курс встановлено на позначці 24,88 ₴/$ (+0,02 грн), 27,24 ₴/€ (+0,08 грн), 3,82 ₴/10 руб (+0,02 грн). Нацбанк повідомив, що з початку тижня для підтримки курсу продав близько $200 млн, проте в четвер на торгах не з’являвся. Різкий стрибок курсу експерти пояснили конвертацією у валюту коштів нерезидентами після погашення Нацбанком гривневих ОВДП у середу. Слідом за зменшенням коливань на міжбанку, знизили цінники й обмінні пункти, проте розрив між курсами купівлі і продажу в більшості з них усе ще перевищує 1 грн.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілу загинув ще один український військовослужбовець. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Пісках на околиці Донецька, в Авдіївці, у Південному й Зайцевому під Горлівкою, а також у Троїцькому й Новолуганському на Світлодарському водосховищі. Усією лінією фронту від Азовського узбережжя до Сіверського Дінця в Луганській області сталися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів, у Кримському поруч із трасою Р-66 окупанти знову атакували за підтримки бойових машин піхоти.
  • Кабмін оприлюднив постанову про перетин дітьми "лінії розмежування". З 29 жовтня дітям можна буде проїхати на окуповану територію через КПВВ лише за наявності паспорту, закордонного паспорта або проїзного документа. Проїзд на контрольовану Україною територію буде дозволено за свідоцтвом про народження із метою оформлення паспорту або закордонного паспорта дитини.
  • Президент Зеленський виступив із відеозверненням, у якому заявив, що ухвалення "формули Штайнмайєра" не означає визнання анексії Криму та незалежності ОРДЛО. Він стверджує, що вибори на окупованій території можуть бути проведено тільки за українським законодавством і Конституцією відповідно до міжнародних стандартів, із доступом кандидатів від українських політичних сил, українських ЗМІ й міжнародних спостерігачів. Зеленський стверджує, що Україна не підписувала жодних документів із представниками донбаських "республік". Він заявив, що чує виборців і ніколи не здасть Україну.
    Глава парламентського комітету із питань зовнішньої політики Яременко вважає безпідставною вимогу низки депутатів щодо звіту президента перед Верховною Радою. Він стверджує, що Зеленський публічно означив "червоні лінії" й має повне право визначати стратегію й тактику переговорів. Яременко заявив, що питання про особливий статус ОРДЛО не буде винесено на референдум, а відповідний законопроєкт розгляне парламент.
    Івано-Франківська облрада прийняла звернення до президента, парламенту й Кабміну про недопущення надання особливого статусу окупованим територіям Донбасу, а також зажадав, щоби вибори на цій території могли бути проведені тільки після повної їхньої деокупації.
    За повідомленнями ЗМІ, Офіс президента розглядає два сценарії проведення місцевих виборів в ОРДЛО — одномоментно з виборами всією територією країни в жовтні 2020 р або позачергові протягом весни-літа наступного року. Для проведення позачергових виборів мають бути внесені зміни до Конституції, які чиновники назвали можливими лише за умови успішного проведення зустрічі глав держав у "нормандському форматі". Видання "Українська правда" стверджує, що "команда Зеленського" має намір закінчити війну на Донбасі протягом року.
    Міністр закордонних справ Пристайко оголосив, що масштабний обмін полоненими з "республіками" може відбутися вже наступного тижня.
    На думку низки експертів, Зеленський і його оточення прагнуть замінити всі місцеві ради й мерів, але їх зупиняє брак партійних структур на місцях, жорсткий кадровий голод, нездатність конкурувати з місцевими елітами й можливий зрив чергових виборів усією країною в разі проведення дострокових виборів в окремих містах або регіонах.

Україна та світ

  • Єврокомісія і Європейська служба закордонних справ надали рекомендації країнам-членам ЄС і Шенгенської зони щодо порядку обробки візових заявок від жителів непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, які отримали російські паспорти за спрощеною схемою.
  • Посол ЄС в Україні Маасікас повідомив, що Євросоюз підтримав позицію Ради Європи, яка розкритикувала закон про судову реформу, розроблений Офісом Зеленського, у зв’язку з побоюваннями про втрату незалежності українською судовою системою.
  • Держдепартамент США дозволив продаж Україні 150 ракет і супутнього устаткування для протитанкових комплексів Javelin на суму понад $39 млн.
  • 4 вересня в Житомирі відбудеться зустріч президентів Лукашенка й Зеленського. Перед нею під особисте зобов’язання був звільнений громадянин Білорусі, якого українська влада звинуватили в шпигунстві.

Тренди

  • Глава Укрзалізниці Кравцов заявив, що після виключення в середу Кабміном компанії до списку заборонених до приватизації, стратегічною метою менеджменту є вихід на розміщення акцій на міжнародних біржах із метою залучення інвестицій.
  • Згідно з розслідуванням журналістів програми "Схеми: Корупція в деталях", помічник президента Єрмак має зв’язки з російським бізнесом.

No comments:

Post a Comment