October 03, 2019

02.10.2019: Курс гривні падає рекордними темпами

Курс гривні падає рекордними темпами
Курс гривні падає рекордними темпами

  • Курс гривні падає рекордними темпами.
  • Саміт у "нормандському форматі" відбудеться в Парижі після розведення військ.
  • Рада скасувала держфінансування партій, які не подолали на виборах 5 % бар’єр.

В Україні

  • Президент Зеленський запустив роботу комісії із питань правової реформи. Її завданнями він назвав внесення змін до Конституції для закріплення реформи децентралізації. Комісія має також розробити концепцію перехідного правосуддя після завершення збройного конфлікту на Донбасі, про відшкодування збитків жертвам війни і притягнення до відповідальності винних у тяжких злочинах тощо. Зеленський сподівається на розробку комісією стратегії деокупації "окремих районів Донецької та Луганської областей" і Криму.
  • Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє приватним компаніям вести космічну діяльність на території України, запускати ракети тощо.
    Також проголосовано поправки до закону про запобігання корупції. До нього внесено норми про скасування державного фінансування партій, що не подолали на парламентських виборах 5 % бар’єр, а також про декларування доходів чиновниками Офісу президента, патронажної служби та помічників суддів.
    До порядку денного сесії включено законопроєкт про скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення.Прийнято закон, про зміну форми управління Нацкомісією з питань запобігання корупції. Нею керуватиме одноосібно голова, який призначатиметься Кабміном, а не колектив разом із заступниками, як було раніше. Після підписання закону всіх чиновників НАЗК буде звільнено й оголошено конкурс на ці посади.
    Партія "Слуга народу" подала президентові 18 кандидатур на посади членів Центральної виборчої комісії.
  • Видання "Інтерфакс-Україна" повідомило, що Генпрокуратура планує пред’явлення підозри в зловживанні владою колишньому президенту Порошенку, а також низці чинних та колишніх депутатів. Партія "Європейська солідарність" назвала кримінальні провадження політичним переслідуванням свого лідера у відповідь на критику влади.
  • НАБУ оголосило підозру колишньому депутату Верховної Ради Микитасю в заволодінні квартирами Нацгвардії вартістю 81 млн грн. Микитась є фактичним власником однієї із найбільших українських компаній-забудовників "Укрбуд", попри повідомлення про продаж ним цього бізнесу.
  • Справу колишнього депутата від "Народного фронту" Мартиненка передано із Шевченківського районного суду Києва до Вищого антикорупційного суду.
  • Суд зобов’язав стягнути з олігарха Жеваго понад 1,5 млрд грн для погашення кредиту рефінансування, який Нацбанк вижав банку "Фінанси та кредит", яким він володів.
  • Православна церква в Україні повідомила про приєднання до неї 4 парафій у вересні. Церква не розширювалася протягом 4 місяців, після поразки на виборах колишнього президента Порошенка.
  • На валютному ринку – практично повна відсутність продажу валюти експортерами та нерезидентами, що викликало ажіотажний попит і різке зростання кількості угод, обсяг яких сягнув понад $300 млн. Услід за імпортерами підтягнулося й населення, яке активно купувало валюту в касах обмінних пунктів, а також через інтернетбанкінг, що, зі свого боку, змусило банки купувати долари для закриття валютної позиції. Якби не Нацбанк, який чотири рази виходив із продажем валюти й, за оцінкою учасників торгів, продав близько $170 млн, курс долара мав усі шанси злетіти вище за 26 грн. Офіційний курс встановлено на позначці 24,87 ₴/$ (+0,30 грн), 27,16 ₴/€ (+0,40 грн), 3,80 ₴/10 руб (+0,03 грн). У низці обмінних пунктів різниця курсів купівлі та продажу долара перевищила 2 грн, проте покупців це не зупиняє. Процеси на валютному ринку свідчать про надзвичайно високі девальваційні настрої в суспільстві, попри запевнення уряду про досягнення фінансової стабільності.

Київ

  • Столична влада планує відкрити рух Шулявським шляхопроводом у грудні.

Війна

  • Ситуація на Донбасі знову загострилася. Українські війська було обстріляно з мінометів на приморській ділянці фронту – у Водяному, на Світлодарській дузі – у Новолуганському й Луганському, а також поруч із невідкритим КПВВ у Золотому Луганської області – на ділянці, яку тристороння контактна група на переговорах у Мінську обрала для розведення військ. У Водяному окупанти знову атакували за підтримки бойових машин піхоти, а трохи північніше, у Павлополі, – застосували БПЛА для скидання гранатометних пострілів на позиції українських військ. Перестрілки з застосуванням стрілецької зброї і гранатометів сталися всією лінією фронту – у Водяному й Павлополі, у районі Докучаєвська – у Новогнатівці, Миколаївці, Новотроїцькому та Березовому, у промзоні Авдіївки, у Верхньоторецькому – поруч із трасою Донецьк-Горлівка, у Південному, Новгородському й Зайцевому в околицях Горлівки, у Новолуганському, Троїцькому та Луганському на березі Світлодарського водосховища, у Луганській області – у Катеринівці в околицях Попасної, у Кримському в районі траси Р-66 "Бахмутка", а також у Кряківці на східному березі Сіверського Дінця й у Золотому. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій зазнав поранень український військовослужбовець.
    На сайті Міністерства оборони з’явилося повідомлення, яким пояснюється процес розведення військ. Українські й окупаційні війська мають бути відведено від "лінії розмежування" на 1 км після відсутності порушень режиму припинення вогню протягом 7 днів, після чого, на другому етапі, мають бути демонтовані фортифікаційні споруди і проведено розмінування території. Ситуація на ділянках розведення військ відрізняється від тієї, що наявна в Станиці Луганській, яку українська влада вважає позитивним прикладом. Петрівське, на південь від Докучаєвська, є зручним плацдармом для наступу українських військ, а Золоте, де щодня відбуваються бойові зіткнення, обрала місія ОБСЄ для запуску роботи ще одного контрольного пункту в’їзду-виїзду на окуповану територію.
    У Харкові й Києві знову відбулися мітинги протесту проти капітуляції у вигляді погодженої в Мінську "формули Штайнмайєра". Акція під адміністрацією президента була більш багатолюдною, ніж цього вівторка. Учасники мітингів зажадали від президента Зеленського запровадити реальний військовий стан на прифронтових територіях і повну економічну блокаду ОРДЛО до остаточної деокупації.
    Згідно з результатами соцопитування, яке проведено службою "Рейтинг", 60 % респондентів не сформували своє ставлення до "формули", а найбажанішими варіантами назвали введення на Донбас миротворчих сил і проведення місцевих виборів в ОРДЛО після отримання контролю над цією територією й кордоном із Росією.
    Президент Зеленський провів зустріч із главами парламентських фракцій, на якій стверджував, що підписання "формули" не є капітуляцією. Водночас він відмовився від виступу у Верховній Раді для пояснення своєї позиції.

Україна та світ

  • Російське видання "Комерсант" опублікувало скани листів на адресу спецпредставника ОБСЄ на мінських переговорах Сайдіка про погодження "формули Штайнмайєра". Серед них – листи від "глав" "донбаських республік". МЗС Франції привітав погодження "формули", яке "стало конструктивним кроком" до проведення саміту глав держав у "нормандському форматі". За словами канцлера Німеччини Меркель, саміт відбудеться в Парижі, а дату його проведення буде визначено найближчим часом. Глава МЗС РФ Лавров назвав "формулу" компромісним варіантом виконання мінських домовленостей, які він вважає єдиним варіантом припинення конфлікту. За словами прес-секретаря російського президента Пєскова, дата зустрічі в Парижі буде названа після розведення військ на двох ділянках. Депутат від партії "Слуга народу" Яременко, голова парламентської комісії з міжнародних справ, заявив, що підписання формули було умовою Росії для проведення зустрічі. На думку низки експертів, участь у процесі "глав" ОРДЛО відповідає намірам Росії щодо легалізації "республік" і примусу України до прямих переговорів із ними. Російський президент Путін заявив, що Зеленському дісталася важка спадщина від попередників, але "насамперед він має вирішити, як розвивати відносини з Донбасом".
  • Президент РФ Путін заявив про готовність підписати контракт з Україною на транзит газу до Європи, якщо українська влада до кінця поточного року імплементує в законодавство норми ЄС. В іншому випадку він запропонував подовжити чинний контракт, "з урахуванням економічної доцільності" для РФ.
  • 5 українських компаній, підконтрольних олігархам Ахметову й Коломойському тощо, купили в жовтні право на імпорт електроенергії із Росії мережами з пропускною спроможністю 1,1 ГВт.
  • У США не вщухає скандал навколо президента Трампа. Конгресмени мають намір з’ясувати, чи було заморожування допомоги Україні особистою ініціативою американського президента. Якщо це буде підтверджено, то буде вважатися діями, що погіршили національну безпеку. Надалі це може стати підставою для ухвалення нижньою палатою Конгресу рішення про імпічмент. Адвокат Трампа Джуліані заявив про наявність у нього свідоцтва колишнього українського генпрокурора Шокіна про те, що він був змушений припинити розслідування проти компанії "Burisma" під тиском колишнього посла США Пайєтта.

Тренди

  • Міністр інфраструктури Криклій запропонував зробити платним проїзд іноземних фур українськими дорогами.

No comments:

Post a Comment