October 02, 2019

01.10.2019: На переговорах у Мінську погоджено "формулу Штайнмайєра"

На переговорах у Мінську погоджено "формулу Штайнмайєра"
На переговорах у Мінську погоджено "формулу Штайнмайєра"

  • На переговорах у Мінську погоджено "формулу Штайнмайєра".
  • Разумков планує розгляд законопроєкту про продаж землі вже цього тижня.
  • Курс долара на міжбанку швидко зростає.

В Україні

  • За словами спікера парламенту Разумкова, закон про ринок землі буде розглянуто вже на цьому тижні. Президент Зеленський призначив своїм уповноваженим із земельних питань директора групи компаній "Агродар" Лещенка.
    Профільний комітет Верховної Ради запропонував подовжити з 30 до 90 днів термін розгляду змін до Виборчого кодексу, який президент ветував 13 вересня. Комітет із питань правоохоронної діяльності відхилив поправки, що дозволяють НАБУ проводити прослуховування телефонних переговорів депутатів і чиновників та залишив чинними положення Кримінально-процесуального кодексу про дозвіл на прослуховування й обшук депутатів тільки за результатами голосування парламенту.
    Верховна Рада планує 18 жовтня розглянути в першому читанні проєкт бюджету наступного року.
  • Держбюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо колишнього генпрокурора Луценко за фактами можливого зловживання ним службовим становищем із метою організації мережі закладів грального бізнесу. За даними агентства "Інтерфакс", заяву про злочин подав глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія. Луценко стверджує, що його декларація про доходи та витрати пройшла повну перевірку, а він не має стосунків до нелегальних гральних залів.
  • Укроборонпром підписав контракт на проведення аудиту з компанією Baker Tilly Ukraine, яка виграла тендер через систему Prozorro.
  • Міністерство інфраструктури звільнило директорів Одеського, Чорноморського й Білгород-Дністровського морських портів. Міністр Криклій представив концесійні проєкти портів Ольвія й Херсон. За його словами, держава не є ефективним власником, а діяльність держкомпаній призводить до збитків.
  • Нерезиденти не продавали валюту у зв’язку з незначним розміщенням ОВДП Мінфіном – усього на 77 млн ​​грн, а в експортерів залишилося достатньо гривневих ресурсів після виплати відшкодування ПДВ. Ці чинники, у поєднанні з малооб’ємним ринком, призвели до зростання курсу долара: 24,56 ₴/$ (+0,36 грн), 26,76 ₴/€ (+0,41 грн), 3,77 ₴/10 руб (+0,03 грн). Причинами подорожчання долара банкіри називають рішення НБУ про збільшення щоденної купівлі валюти на міжбанку з $20 до $30 млн і невизначеність щодо можливої денаціоналізації Приватбанку. Девальваційні настрої перекинулися й на готівковий ринок – курс продажу долара в деяких обмінних пунктах перевищив 25 грн.Згідно із прогнозом аналітиків банку Morgan Stanley, до кінця року курс долара може зрости до 26,5 грн, а на кінець 2020 року – до 27,5 грн.

Київ

  • Комітет Верховної Ради з питань місцевого самоврядування та регіонального розвитку запропонував парламенту прийняти за основу законопроєкт про столицю, який внесено депутатом від "Слуги народу" Ткаченком, відхиливши всі альтернативні документи, запропонований столичним мером тощо. Кличко запропонував надіслати всі чотири законопроєкти на експертизу Венеціанської комісії.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Новолуганському на березі Світлодарського водосховища й у Південному в околицях Горлівки. Перестрілки не припиняються всією лінією фронту: у районі азовського узбережжя – у Водяному й Павлополі, у районі Докучаєвська – у Богданівці, Миколаївці, Новогнатівці й Новотроїцькому, в околицях Донецька – у Новомихайлівці й Авдіївці, а також у районі Горлівки – у Південному й Майському.
    Президент Зеленський на брифінгу повідомив про підписання в Мінську главою української делегації на переговорах із врегулювання на Донбасі Кучмою так званої "формули Штайнмайєра". Формула передбачає набуття чинності законом про особливий статус "окремих районів Донецької та Луганської області" в момент початку місцевих виборів і закріплення його на постійній основі після підтвердження їхніх результатів Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ. Спецпредставник ОБСЄ на переговорах Сайдік заявив, що "формулу" закріплено підписами представників тристоронньої контактної групи, а також "ЛНР" і "ДНР" під листами на його адресу, а єдиного поодженого документа немає.
    За словами Зеленського, погодження "формули Штайнмайєра" відкриває можливість для проведення зустрічі лідерів глав держав "нормандської четвірки". Він стверджує, що інтереси України не будуть ущемлені, оскільки вибори в ОРДЛО мають проводитися на підставі української Конституції й законодавства після виведення незаконних збройних формувань і техніки. Також, за його словами, "формула" не є капітуляцією, але її буде включено до нового закону про особливий статус "окремих районів". Зеленський повідомив про досягнення домовленості про розведення військ ще на двох ділянках, погоджених ще 2016 р – у Золотому й Петровському.
    У Києві, Харкові та Львові відбулися акції протесту проти підписання "формули" українськими представниками. Лідер "Національного корпусу" Білецький заявив про початок безстрокової акції проти капітуляції.
    Партії "Голос", "Батьківщина" і "Європейська солідарність" розкритикували дії української влади й зажадали оприлюднення оригіналу угоди.

Україна і світ

  • МЗС Росії позитивно оцінило погодження в Мінську "формули Штайнмайєра". За словами прес-секретаря міністерства Захарової, ця угода створює можливості для реалізації мінських домовленостей. Також підписання угоди підтримав і міністр закордонних справ Німеччини Маас.
  • Колишні спецпредставник Держдепартаменту США Волкер і посол в Україні Йованович оголосили про намір виступити на слуханнях у Конгресі в рамках розслідування про тиск президента Трампа на Зеленського.

Тренди

  • Колегія СБУ підтримала концепцію законопроєкту "Про службу безпеки". Глава відомства Баканов назвав метою документа реформу Служби – наближення її діяльності до кращих моделей спецслужб країн ЄС і НАТО з урахуванням сучасних потреб України, а також прогнозування можливих загроз національній безпеці з одночасною розробкою заходів протидії.
  • Прем’єр-міністр Гончарук стверджує, що дії уряду спрямовано проти оптимізації оподаткування великими компаніями з використанням фізосіб-підприємців, а звичайним ФОП переживати про це не варто.
  • Секретар РНБО Данилюк, що пішов у відставку, назвав її причиною небажання "брати участь у підкилимних іграх деяких персонажів", у тому числі – у можливій ​​денаціоналізації Приватбанку.

No comments:

Post a Comment