October 01, 2019

30.09.2019: Зеленський звільнив секретаря РНБО Данилюка

Зеленський звільнив секретаря РНБО Данилюка
Зеленський звільнив секретаря РНБО Данилюка

  • Зеленський звільнив секретаря РНБО Данилюка.
  • Партія "Слуга народу" планує провести з'їзд наприкінці жовтня.
  • Прем'єр-міністр Гончарук заявив про тотальну корупцію в Укрзалізниці.

В Україні

  • На сайті Верховної Ради зареєстровано програму дій уряду, яку Кабмін затвердив у неділю.
  • Президент Зеленський підписав указ про звільнення секретаря РНБО Данилюка. За інформацією низки інтернет-видань, у відставку може бути відправлено і главу Київської облдержадміністрації Бно-Айріяна.
  • Партія "Слуга народу" планує провести з'їзд наприкінці жовтня. На ньому буде обрано нового голову партії, після того, як подав заяву про складання повноважень голови спікер парламенту Разумков. Низка ЗМІ опублікували інформацію про намір піти у відставку і глави президентської фракції Арахамії.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції відмовилося розсекречувати декларації військових прокурорів до отримання роз'яснень від Генпрокуратури.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг не підтримала пропозицію про зниження максимальних цін на електроенергію на внутрішньодобовому ринку й на ринку "на добу вперед", попри зниження світових цін на вугілля і зміцнення гривні.
  • Прем'єр-міністр Гончарук заявив, що в Укрзалізниці панує тотальна корупція, а ситуація в держмонополії вкрай важка. За його словами, уряд уже найближчим часом дасть оцінку діяльності топменеджменту компанії.
  • Урядовим законопроєктом про легалізацію грального бізнесу передбачено відкриття казино при готелях з одночасним закриттям гральних залів, а також упорядкування діяльності лотерей.
  • Група незалежних журналістів "Ініціатива 34" зажадала звільнення прес-секретаря президента Мендель за непрофесіоналізм і неетичну поведінку щодо працівників ЗМІ. Серед підписантів звернення – журналісти видань "Українська правда", Bihus.info, "Громадське ТБ". У суботу публічних вибачень від Офісу президента й Мендель зажадала Національна спілка журналістів.
  • Наприкінці місяця експортери отримали від Держказначейства відшкодування ПДВ, а Мінфін цього тижня не планує великого розміщення ОВДП, що призвело до дефіциту валюти і швидкого зростання котирувань долару: 24,20 ₴/$ (+0,11 грн), 26,36 ₴/€ (+0,01 грн), 3,74 ₴/10 руб. За прогнозами рейтингового агентства Standard & Poor's, вартість долара наприкінці поточного року не перевищуватиме 27 грн, за підсумками 2020 року - 27,5 грн, а 2022 року - 28,5 грн.

Київ

  • Мер Кличко подав позов до окружного адмінсуду Києва на Кабмін, прем'єр-міністра Гончарука і главу Офісу президента Богдана у зв'язку зі звільненням його з посади голови міської адміністрації.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі ствольної артилерії в Новозванівці в околицях Попасної. Під мінометний обстріл потрапили захисники Водяного на приморській ділянці фронту, Майського, Зайцевого й Шумів в околицях Горлівки, Світлодарська та Новолуганського на Світлодарській дузі. У Новозванівці й Водяному окупанти атакували під прикриттям бойових машин піхоти. Перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Новотроїцькому – поруч із КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, у Новомихайлівці, Опитному й Мар'їнці на околицях Донецька, а також у районі Горлівки і Світлодарська. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу отримав поранення український військовий. Армія несе й небойові втрати: 27 вересня через необережне поводження з гранатою загинула військовослужбовець.

Україна та світ

  • США внесли в санкційні списки 2 російських громадян і 3 компанії, яких підозрюють у втручанні в американські вибори 2018 р. МЗС РФ заявив, що цей "антиросійський випад" не залишиться без відповіді й суперечить публічним заявам американської влади про нормалізацію двосторонніх відносин, і навпаки, санкції матимуть нульовий результат.
  • Колишній генпрокурор Луценко заявив про готовність дати свідчення на слуханнях у Конгресі США в справі щодо імпічменту президента Трампа. Він повідомив, що неодноразово зустрічався з його особистим адвокатом Джуліані, водночас назвав ці зустрічі "звичайним спілкуванням". Луценко стверджує, що розслідування діяльності сина віцепрезидента Байдена належить  до юрисдикції США. Джуліані висловив обурення відсутністю результатів розслідування керованої Луценко Генпрокуратурою діяльності фірми "Burisma", у якій син Байдена обіймав посаду члена ради директорів. Президент Зеленський заявив, що Україна не проводитиме розслідувань за вказівкою інших країн. А його помічник Єрмак, який вів переговори з Джуліані, запевняє, що українська влада жодним чином не втручатиметься у внутрішні справи США.
  • Прес-секретар російського президента Пєсков заявив про категоричну відмову Росії в розсекречуванні стенограм переговорів Трампа й Путіна.
  • Делегації Грузії та країн Балтії відмовилися від участі у відкритті сесії ПАРЄ на знак солідарності з Україною й не братимуть участь у заходах на честь 70-річчя утворення Ради Європи.
  • Уряд Німеччини не вважає обмін ув'язненими і врегулювання в районі Станиці Луганській достатніми підставами для скасування санкцій проти Росії.
  • Кабмін має намір протягом 5 років домовитися ще з 14 країнами про безвізовий режим для українських громадян. Йдеться про держави Карибського басейну, Центральної та Південної Америки, а також про Монголію.
  • Український посол у Туреччині Сибіга закликав турецьких бізнесменів відмовитися від участі в "Кримсько-турецькому економічному форумі" в Стамбулі, проведення якого заплановано на 1 жовтня.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Гончарук повідомив, що в наступні 5 років Кабмін має намір залучити $50 млрд, що, за його словами, дозволить економіці вирости на 40% і створити не менше 1 млн робочих місць. Він планує підписання угоди зі МВФ про нову програму кредитування до кінця поточного року. Водночас прем'єр визнав, що за темпів зростання у 5-7% на рік третина бюджету піде на погашення та обслуговування держборгу. Також уряд планує відремонтувати 24 тис. км автошляхів, з них 5 тис. км – вже наступного року, і розпочати будівництво платних і концесійних доріг. Гончарук стверджує, що Кабмін не має наміру підвищувати податки, навпаки – створюватиме стимули для бізнесу і громадян. Уряд має намір виплачувати субсидії громадянам, витрати яких на оплату комунальних послуг перевищуватимуть 15% доходів. Водночас, чиновники планують знизити вартість енергоносіїв шляхом зростання конкуренції і стимулювання власного видобутку.
    У зареєстрованій на сайті Верховної Ради програмі Кабміну прописано намір продати кілька сотень і ліквідувати понад 1 тис. держпідприємств, а ті що залишаться у власності держави – корпоратизувати та перетворити на акціонерні товариства. Крім того, заплановано скоротити частку держави в банківському секторі з понад 50% до 20% через продаж частини пакетів акцій держбанків іноземним інвесторам. Уряд має намір запустити курси "цифрової грамотності" для громадян, як онлайн, так і в спеціальних центрах, які збирається відкрити по всій Україні. Також серед планів – відкриття офісів євроінтеграції в усіх областях.
    Чиновники стверджують, що відкриття ринку землі дозволить підняти вартість її оренди у 2 рази.

No comments:

Post a Comment