September 28, 2019

27.09.2019: Секретар РНБО Данилюк подав у відставку

Секретар РНБО Данилюк подав у відставку
Секретар РНБО Данилюк подав у відставку

  • Секретар РНБО Данилюк подав у відставку.
  • Переговори зі МВФ продовжаться за 2 тижні.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер пішов із посади через скандал навколо України.
  • Україна дала згоду Польщі на продовження ексгумації жертв Волинської трагедії.

В Україні

  • Подав у відставку секретар РНБО Данилюк. За інформацією українських ЗМІ, причиною став його конфлікт із главою Офісу президента Богданом, після чого Зеленський особисто викреслив прізвище Данилюка зі списку делегації, яка брала участь у сесії Генасамблеї ООН.
  • Укроборонпром повернув контроль над компанією "Укрспецекспорт", яку вивів із підпорядкування концерну його колишній генеральний директор Букін.
  • В Україну прибув загін ізраїльської поліції, який буде вести спільне патрулювання з Нацполіцією в Умані під час святкування хасидами Нового року за юдейським календарем.
  • Агентство Standard & Poor's підвищило кредитні рейтинги України в національній та іноземній валюті з рівня B- до B зі стабільним прогнозом.
  • Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що переговори зі МВФ про нову програму кредитування тривають. За повідомленням заступника глави НБУ Рожкової, наступний етап переговорів відбудеться через за тижні в США, куди українська делегація поїде на щорічні збори країн-членів МВФ.
  • За інформацією Мінфіну, протягом серпня державний і гарантований державою борг України скоротився на $0,5 млрд і станом на 31 серпня складає $81,9 млрд.
  • Обсяг торгів на міжбанку був доволі незначним – близько $100 млн, хоча стрибки курсу протягом сесії були досить помітними. За інформацією банкірів, НБУ купив в анонімному режимі близько $20 млн. Курс зафіксовано на позначці 24,08 ₴/$ (-0,10 грн), 26,33 ₴/€ (-0,12 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Київ

  • На вихідних Хрещатик буде перекрито у зв’язку з проведенням міжнародного фестивалю світла й медіамистецтва Kyiv Lights Festival.
  • Мер Кличко заявив, що столиця повністю готова до опалювального сезону і вже з понеділка тепло за індивідуальними заявками може бути подано до деяких лікарень, шкіл і дитячих садків.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілу смертельно поранено ще одного український вояка. Окупанти не припиняють мінометні обстріли під Горлівкою – у Майському й Південному, на Світлодарському виступі – у Новолуганському й Луганському. Вночі під мінометний обстріл потрапили захисники Лебединського в околицях Маріуполя. Перестрілки з застосуванням стрілецької зброї та гранатометів відбулися у Водяному, Лебединському, Пищовику, Павлополі на приморській ділянці фронту, у Богданівці та Новотроїцькому – у районі Докучаєвська, у Мар’їнці та Авдіївці в околицях Донецька, у Новозванівці в районі Попасної й у Новотошківському на трасі Р- 66 "Бахмутка" в Луганській області.

Україна та світ

  • Подав у відставку спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкер. Наступного тижня його буде допитано на слуханнях у нижній палаті Конгресу США в рамках розслідування діяльності президента Трампа, щодо якого спікер палати Пелосі оголосила процедуру імпічменту. Імпічмент у США не означає відсторонення президента від посади. Для цього за нього має проголосувати й верхня палата, у якій представники Республіканської партії мають більшість. Конгресмени від Демократичної партії прагнуть з’ясувати причину заморожування військової допомоги Україні. Вони вважають, що у такий спосіб американський президент підштовхував Зеленського до вигідних йому дій.
    Особистий адвокат Трампа Джуліані заявив про наявність у нього прямих доказів втручання української влади в американські вибори у 2016 р.
    Американський президент опублікував передвиборчий ролик за участі колишніх українських чиновників – президента Порошенка і прем’єр-міністра Яценюка, у якому його суперник на виборах – колишній віцепрезидент Байден – зізнається у виділенні американської допомоги Україні в розмірі $1 млрд в обмін на звільнення генпрокурора Шокіна. Прес-служба НАБУ заявила, що справа, яка розслідується щодо фірми Burisma, не стосується періоду роботи в ній сина Байдена членом ради директорів компанії.
    Адміністрація Трампа визнала, що обмежила доступ до стенограм і записів телефонних переговорів президента із лідерами України, Росії та низки арабських країн.
    Пелосі не виключає, що до скандалу з українською владою причетна Росія. Глава МЗС РФ Лавров назвав ці звинувачення "параноєю". Зеленський заперечує тиск на нього під час переговорів. Прес-секретар російського президента Пєсков висловив надію, що скандал у США не призведе до публікації стенограм переговорів Путіна з Трампом, бо це погіршить і без того непрості відносини між країнами.
    Представник Єврокомісії Брок висловив обурення докорами президента США в недостатній підтримці України Євросоюзом. Німецька влада не планує змінювати ставлення до України, попри критику з боку Зеленського в розмові з Трампом.
  • Українська влада надала Польщі згоду на продовження ексгумаційних робіт на території країни.
  • Литва відмовилася від онлайн-голосування на виборах через зростання загрози можливого втручання Росії до виборчого процесу.

Тренди

  • Віцепрем’єр із питань цифрової трансформації Федоров пообіцяв, що процес перерозподілу нижнього діапазону частот завершиться вже найближчим часом, і це дозволить протягом півтора-двох років повністю покрити широкосмуговим інтернетом всю територію країни. Він також оголосив про намір уряду легалізувати криптовалюту для збільшення бази оподаткування. Міністр представив на міжнародному IT-форумі в Запоріжжі проєкт "держави в смартфоні" та заявив, що перші його сервіси запрацюють уже в найближчі місяці після запуску системи цифрової ідентифікації громадян Smart-ID.
  • Міністр соціальної політики Соколовська запропонувала скасувати систему прив’язки соцвиплат до прожиткового мінімуму, що дозволить легше враховувати їхній розмір у бюджеті. За її словами, підвищення прожиткового мінімуму призводить до зриву бюджету, оскільки на цьому показнику базуються понад 100 виплат.
  • Службовці МОЗ стверджують, що міністр Скалецька відмовляється зустрічатися з чиновниками, які виступають проти політики нового керівництва. Скалецька звинуватила працівників міністерства в корупції й заявила, що війну почала не вона, але вона її закінчить.


No comments:

Post a Comment