September 22, 2019

21.09.2019: Офіс президента має намір закріпити "формулу Штайнмайєра" законом

Офіс президента має намір закріпити "формулу Штайнмайєра" законом
Офіс президента має намір закріпити "формулу Штайнмайєра" законом

  • Офіс президента має намір закріпити "формулу Штайнмайєра" законом.
  • У Львівській області активісти намагалися зупинити рух потягів із російським вугіллям.
  • Глава ДБР Труба виявив у своєму кабінеті пристрої для прослуховування.
  • Українська делегація відмовилася від участі в сесії ПАРЄ, проте частина делегатів все-таки поїде.

В Україні

  • Міністр енергетики та охорони навколишнього середовища Оржель повідомив, що до підземних сховищ газу до початку опалювального сезону буде закачано 21 млрд м³, що дозволить уникнути проблем у разі припинення Росією транзиту газу із 1 січня 2020 р.
  • Міністр оборони Загороднюк заявив, що план оборони України буде представлено наступного року. Документ введено змінами до закону про оборону, що ухвалено Верховною Радою в п’ятницю. Міністр пообіцяв не скорочувати армію.
  • У Львівській області шахтарі, колишні добровольці й місцеві жителі перекрили залізничні колії, перешкоджаючи руху потягів із російським вугіллям. Поліція розігнала активістів і затримала 27 осіб, серед них – колишнього депутата Семенченка. За кілька годин усіх їх було відпущено. Поліція закликала місцеву владу вжити заходів для запобігання перетворення проблем регіону на політичні.
  • Глава Держбюро розслідувань Труба повідомив про виявлення у своєму кабінеті пристроїв для прослуховування. Він припускає, що метою зловмисників було отримання інформації про резонансні кримінальні провадження.

Війна

  • На Донбасі бойові дії розгорнулися навколо Водяного на приморській ділянці фронту, де окупанти обстріляли позиції українських військ зі ствольної артилерії, гармат БМП, стрілецької зброї і гранатометів. Під мінометний обстріл потрапили захисники Луганського й Новолуганського на Світлодарському виступі. Перестрілки сталися на схід від Маріуполя – у Лебединському, у районі Докучаєвська – у Богданівці й Миколаївці, у Південному та Майорську в околицях Горлівки, на Світлодарському виступі й у Новозванівці в околицях Попасної. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, загиблих і поранених серед українських військовослужбовців минулої доби не було. За інформацією ОБСЄ, за п’ятницю та суботу сталося різке загострення ситуації в районі Авдіївки й на Світлодарському виступі – кількість зафіксованих вибухів збільшилася в 6 разів. В околицях Золотого, яке визначено ділянкою розведення військ, спостерігачі місії зафіксували розмінування території українськими військами, проте "армія ЛНР" не пропустила їх через свій блокпост.

Україна та світ

  • Помічник президента Єрмак повідомив, що влада збирається імплементувати до українського законодавства "формулу Штайнмайера", включивши її до законопроєкту, який буде винесено на публічне обговорення.
  • Колишній міністр закордонних справ Клімкін вважає, що Україна стала одним із козирів у передвиборчій президентській кампанії США і її використовують обидві кандидати. У США спалахнув скандал навколо вимог, які президент Трамп виставив до української влади під час телефонних переговорів із президентом Зеленським. Комітет із розвідки нижньої палати Конгресу США зажадав отримання стенограму розмови від президентської адміністрації. Колишній віцепрезидент Байден вважає ці події фактом можливого зловживання владою Трампом і закликає до розслідування його дій. Американський президент стверджує, що не висловлював нічого протизаконного. Один зі співробітників розвідки повідомив своєму керівникові, що Трамп під час розмови з іноземним лідером дав обіцянки, що викликали стурбованість. Видання The Washington Post звинуватило Трампа в заяві, що дії США в Україні є безглуздими та дратують Росію, з якою необхідно підтримувати дружні відносини.
  • Глава Нацполіції Князєв на зустрічі з керівництвом турецьким МВС повідомив, що Україна екстрадувала до Туреччини на вимогу її правоохоронних органів 87 осіб, підозрюваних у тероризмі, шахрайстві й контрабанді.
  • На двох пропускних пунктах на адміністративному кордоні із Кримом починаються ремонтні роботи. Через КПВВ "Каланчак" пропускатимуть лише пішоходів.
  • Верховна Рада сформувала делегації для участі в парламентських асамблеях Ради Європи й НАТО, які очолили депутати від фракції "Слуга народу". Голова комітету в закордонних справах Яременко заявив, що делегація не братиме участі в найближчій сесії ПАРЄ. За його словами, парламент зосередиться на консультаціях з іншими державами – членами Ради Європи для розробки плану повернення довіри до Асамблеї після відновлення участі російської делегації. Проте низка депутатів попереднього складу парламенту, що представляли Україну в організації, усе ж-таки вирішили взяти участь у сесії.

Тренди

  • Колишній президент Порошенко дав інтерв’ю 5 телеканалу, власником якого є. Він стверджує, що не має відношення до введення формули розрахунку ціни енергетичного вугілля "Роттердам+". Він назвав її "кроком уперед" у порівнянні з "ручним управлінням", яке було до того. Порошенко наполягає, що якби формула була корупційною, то після її скасування тарифи різко знизилися б, чого не сталося, і наполягає на об’єктивному розслідуванні справи. За його твердженням, Держбюро розслідувань підштовхує правоохоронну систему до хибного шляху політичного переслідування конкурентів. Він заявив, що не боїться сісти у в’язницю, проте чинній владі не вдасться посадити його за ґрати. Порошенко пояснив приїзди проросійського політика, кума російського президента, Медведчука до нього додому "ненормованим робочим днем ​​президента". За його словами, на цих зустрічах обговорювалися заходи зі звільнення заручників. Колишній президент стверджує, що Медведчук представляв на переговорах не Україну, а Путіна, а розслідування щодо його дій він не міг ініціювати, оскільки правоохоронна система й суди "мають бути незалежними від президента".

No comments:

Post a Comment