September 21, 2019

20.09.2019: Парламент ухвалив зміни до закону про оборону

Парламент ухвалив зміни до закону про оборону
Парламент ухвалив зміни до закону про оборону

  • Парламент ухвалив зміни до закону про оборону.
  • Курс гривні на міжбанку зміцнився до рівня січня 2016 р.
  • Опубліковано законопроєкт про ринок землі.
  • Зустріч Зеленського з Трампом відбудеться 25 вересня в Нью-Йорку.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла запропоновані президентом зміни до закону про оборону. Закон вводить новий документ – "план оборони України", який набуває чинності в разі збройної агресії або збройного конфлікту. У липні Зеленський підписав указ про призов на військову службу на випадок оголошення стану війни.
    Також прийнято закон про вдосконалення правової охорони географічних зазначень, який є одним з умов імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. Документ забороняє використання в Україні назв, що ідентифікують товар певного регіону і країни – таких як "пармезан", "фета", "шампанське", "коньяк".
    Прийнято й закон про 25-відсоткове державне фінансування виробництва іноземного кіно в Україні.
    Із 2021 року скасовано обов’язковий пайовий внесок для будівництва. Чинні норми передбачають обов’язкову сплату внеску на розвиток інфраструктури населеного пункту в розмірі 4 % для житлового будівництва, й 10 % – для промислових об’єктів.
    Міністр фінансів Маркарова представила у Верховній Раді проєкт бюджету наступного року. Вона заявила, що стратегічною метою уряду є максимальне прискорення зростання економіки. За словами міністра, зростання ВВП 5–7 % в рік є досяжною метою. У представлений проєкт бюджету закладено оцінку зростання в 3,3 % оскільки він розроблявся до призначення нового уряду й ґрунтується на макроекономічних показниках, що затверджені Кабміном ще в травні. Маркарова визнала, що майже третина бюджету піде на виплату й обслуговування внутрішнього та зовнішнього боргу.
    Президент Зеленський підписав закон про відтермінування на 90 днів штрафів за нерозмитнення автомобілів на єврономерах.
    Підписано указ про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції. Документом Кабміну запропоновано розробити і внести до парламенту до 1 жовтня законопроєкти про обіг земель сільгосппризначення, про легалізацію грального бізнесу, про впорядкування видобутку бурштину та про підвищення ефективності використання коштів фонду регіонального розвитку. До 1 січня 2020 р. Кабмін має розробити й подати до Верховної Ради законопроєкти про принципи адміністративно-територіального устрою країни, про удосконалення законодавства про місцеві вибори, про підвищення дієвості агентств регіонального розвитку та стимулювання розвитку регіонів, а також про оновлення законодавства про працю.
  • Президент Зеленський призначив керівником Служби зовнішньої розвідки першого заступника глави відомства Євдокимова. Попереднього главу Служби Бухарєва призначено першим заступником глави СБУ.
  • Суд заарештував "мінера моста метро" на 2 місяці із можливістю внесення застави в 300 тис. грн. Суддя не відпустила підозрюваного на поруки міністра внутрішніх справ Авакова.
  • Президент Зеленський, глава уряду Гончарук і міністр фінансів Маркарова обговорили з місією МВФ нову програму фінансування. Зеленський запропонував Фонду підтримати "амбіційний порядок денний реформ в Україні", що спрямований на підтримку економічної стабільності та зростання економіки.
  • Напередодні оголошеного Мінфіном великого розміщення на аукціоні у вівторок 5-річних гривневих ОВДП нерезиденти масово продавали валюту. Ці дії збіглися із періодом закриття бюджетних платежів в Україні. Тому ринок буквально захлинався від валюти, що дозволило Нацбанку купити, за оцінками учасників торгів, не менш $100 млн. Гривня зміцнилася до позначки 24,43 ₴/$ (-0,19 грн), 26,94 ₴/€ (-0, 30 грн), 3,83 ₴/10 руб (-0,01 грн). Курс сягнув рівня січня 2016 р.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з мінометів Новозванівку в околицях Попасної в Луганській області. Позиції українських військ було обстріляно зі стрілецької зброї і гранатометів у Павлополі, Лебединському і Водяному на приморській ділянці фронту, у Новогнатівці на південь від Докучаєвська, у Мар’їнці, Красногорівці, Авдіївці в околицях Донецька, у Південному й Майорську в районі Горлівки, у Новолуганському на березі Світлодарського водосховища, а також у Луганській області – у Кримському поруч із трасою Р-66 "Бахмутка" і в районі Станиці Луганської. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів отримали поранення й бойові травми 3 українських військовослужбовців.
  • Міністр закордонних справ Пристайко в інтерв’ю "Українській правді" заявив, що "через технічне непорозуміння" тристороння контактна група на переговорах у Мінську не виконала вказівок учасників наради "нормандської четвірки" на рівні радників глав держав і не затвердила "формулу Штайнмайєра". За його словами, "формула Зеленського" щодо врегулювання на Донбасі має на увазі заходи з відновлення зв’язків із людьми, що мешкають на окупованій території, першим із яких стане відновлення виплати пенсій. Також список товарів, що дозволено провозити на непідконтрольну територію, буде замінено списком товарів, які заборонені до переміщення через “лінію дотику”. До "плану Зеленського", за його словами також входять ремонт моста в Станиці Луганській і обмін полоненими. Міністр визнав, що "республіки" почали платити за воду, проте не розкрив механізм оплати. Він наполягає, що вибори в "окремих районах Донецької та Луганської областей" можуть проводитися лише за українськими законами після отримання контролю над територією й забезпечення безперешкодної роботи Центральної виборчої комісії, політичних партій та ЗМІ.
    Лідер партії "Голос" Вакарчук у виступі в парламенті зажадав від влади пояснити, як саме вони збираються досягти умов для безпечного проведення виборів в ОРДЛО.

Україна та світ

  • Міністр енергетики та охорони навколишнього середовища Оржель наполягає, що контракт на пряму постачання російського газу в Україну може бути укладено лише за ринковими умовами. Глава МЗС Пристайко після переговорів у "нормандському форматі" не виключає укладення угоди, до якої, крім врегулювання на Донбасі, може бути включено й енергетичні питання, про постачання російського газу тощо.
    Глава Нафтогазу Коболєв планує зафіксувати в договорі про транзит газу ціну прокачування 3,21 $/1000 м³. Ціна, за якою Нафтогаз транспортує газ у 2019 р, становить 2,61 $/1000 м³.
  • Дочірня компанія Нафтогазу розпочала постачання електроенергії із Білорусі після того, як Верховна Рада дозволила її імпорт із Білорусі та Росії за двосторонніми угодами.
  • Офіс президента анонсував зустріч президентів Зеленського і Трампа, яка відбудеться 25 вересня в Нью-Йорку під час сесії Генеральної Асамблеї ООН.
  • США мають намір залишити в Польщі частину військового контингенту, що братиме участь у військових маневрах Defender-20 з березня до серпня 2020 р.

Тренди

  • На сайті Мінекономрозвитку опубліковано законопроєкт про ринок землі. Він передбачає скасування заборони на відчуження земель усіх форм власності, починаючи із 1 жовтня 2020 р. Мінімальна початкова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності не має бути меншу за нормативну оцінку. Можливість купити землю матимуть українські юридичні та фізичні особи, а також територіальні громади й держава. Орендарям надаватиметься переважне право на покупку. Концентрація землі в руках одного власника й пов’язаних із ним осіб не має перевищувати 15 % в межах області та 0,5 % – країни.
  • За відправлений парламентом на друге повторне читання законопроєкт про зняття заборони на прослуховування телефонних розмов чиновників і депутатів, а також про скасування "поправки Лозового", яка передбачає різке скорочення термінів досудового слідства, не голосували 44 члени фракції "Слуга народу". Глава парламенту Разумков на засіданні фракції вишпетив депутатів за зрив голосування законопроєкту. А глава Офісу президента Богдан запропонував розігнати парламент, що не приймає запропоновані закони. Глава президентської фракції Арахамія заявив, що голосування було провалено через "непорозуміння" й "інформаційної та психологічної спецоперації".
    Журналіст "Української правди" з’ясувала, що депутати від фракції "Слуги народу" голосують за закони й постанови, не читаючи їх. Вони не змогли назвати прізвища міністрів, за яких віддали свої голоси.
  • Глава президентського Офісу Богдан запропонував розділити Національну гвардію на три частини та підпорядкувати їх президенту, Міністерствам оборони і внутрішніх справ. За інформацією українських ЗМІ, після подання законопроєкту про перепідпорядкування Нацгвардії президенту, у Зеленського та Богдана виник конфлікт із міністром внутрішніх справ Аваковим.
  • Адвокат американського президента Джуліані підтвердив факт тиску на українську владу з метою ініціювати розслідування проти колишнього віцепрезидента Байдена. Байден визнав, що під час візиту в Україну у 2016 році сприяв звільненню генпрокурора Шокіна, який відкрив справу проти нафтогазової компанії Burisma, у якій син американського чиновника був одним із членів ради директорів. Американські ЗМІ повідомили, що адміністрація Трампа й Департамент юстиції перешкоджають Конгресу в отриманні інформації про можливий тиск на українського президента.

No comments:

Post a Comment