September 18, 2019

17.09.2019: Під Києвом скоєно підпал будинку колишньої глави НБУ Гонтаревої

Під Києвом скоєно підпал будинку колишньої глави НБУ Гонтаревої
Під Києвом скоєно підпал будинку колишньої глави НБУ Гонтаревої

  • Під Києвом скоєно підпал будинку колишньої глави НБУ Гонтаревої.
  • Обрано нового главу Конституційного суду.
  • Facebook заблокував кілька сотень акаунтів і сторінок, серед них – сторінки трьох інтернет-видань.

В Україні

  • Спікер парламенту Разумков повідомив, що партія влади висунула 35 кандидатів у члени Центральної виборчої комісії. Своїх кандидатів також подали партії "Голос" і "Європейська солідарність".
  • Профільний комітет Верховної Ради запропонував прийняти в цілому законопроєкт про реформу прокуратури, що було розглянуто у першому читанні минулого тижня. Генпрокурор Рябошапка заявив, що перетворення Генпрокуратури на Офіс генпрокурора буде завершено до кінця поточного року. Головним завданням реформи він назвав переатестацію прокурорів і очищення кадрів. Головний військовий прокурор Чумак планує протягом 3 місяців з початку наступного року перетворити військову прокуратуру на спеціалізовану прокуратуру з питань протидії злочинам у сфері безпеки і оборони.
  • За інформацією громадського руху "ЧЕСНО", у бюджет наступного року на фінансування партій закладено приблизно 1 млрд грн, з них 467 млн ​​грн – на компенсацію витрат на виборчу кампанію 5 парламентських партій.
  • В Офісі президента відбулася нарада, на якій було обрано Раду з питань свободи слова. Частина журналістів, обраних до ради, відмовилося брати в ній участь. Чиновники виступають за введення національної прес-карти і стандартизацію діяльності журналістів.
  • Конституційний суд обрав нового главу. Ним став суддя Тупицький, якого призначив президент Янукович. Суддя Шаптала, що очолювала суд із травня, подала у відставку після закінчення терміну її повноважень. Заступником голови суду обрано колишнього міністра юстиції Головатого, якого призначив президент Порошенко наприкінці 2018 р.
  • Під Києвом скоєно підпал заміського будинку колишньої глави НБУ Гонтаревої. Міністр внутрішніх справ Аваков назвав ці дії кримінальним тиском і заявив, що поліція докладе всіх зусиль для швидкого розслідування. 5 вересня в Києві було підпалено автомобіль невістки Гонтаревої, ім’я якої збігається з ім’ям колишньої чиновниці. 30 серпня колишню главу Нацбанку збив автомобіль на пішохідному переході в центрі Лондона, де вона постійно проживає. Поліція не виключає об’єднання в одне провадження всіх справ про підпали майна Гонтаревої та членів її сім’ї. Нацбанк назвав інцидент терором, мета якого – "залякування реформаторів і неприкрита загроза демократії й реформам". Президент Зеленський доручив главі СБУ приєднатися до розслідування. За твердженням олігарха Коломойського, підпали ініціювала сама Гонтарева задля уникнення екстрадиції в Україну. Офіс президента вважає, що розслідування справ про підпали має стати пріоритетом правоохоронних органів.
  • Суд заарештував майно та корпоративні права заводу "Кузня на Рибальському" за клопотанням Держбюро розслідувань, яке відкрило провадження у справі про несплату податків колишнім президентом Порошенко під час продажу підприємства.
  • Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що новий уряд уважно вивчає ситуацію навколо Приватбанку, але переговорів з колишніми власниками не веде.
  • Заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства Висоцький заявив, що законопроєкт про ринок землі буде поданий до Верховної Ради до 1 жовтня.
  • Нафтогаз повідомив, що вже законтрактував 450 млн м³ газу з поставкою в І кварталі наступного року. Прес-служба компанії заявила про повну готовність до опалювального сезону.
  • Мінфін на аукціоні розмістив облігації в національній валюті на 2,8 млрд грн, з них більшість – трирічні, знизивши процентні ставки за ними на 0,23–0,3 % річних. Валюти на торгах було достатньо, укріплення гривні стримав Нацбанк, який купив приблизно 60 млн. Курс встановлено на позначці 24,76 ₴/$ (-0,01 грн), 27,30 ₴/€ (-0,02 грн), 3,86 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Київ

  • За затвердженням мера Кличка, законопроєкт про дострокові вибори у Києві й зміни до закону про столицю, який внесено депутатами від "Слуги народу", позбавить громадян права обрання влади у своєму місті й внесе хаос до його управління. Перевірка діяльності мера й комунальних підприємств столиці, яку ініціював депутат від "Слуги народу" Ткаченко, розпочнеться наступного тижня й триватиме до 8 жовтня.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі окупанти знову обстріляли українські війська із мінометів у Новолуганському на Світлодарському виступі й у Новотошківському на трасі Р-66 в Луганській області. Не припиняються перестрілки із гранатометів і стрілецької зброї на приморській ділянці фронту – в Лебединському, Водяному, Павлополі, а також поруч із КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь, у Залізному в околицях Горлівки, у Новолуганському й Луганському на Світлодарському виступі, і в околицях траси Р-66. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час виконання бойового завдання загинув український військовий, ще 2 – отримали поранення.
    За інформацією глави місії ООН з прав людини в Україні Богнер, із травня до серпня 2019 року у зоні бойових дій загинуло 8 мирних жителів, поранено – 60, з них –9 дітей. Після оголошення "хлібного перемир’я" 21 липня кількість жертв скоротилося. За її словами, це найнижча кількість жертв серед мирного населення із початку конфлікту.
    Представник Кабміну у Верховній Раді депутат Верещук повідомила, що одним з питань, винесених на переговори тристоронньої контактної групи у Мінську 18 вересня, буде збільшення з 2 місяців до 1 року терміну перереєстрації пенсіонерів, які проживають на непідконтрольній території.

Україна та світ

  • Тимчасовий повірений у справах США в Україні Тейлор вважає недостатніми санкції, введені проти Росії за окупацію Криму та агресію на Донбасі. На його думку, санкції, що вже діють, не спонукають Росію до звільнення окупованих територій. Він вважає, що додаткові санкції, секторальні тощо, в оборонній, енергетичній і фінансовій сферах, а також обмеження у видаванні віз. може бути введено у разі подальших агресивних кроків РФ.
    Глава ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Лайчак вважає, що вибори в "окремих районах Донецької та Луганської областей" можуть відбутися тільки під контролем української влади і за українським законодавством. Він не вбачає можливості проведення виборів на цій території у теперішній час.
    Міністр закордонних справ Пристайко вважає нежиттєздатною формулу обміну полонених і ув’язнених "всіх на всіх", оскільки у цьому випадку до списки можуть потрапити особи, що не мають відношення до конфлікту.
  • За інформацією адвоката українських в’язнів Діндзе, Росія довічно заборонила в’їзд в країну всім українським громадянам, яких було звільнено під час обміну.
  • За повідомленням прес-служби Газпрому, будівництво газопроводу "Північний потік-2" завершено вже на 81 %.
    Болгарський суд дозволив будівництво гілки газопроводу до Сербії, до якої буде подаватися газ із "Турецького потоку" через інтерконектор на кордоні з Туреччиною.

Тренди

  • Згідно з результатами опитуванням суспільної думки, яке було проведено соціологами Центру Разумкова, найбільшою довірою громадян користуються президент (79 %), Збройні сили (74 %) і волонтери (69 %). Громадяни довіряють також Нацгвардії й Держслужбі з надзвичайних ситуацій (по 64 %), церкви (63 %), Держприкордонслужбі (63 %) і добровольчим батальйонам (62 %). Поліції довіряють 51 % респондентів, уряду і Верховній Раді – по 57 %, українським ЗМІ – 56 % опитаних. Найбільший рівень недовіри – до російських ЗМІ (80 %), судової системи (72 %), комерційних банків (65 %), політичних партій (63 %), прокуратури (61 %). Суттєвий рівень недовіри й до антикорупційних структур, Нацбанку і чиновників.
  • Оточення Зеленського системно тисне на місцеву владу Дніпра. Крім ініціювання розслідування про можливе розкрадання коштів під час реконструкції мосту, уряд у проєкт бюджету наступного року не передбачив виділення коштів на ремонт злітно-посадкової смуги міського аеропорту. Президент оголосив догани двом заступникам глави свого Офісу. За інформацією ЗМІ це пов’язано із появою тіньового глави Дніпра Корбана поруч із Зеленським під час його відвідин міста.
  • На думку низки експертів, Україну очікує ще одна хвиля трудової міграції після того, як Німеччина у 2020 р. відкриє свій ринок праці для українців. Польща, Чехія, країни Балтії, Угорщина і Словаччина вже істотно збільшили квоти на легальне працевлаштування громадян України.
  • Соцмережа Facebook закрила кілька розкручених сторінок і профілів, у яких було кілька мільйонів підписників. Серед них – офіційні сторінки сайтів Znaj, Politeka і Hyser. Причиною названа "скоординована кампанія" сайтів, які позиціонувалися як новинні, проте "керувалися фейковими акаунтами". За твердженням представника Facebook, мережу вдалося ідентифікувати на підставі поведінкового аналізу. Команди сайтів Znaj і Politeka оголосили, що вони є реальними особами, а не ботами, і заявили, що українська влада намагається обмежити свободу слова у соцмережі за критику її діяльності.
  • Змінами до закону про реєстраторів розрахункових операцій, прийнятому у першому читанні минулого тижня, депутати пропонують значно розширити перелік видів діяльності, застосування реєстраторів для яких є обов’язковим.



No comments:

Post a Comment