September 16, 2019

15.09.2019: Кабмін вніс до Верховної Ради проєкт бюджету на 2020 рік

Кабмін вніс до Верховної Ради проєкт бюджету на 2020 рік
Кабмін вніс до Верховної Ради проєкт бюджету на 2020 рік

  • Кабмін вніс до Верховної Ради проєкт бюджету на 2020 рік.
  • Зеленський пообіцяв відремонтувати міст у Станиці Луганській до 27 листопада.

В Україні

  • Уряд вніс до парламенту проєкт бюджету на наступний рік. Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що це останній річний бюджет – надалі Кабмін планує перехід на трирічне планування. Він пообіцяв значно скоротити державні витрати, на утримання апарату тощо. За словами міністра фінансів Маркарової, мінімальна зарплата у 2020 р. зросте на 550 грн до 4723 грн на місяць. На погашення й обслуговування державного та гарантованого державою боргу в бюджеті зарезервовано 438 млрд грн, зважаючи на середньорічний курс 28,2 ₴/$, а запозичення складатимуть орієнтовно 380 млрд грн. Маркарова пообіцяла скоротити дефіцит держбюджету до 2,1%, а держборг разом із гарантованим державою боргом – до 54,1% ВВП.
    Уряд планує змінити керівництво Фонду держмайна. У бюджеті наступного року надходження від приватизації заплановано в сумі приблизно 5 млрд грн. За словами Гончарука, Фонд протягом 2 тижнів має подати на розгляд уряду план продажу держвласності на наступний рік.
    На оборону й безпеку бюджетом заплановано виділення понад 245 млрд грн, які будуть розподілені Радою нацбезпеки й оборони. Майже на 10 млрд зростуть видатки на медицину – до 108 млрд грн, на освіту – на 8 млрд – до 136 млрд грн. Збільшиться й дорожній фонд, який Кабмін планує наповнити акцизами на паливо на 70 млрд грн. На субсидії виділено приблизно 48 млрд грн – майже стільки ж, скільки і цього року. Соціальну допомогу виплачуватиме Мінсоцполітики, а не Мінфін через субвенції регіонам, як було торік. Фінансування Пенсійного фонду передбачено в обсязі майже 173 млрд грн. Фонду регіонального розвитку буде виділено 9,5 млрд, грн. На розвиток культури та інформаційної сфери заплановано виділити 8,6 млрд грн, з них на суспільне телебачення – 2 млрд грн, на розвиток українського кінематографа – 1,3 млрд грн. Дотації аграріям заплановано в розмірі 4,4 млрд грн. За словами прем’єр-міністра, ці кошти буде надано дрібним і середнім господарствам, а не великим агровиробникам, як цього року і раніше.
    Гончарук заявив, що до бюджету будуть внесено зміни після розгляду законопроєкту Верховною радою у першому читанні. Друге читання заплановано на 2 листопада.
  • Прем’єр-міністр Гончарук стверджує, що нова програма співпраці зі МВФ розпочнеться вже наприкінці поточного року.
  • Партія "Слуга народу" має намір переглянути Виборчий кодекс, що було прийнято попереднім складом Верховної Ради і заветовано президентом Зеленським. За словами депутата Корнієнка, парламент переробить положення кодексу, що не відповідають змінам до Конституції і спростить систему виборів, яка має стати зрозумілою для виборців.
  • У Харкові пройшли одночасно "марш рівності" й "марш за традиційні цінності". Поліція затримала 17 осіб, після того, як агресивні молодики напали на представників ЛГБТ і закидали їх яйцями, а також вступили в зіткнення з правоохоронцями.
  • Агентство Fitch підвищило кредитний рейтинг Нафтогазу в національній та іноземній валюті з рівня B- до B. Експерти агентства зазначили, що проблемами газового монополіста залишаються невизначеність тарифів на газ і ситуація після поділу компанії ("анбандлінгу"), а також політичні ризики.

Війна

  • Окупанти знову обстріляли позиції українських військ із мінометів в околицях Горлівки – у Травневому й Зайцевому, а також у Новолуганському на Світлодарському виступі. Перестрілки сталися у Водяному, Лебединському й Пищевику на ділянці фронту на схід від Маріуполя, у Новогнатівці й Миколаївці – у районі Докучаєвська, у Мар’їнці, Красногорівці й Авдіївці – в околицях Донецька. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військового.
  • Прес-служба президента оголосила, що закінчення ремонту моста в Станиці Луганській заплановано на 27 листопада, а до 11 жовтня буде встановлено ​​тимчасову обхідну переправу. Третину дороги від контрольного пункту в’їзду виїзду (КПВВ) до моста вже заасфальтовано. Тривають роботи з розмінування прилеглих до мосту ділянок території.

Україна та світ

  • За твердженням спецпредставника Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкера, Захід не буде не буде примушувати Україну до проведення виборів на неконтрольованій території й реалізації "формули Штайнмайєра" аж до повного виведення російських військ і техніки з "окремих районів Донецької та Луганської областей", а також розформування незаконних збройних формувань "республік". За словами американського дипломата, санкції проти Росії, що було введено у відповідь на окупацію Криму, збережуться до звільнення півострову й передачі його Україні, а санкції за невиконання мінських домовленостей можуть бути ослаблені в разі, коли Росія почне їх виконувати. Він також заявив, що США готові допомогти Росії знайти легкий шлях відступу з Донбасу, оскільки їй невигідно утримувати цю територію.
  • Українські екіпажі завершили підготовку на катерах берегової охорони класу Island, переданих ВМС США Україні у 2018 р. Катери готуються до переходу до Чорного моря, де їх буде включено до складу українського флоту.
  • До Туреччини доставлено другий російський ракетний комплекс С-400, а вся система буде поставлена ​​на бойове чергування у квітні 2020 р. Турецька влада не відреагувала на неодноразові попередження США про неприпустимість використання озброєнь ймовірного противника, після чого Туреччина була виключена з програми створення винищувача 5-го покоління F-35.
  • На думку віцепрезидента польського Інституту національної пам’яті Швагжіка, прориву в міждержавних відносинах з Україною не буде, доки керівництво країни не скасує мораторій на ексгумацію останків жертв Волинської трагедії. Президент Зеленський під час візиту до Польщі пообіцяв скасувати цей мораторій і запропонував побудувати меморіал примирення на кордоні двох країн.

Тренди

  • Колишній президент Польщі Квасневський вважає успішними перші місяці президентства Зеленського. Водночас він зазначив, що надмірна концентрація влади в його руках може призвести до серйозних помилок і зашкодити розвитку демократії в країні.

No comments:

Post a Comment