September 15, 2019

14.09.2019: Зеленський ветував Виборчий кодекс


Зеленський ветував Виборчий кодекс
Зеленський ветував Виборчий кодекс
  • Зеленський ветував Виборчий кодекс.
  • Україна веде переговори про нову трирічну програму співпраці зі МВФ.
  • Пристайко заперечує можливість проведення виборів в ОРДЛО під контролем "бойовиків".

В Україні

  • Президент Зеленський ветував виборчий кодекс, прийнятий Верховною Радою попереднього скликання, і повернув його до парламенту зі своїми зауваженнями.
  • До українських підземних сховищ закачано вже 19,2 млрд м³ газу. Прем'єр-міністр Гончарук заявив про повну готовність до переговорів щодо газу із Росією і ЄС, які заплановані наступного тижня. Він стверджує, що держкомпанії готові до опалювального сезону і сценарію запуску Росією прокачування газу Північним потоком-2. Водночас він визнав, що енергетика в Україні монополізована.
  • Президент Зеленський оголосив про підготовку нового законопроєкту про статус ветеранів, який буде внесено до парламенту як невідкладний. Документ визначатиме механізм надання статусу учасника бойових дій та добровольця.
  • За інформацією агентства Bloomberg, на переговорах НБУ й Мінфіну зі МВФ обговорюється підписання з Україною нової трирічної програми кредитування на суму $5 млрд.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі не припиняються ні на день. Під мінометний обстріл потрапили захисники Зайцевого і Гладосового в околицях Горлівки, Новолуганського на Світлодарському виступі й Новотошківського на трасі Р-66 в Луганській області. Усією лінією фронту в Донецькій області окупанти обстрілюють українські війська зі стрілецької зброї і гранатометів. Перестрілки відбулися на ділянці в районі узбережжя Азовського моря – у Лебединському і Водяному, у Кам'янці – на схід від траси Донецьк-Маріуполь, у Богданівці та Новотроїцькому – у районі Докучаєвська і в Опитному в околицях Донецька. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув боєць Сил спеціальних операцій.

Україна та світ

  • Глава ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Лайчак вважає, що "мінський формат" врегулювання на Донбасі ставлять під сумнів тільки ті, хто не зацікавлений у закінченні війни. Його підтримав спецпредставник Держдепартаменту США Волкер, який зазначив, що головна проблема врегулювання на Донбасі полягає в тому, що Росія не визнає своєї відповідальності за мінськими домовленостями. На думку колишнього прем'єр-міністра Великобританії Блера, питання про відновлення відносин із Росією не має вирішуватися за рахунок України, а Захід має бути більш наполегливим у примусі агресора до виконання взятих на себе зобов'язань.
    Міністр закордонних справ Пристайко заявив, що Україна ніколи не погоджувалася на проведення фейкових виборів на неконтрольованої території на умовах "бойовиків", оскільки це не прописано в мінських домовленостях. За його словами, місцеві вибори в "окремих районах Донецької й Луганської областей" можуть бути проведені тільки за законодавством України. Він також висловився проти внесення змін до Конституції про "особливий статус" ОРДЛО. За його твердженням, конституційні реформи, що впроваджує нова українська влада, спрямовані на посилення децентралізації регіонів, а "окремим районам" буде запропоновано такий самий шлях децентралізації, що і всім іншим регіонам країни.
    Волкер вважає, що вільні й чесні вибори на Донбасі можуть відбутися тільки за умови забезпеченні всіх вимог безпеки. Він ще раз підкреслив, що в регіоні відбувається контрольована Росією військова агресія, а не громадянська війна чи внутрішній конфлікт. На думку дипломата, червоною рискою на переговорах є питання територіальної цілісності та суверенітету України, а також безпека громадян регіону, незалежно від місця їхнього проживання, національності, релігії або мови.
    Глава українського МЗС очікує від саміту "нормандської четвірки" розв'язання проблеми врегулювання на Донбасі, розведення військ на окремих ділянках фронту, спрощення життя для місцевих жителів і звільнення всіх осіб, які утримуються Росією тощо. Пристайко заявив, що говорити про миротворчу операцію ООН можна буде тільки в разі провалу переговорів про врегулювання в "нормандському" й "мінському" форматі. Глава ОБСЄ стверджує, що миротворчу місію можна вводити лише за умови досягнення стійкого перемир'я і вона не має використовуватися для легітимізації збройних формувань "республік" на "лінії зіткнення". Він вважає, що єдиним варіантом врегулювання в регіоні є виконання мінських домовленостей.

Тренди

  • Міністри нового уряду й голова Верховної Ради взяли участь у форумі YES, який проводить олігарх Пінчук.
    Глава парламенту Разумков заявив, що головними викликами для країни є війна й боротьба з корупцією.
    Прем'єр-міністр Гончарук має намір подати у Верховній Раді за 2 тижні детальну програму дій уряду, яка, за його твердженням, "викличе багато дискусій". Він планує провести частковий перепис населення країни вже нинішнього року. А наступний рік, за його словами, буде присвячено системним реформам, які затвердить парламент. Гончарук вважає, що демонстрація власного успіху – найкраща асиметрична відповідь агресорові. Водночас  він поки не вбачає варіантів співіснування із Росією, проте прагне зробити відносини з нею максимально прагматичними.
    Уряд має намір поглибити співпрацю з Білоруссю й Польщею для організації водного шляху між Балтійським і Чорним морем, а також реалізовувати нові проєкти, що відповідають державним інтересам. Гончарук заявив, що його Кабмін швидко подолає корупцію, наведе порядок із природними монополіями, знайде спільну мову з "групами впливу" й повністю оновить керівництво центральних органів виконавчої влади. Він упевнений, що ці заходи дозволять забезпечити зростання економіки протягом наступних 5 років на 40% – більш швидке, ніж у сусідів, а також залучити іноземні інвестиції.
    Гончарук переконаний, що Кабмін буде працювати всі 5 років президентства Зеленського і виховає професійних держслужбовців. Водночас він не планує залишатися в політиці після закінчення терміну своїх повноважень.
    Міністр економіки, торгівлі та сільського господарства Милованов заявив, що до ринку землі й капіталу першочерговий доступ матимуть малі й середні підприємства. Він також повідомив, що уряд буде розвивати "промисловий безвіз" із Євросоюзом у рамках Угоди про асоціацію. За його словами, у цьому напрямі вже зроблено перший крок – Верховна Рада прийняла за основу відповідний законопроєкт.
    За словами міністра культури, молоді та спорту Бородянського, держава має намір розвивати фізкультуру і спорт, особливо дитячий, що дозволить скоротити витрати на лікування громадян.

No comments:

Post a Comment