September 14, 2019

13.09.2019: Рада відправила ЦВК у відставку

Рада відправила ЦВК у відставку
Рада відправила ЦВК у відставку

  • Рада відправила Центральну виборчу комісію у відставку.
  • На Донбасі за минулу добу поранено 8 військовослужбовців.
  • Росія вимагає від України письмової згоди на імплементацію "формули Штайнмайєра".

В Україні

  • Більшість депутатів Верховної Ради, проросійська фракція "Опозиційний блок – За життя" включно, підтримали подання президента Зеленського про звільнення всього складу Центральної виборчої комісії. Проти голосували в повному складі фракції "Голос" і "Європейська солідарність". Глава фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що кандидатури нових членів комісії можуть бути внесені вже в понеділок. Члени ЦВК назвали рішення парламенту "політичним і невмотивованим", але оскаржити його не збираються.
    Депутати підтримали в першому читанні кілька важливих законопроєктів. З 1 січня 2020 року планується введення єдиного рахунку для сплати податків, зборів, рентної плати й єдиного соціального внеску. Також підтримано законопроєкт про передачу в оренду державного та комунального майна шляхом продажу права оренди на електронному аукціоні. Ще один законопроєкт – про концесії – встановлює умови залучення приватного капіталу до управління держмайном.
  • Уряд планує внести 15 вересня на розгляд Верховної Ради проєкт держбюджету на 2020 р. А поки параметри бюджету чиновники Мінфіну й Нацбанку обговорюють з експертами МВФ, які перебувають із візитом у Києві.
  • Кабмін підтримав запропоновану президентом кандидатуру на посаду голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Журналісти з’ясували, його що дружина має російське громадянство.
  • Колишній президент Порошенко, нарешті, прийшов на допит у Держбюро розслідувань. Після допиту він заявив, що йому ставили питання про націоналізацію Приватбанку і відправку військових суден до Азовського моря через Керченську протоку, унаслідок чого береговою охороною ФСБ РФ було захоплено в полон 24 українських моряків. Прес-служба ДБР заявила, що Порошенко був допитаний тільки в справі про можливе втручання в діяльність окружного адмінсуду Києва.
    Слідчі бюро провели обшуки в офісі Міжнародного інвестиційного банку, яким володіє Порошенко в рамках розслідування про можливу несплату податків під час продажу заводу "Кузня на Рибальському".
  • Укртрансгаз готує газотранспортну систему до можливого припинення транзиту російського газу 1 січня 2020 р., після закінчення контракту з Газпромом. Прес-служба компанії повідомила, що роботи з організації реверсу з Європи на одній із найбільших газокомпресорних станцій "Комарно" будуть завершені до кінця жовтня.
  • За даними Державної податкової служби, надходження до зведеного бюджету за 8 місяців склали майже 483 млрд грн, що на 74 млрд грн (17,9 %) вище, ніж за аналогічний період минулого року. Надходження від податку на доходи фізосіб і ЄСВ збільшилися на 22 %, рентної плати за користування надрами – на 23 %, податку на прибуток підприємств – на 3%.
  • Держстат повідомив, що за 7 місяців поточного року імпорт товарів перевищив експорт на $4,9 млрд. За підсумками минулого року негативне сальдо торгівлі товарами склало $ 9,8 млрд. Основними країнами, у які Україна експортувала продукцію, стали Польща, Росія й Китай. Найбільші обсяги імпорту Україна отримує з Китаю, Росії та Німеччини.
  • Нерезиденти знову залили ринок валютою, яку майже всю викупив Нацбанк. За оцінками учасників торгів, регулятор придбав близько $70 млн. Експортери були змушені погодитися з падінням котирувань, хоча це боляче б’є по їхнім фінансовим результатам. Довідковий курс зафіксовано на позначці 24,71 ₴/$ (-0,12 грн), 27,42 ₴/€ (+0,20 грн), 3,83 ₴/10 руб (+0,02 грн). Наприкінці торгової сесії курс долара незначно підвищився, проте банкіри вважають, що в понеділок тенденція зміцнення гривні збережеться.

Війна

  • На Донбасі минулої доби поранено 8 українських військовослужбовців. Знову було обстріляно з мінометів позиції українських військ в околицях Горлівки – у Зайцевому, Майорську, Новгородському й на Світлодарському виступі – у Новолуганському. У Золотому Луганської області, поблизу невідкритого КПВВ, окупанти застосували протитанковий ракетний комплекс. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному, Талаківці, Пищовику, Гнутовому, а також в околицях Донецька – у Мар’їнці та Опитному, у районі Авдіївки й Верхньоторецького. Під Гнутовим окупанти атакували за підтримки безпілотників, озброєних пострілами протитанкових гранатометів.
    За словами глави української делегації на переговорах у Мінську Кучми, 18 вересня, на наступній зустрічі тристоронньої контактної групи буде ухвалено рішення про відведення військ ще на 2 ділянках фронту – у Золотому й Петровському. Він також заявив, що президент Зеленський на зустрічі в "нормандському форматі" запропонує відвести війська від лінії зіткнення всією лінією фронту на 2 км. На думку Кучми, зараз немає сенсу говорити про отримання Україною контролю над кордоном у Донецькій і Луганській областях.
  • Глава МЗС Пристайко розраховує на проведення ще одного обміну утримуваними особами з Росією вже найближчим часом. Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що такий обмін можливий, але процес буде дуже копітким і розтягнутим у часі. Уповноважена з прав людини Денисова повідомила, що Україна вже передала російській владі список громадян України, що утримуються у в’язницях РФ і Криму.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Пристайко заявив, що зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" відкладається через неготовність Росії, хоча могла відбутися 16 вересня. Міністр не виключив, що місцеві вибори на окупованій території можуть відбутися в той самий час, що й у всій країні. Після гучної реакції в ЗМІ він відмовився від своїх слів і заявив, що вибори в ОРДЛО можна проводити тільки після виведення російських військ з окупованої території.
    Пристайко повідомив, що президент Зеленський на переговорах обговорюватиме реалізацію "формули Штайнмайєра", яку, за його словами, колишній президент Порошенко погодив для врегулювання на Донбасі ще 2016 р. Він визнав, що "формула" не передбачає виведення російських військ. Пристайко також зазначив, що за результатами саміту лідери "четвірки" не планують підписання будь-яких документів.
    За словами помічника російського президента Ушакова, Україна має виконати кілька умов до проведення зустрічі в "нормандському форматі". Насамперед мова йде про письмову фіксацію зобов’язань України щодо виконання "формули Штайнмайєра", яка передбачає набрання чинності закону про "особливий статус" Донбасу в день місцевих виборів і остаточний набрання ним чинності після завершення виборів і підсумкового звіту ОБСЄ.
    Президент Зеленський провів зустріч із главою Естонії Кальюлайд, після якої він заявив, що вибори на Донбасі можливі тільки після виведення російських військ і за українським законодавством. Водночас він не виключив проведення виборів одразу ж після розведення військ.
  • Секретар РНБО Данилюк повідомив, що темами зустрічі президентів Зеленського і Трампа під час сесії Генеральної асамблеї ООН будуть стабілізація ситуації на Донбасі та припинення війни. Посол України в США Чалий заявив, що повномасштабна зустріч Зеленського і Трампа могла відбутися відразу після інавгурації, але президент і його Офіс не прислухалися до його рекомендацій. Чалий вважає, що коротка зустріч на сесії Генасамблеї ООН не замінить повноцінного візиту в Білий дім.
  • Арбітражний суд Гааги відхилив апеляцію Росії щодо компенсації Приватбанку активів, втрачених у результаті окупації Криму.
  • США виділили Україні близько $1 млн на закупівлю обладнання для організації теле- і радіомовлення на окупований Крим.
  • Заступник міністра закордонних справ Польщі Пшідач назвав умовою будівництва меморіалу на кордоні з Україною розв’язання суперечностей між країнами. Він стверджує, що меморіал має стати фіналом процесу примирення, а не його початком. За словами Пшідача, Україна повинна забезпечити можливість ексгумації жертв Волинської трагедії та передати костели католицьким громадам.

Тренди

  • На думку низки експертів, прагнення президента Зеленського отримати повний контроль над Центральною виборчою комісією може бути пов’язано з проведенням референдумів і "місцевих виборів" на непідконтрольній території Донбасу згідно із "планом Штайнмайєра". На користь такої версії говорить підтримка розпуску ЦВК проросійською партією "Опозиційна платформа – За життя". Про можливість проведення референдумів (питанням одного з яких може бути "особливий статус" ОРДЛО) говорив Зеленський під час президентської кампанії. А глава політради "Опозиційної платформи – За життя", кум російського президента Медведчук, просуває ідею референдуму про "федералізацію", починаючи з 2013 року.
  • У Києві відбувся щорічний форум "Ялтинської європейської стратегії" (YES), який організовує олігарх Пінчук.
    На відкритті форуму виступив президент Зеленський. Він заявив, що наполягатиме на збереженні західних санкцій проти Росії. Один із запрошених гостей, президент Фінляндії Нііністе, висловив сумнів в ефективності європейських санкцій і закликав до відновлення діалогу з РФ. Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що Кремль негативно сприйняв заклик Зеленського до збереження санкцій.
  • Олігарх Коломойський уже не має наміру повертати Приватбанк у свою власність. За його твердженням, найкращим варіантом була б мирова угода, за якою він хоче отримати компенсацію в $2 млрд коштом бюджету. Водночас  він наполягає на тому, щоби банк власноруч знайшов спосіб залагодити конфлікт.
    За словами Зеленського, на зустрічі з Коломойським він говорив про те, що не допустить монополії й запропонував олігархові сприяти зниженню комунальних тарифів. Мова також йшла і про наміри Коломойського купити найбільшу енергогенеруючу державну компанію "Центренерго". Олігарх заявив, що йому нема чого додати до коментарю президента.


No comments:

Post a Comment