September 12, 2019

11.09.2019: Зеленський планує розпустити ЦВК

Зеленський планує розпустити ЦВК
Зеленський планує розпустити ЦВК
  • Зеленський планує розпустити Центральну виборчу комісію.
  • Новим головним військовим прокурором призначено колишнього депутата від БПП Чумака.
  • До України прибула місія МВФ.
  • На Донбасі внаслідок обстрілів загинули ще 2 українських військових.

В Україні

  • Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, більшість якого складають депутати від "Слуги народу", підтримав подання президента Зеленського щодо звільнення членів Центральної виборчої комісії та її розпуск. Глава комісії Сліпачук заявила, що президентські та позачергові парламентські вибори було проведено незалежно й рівновіддалено від усіх політичних сил, а обґрунтування, наведені президентом, пов’язані з проблемами виборчого законодавства й судової системи. Глава громадянської мережі "Опора" Айвазовська вважає, що в разі формування нової ЦВК більшість у ній буде від "Слуги народу", тому вона не зможе бути політично нейтральною. На думку низки експертів, такі дії Зеленського є підготовкою до позачергових місцевих виборів, де функцією комісії буде легітимізація превалювання цієї політичної сили і протидія іншим партіям.
    Депутати ухвалили закон про збільшення штрафів до 8,4 тис. грн за перевищенні габаритно-вагових норм на 5–10 %, а за перевищення понад 20 % розмір штрафу складатиме вже 34 тис. грн. Крім того, буде дозволено автоматичну фіксацію порушень. Штрафи зараховуватимуться до дорожнього фонду.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про вдосконалення правової охорони географічних зазначень, таких як "пармезан", "фета", "коньяк", "шампанське".
    Також у першому читанні ухвалено законопроєкти, що стосуються будівництва: про створення єдиної державної електронної системи з інформацією про всі об’єкти та кабінетом забудовника, а також про використання параметричного методу нормування.
    У першому читанні прийнято ще один законопроєкт – про захист прав споживачів фінансових послуг. Він розв’язуватиме проблему розподілу повноважень держорганів з управління такими послугами ("спліту"), що було однією з вимог МВФ, а також визначає механізм розрахунку і вимоги прозорості інформації про загальну вартість кредиту та реальної річної процентної ставки.
    На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроєкт президента Зеленського про збільшення повноваження директора Держбюро розслідувань. Документ передбачає призначення голови бюро президентом за поданням комісії, сформованої Кабміном. Крім того, президент планує змінити статус ДБР із центрального органу влади на правоохоронний орган.
    Активісти руху "Чесно" спіймали на "кнопкодавстві" двох депутатів фракції "Слуга народу". Спікер парламенту Разумков назвав ці дії "неприпустимими" й пообіцяв, що з прийняттям нового закону про регламент неособисте голосування стане неможливим.
    Фракція партії "Європейська солідарність" заблокувала підписання закону про імпічмент, зареєструвавши проєкт постанови про скасування голосування.
    Президент Зеленський підписав закон про внесення змін до Конституції, що позбавляє недоторканності депутатів із 1 січня 2020 р.
    Крім того, підписано указ про позбавлення статусу повноважних послів колишніх депутатів від БПП Герасимова й Ар’єва, який надав їм попередній президент Порошенко за кілька днів до інавгурації Зеленського.
  • Генпрокурор Рябошапка призначив головним військовим прокурором колишнього депутата від Блоку Порошенка Чумака.
  • Уповноважена з прав людини Денисова повідомила, що всім 35 звільненим політв’язнем і військовополоненим буде виплачена державна допомога в розмірі 100 тис. грн.
  • На арсеналі боєприпасів у Калинівці Вінницької області знову сталася детонація боєприпасів унаслідок загоряння сухої трави на території. Пожежу вдалося швидко згасити, жертв і постраждалих немає.
  • Міністерство економіки повідомило про зниження ціни імпортованого Україною газу в серпні на 5,4 % до $178/1000 м³. За інформацією Укртрансгазу, запаси в підземних сховищах уперше з 2011 р. перевищили 19 млрд м³.
  • Поліція провела обшуки в центральному офісі Приватбанку в Дніпрі в рамках розслідування справи про зберігання зброї й боєприпасів.
  • Почався процес поглинання Укрсоцбанку Альфа-банком, який завершиться в жовтні. Статутний капітал об’єднаного банку виросте з 16,5 до 28,7 млрд грн.
  • НБУ дозволив продаж ОВДП на міжнародних торгових електронних майданчиках із використанням систем Bloomberg, Refinitiv та інших.
  • За даними НБУ, чисті міжнародні резерви України в серпні виросли на 1,8 % до $12,0 млрд, а з початку року зростання склало 24,7 %.
  • Прем’єр-міністр Гончарук повідомив про початок роботи в Україну місії МВФ. За його словами метою переговорів буде погодження ключових параметрів нової програми співпраці з Фондом.
  • Курс гривні майже не змінився завдяки продажу нерезидентами валюти під покупку на вторинному ринку високоприбуткових двотижневих гривневих сертифікатів НБУ. Крім того, активно продавали валюту й експортери – аграрії та металурги. Довідковий курс встановлено на позначці 24,97 ₴/$ (+0,09 грн), 27,47 ₴/€, 3,82 ₴/10 руб (+0,01 грн). За оцінкою учасників торгів, Нацбанк купив в анонімному режимі через систему Matching близько $20 млн.
Київ
  • За повідомленням прес-служби Нафтогазу, є загроза зриву початку опалювального сезону в декількох столичних мікрорайонах через несвоєчасну оплату за газ котельнями та теплопостачальними організаціями.
Війна
  • На Донбасі минулої доби внаслідок обстрілів загинули ще 2 українських військовослужбовців. Окупанти знову застосували міномети в околицях Авдіївки й на Світлодарській дузі – у Луганському та Новолуганському. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному, Павлополі, Пищовику, у районі Докучаєвська – у Новогнатівці, Богданівці та Новотроїцькому, в околицях Донецька – у Красногорівці, Невельському, Пісках, Авдіївці, у районі Горлівки – у Зайцевому й Новгородському, а також у Жолобку на трасі Р-66 "Бахмутка" в Луганській області.
Україна та світ
  • Міжнародна слідча група Нідерландів перевела бойовика Цемаха, що було передано Росії підчас обміну минулої суботи, із категорії свідків у підозрювані.
  • Посла Чехії в Україні було викликано до МЗС для отримання роз’яснень щодо зустрічі президента Земана з представниками "Всесвітньої ради підкарпатських русинів", на якій йшлося про надання автономії Закарпатській області.
  • На слуханнях у Європейському суді з прав людини в Страсбурзі щодо Криму представники Росії наполягали на тому, що Україна до й після анексії півострова (яку вони називають "приєднанням") була під керуванням "фашистів" із партії "Свобода" та організації "Правий сектор", а також країн Заходу через урядові та неурядові фонди. За твердженням російських представників, ці факти свідчать про те, що події в Україні взимку 2013–2014 рр. були інспіровані ззовні.
    Верховна Рада визнала "місцеві вибори" в окупованому Росією Криму та Севастополі нелегітимними.
  • Посол Франції в Україні де Понсен повідомив, що підготовка до зустрічі лідерів "нормандської четвірки" триває, а переговори можуть відбутися до кінця вересня.
  • Міністр внутрішніх справ Естонії Хелме запропонував скасувати безвізовий режим для українців, які, за його словами, масово приїжджають до країни на роботу.
  • Німецький газовий регулятор наказав Газпрому негайно вдвічі скоротити прокачування газу через газопровід OPAL. За словами виконавчого директора Нафтогазу Вітренка, тристоронні переговори щодо газу за участі України, Росії й ЄС можуть відбутися 19 вересня, а пропозицій від РФ щодо транзиту поки не надходило.
Тренди
  • Державна регуляторна служба підрахувала, що витрати бізнесу (платників єдиного податку другої та третьої груп) у разі прийняття законопроєктів про фіскалізацію та електронних реєстраторах зростуть на 22,33 млрд грн.
  • За твердженням колишньої в.о.міністра охорони здоров’я Супрун, зміни, внесені до закону про державні закупівлі не передбачають можливості придбання медикаментів через міжнародні організації, що може призвести до дефіциту лікарських препаратів і вакцин. Низка експертів не виключають повернення "фармацевтичної мафії" міністра Богатирьової з уряду Азарова, коли держзакупівлі лікарських препаратів йшли тільки через підконтрольні фірми–"прокладки".
    Рахункова палата перевірить діяльність МОЗ за роки, коли ним керувала Супрун. Перевірка ініційована за заявою одного з учасників схеми Богатирьової, власника фармацевтичної компанії Багрія.

No comments:

Post a Comment