September 13, 2019

12.09.2019: США розблокували надання військової допомоги Україні


США розблокували надання військової допомоги Україні
США розблокували надання військової допомоги Україні

  • Конгрес США розблокував надання військової допомоги Україні.
  • "Слузі народу" вперше не вистачило голосів для прийняття законопроєктів.
  • Термін розмитнення без штрафів автівок на єврономерах подовжено на 3 місяці.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла в цілому закон про "фінансовий спліт", який був однією з основних вимог МВФ до України. За новими правилами контроль за більшістю небанківських фінансових установ перейде від Нацкомфінпослуг до НБУ. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку отримує право регулювання й нагляду над системою недержавного пенсійного забезпечення, а також управління майном і контролю над фінансами у сфері будівництва та операцій із нерухомістю.
    Депутати підтримали закон про відтермінування штрафів за нерозмитнення автомобілів на єврономерах ще на 3 місяці.
  • Нафтогаз оголосив про зниження ціни на газ для населення ще на 3,4 %, у порівнянні із серпнем. Вона становитиме 4494 грн/1000 м³ без урахування транспортних витрат, тарифу на розподіл і ПДВ.
  • Антикорупційний суд заочно заарештував колишнього главу Вищого господарського суду Татькова. За інформацією правоохоронців, він переховується в Австрії.
  • Колишня глава НБУ Гонтарева повідомила про обшук у її київській квартирі. Гонтарева живе в Лондоні і відмовляється з’являтися на допити на вимогу слідчих НАБУ й Держбюро розслідувань.
  • Місія МВФ працюватиме в Україні до 26 вересня. Представник Фонду Райс повідомив, що однією з основних тем переговорів є створення й ефективна робота антикорупційної інфраструктури в країні. Він підтвердив, що МВФ зацікавлений у продовженні співпраці з Україною.
  • Учасники валютного ринку не можуть пояснити різке зміцнення гривні, що триває. Курс зафіксовано на позначці 24,83 ₴/$ (-0,14 грн), 27,22 ₴/€ (-0,25 грн), 3,81 ₴/10 руб (-0,01 грн). Нацбанк кілька разів виходив на торги в анонімному режимі з викупом валюти. На думку низки експертів, причиною просідання курсу долара може бути поступова конвертація валюти та накопичення гривневих ресурсів нерезидентами для купівлі земель сільгосппризначення. Практично всі учасники ринку впевнені, що Верховна Рада в грудні проголосує за зняття мораторію на продаж землі. До цього моменту нерезиденти будуть тримати гривню у високоприбуткових сертифікатах НБУ, які вони купують на вторинному ринку через уповноважені банки.

Київ

  • Депутат від партії "Слуга народу" Ткаченко, колишній гендиректор телеканалу 1+1 олігарха Коломойського, вважає доцільним проведення дострокових виборів у Києві для повного перезавантаження влади. Причиною перевиборів він назвав відмову депутатів збиратися на сесію Київради, скликану мером Кличком. Водночас, за оцінкою деяких експертів, рейтинг Ткаченка, якого, найімовірніше партія висуне кандидатом у мери, поки ще набагато нижчий, ніж у Кличка. Поки "Слуга народу" ще не зробила в парламенті серйозних помилок, які б знизили її рейтинг, у Ткаченка є хороші шанси на перемогу в столиці.

Війна

  • На Донбасі оперативна ситуація погіршується щодня. Під мінометний обстріл потрапили українські війська у Водяному на схід від Маріуполя, у передмістях Авдіївки, в околицях Горлівки – у Зайцевому, Новгородському, Травневому, Майорську, на Світлодарському виступі – у Луганському. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї сталися всією лінією фронту від Азовського моря до Сіверського Дінця – на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Лебединському, Водяному, Гнутовому, Пищовику, в околицях Докучаєвська – у Новогнатівці й Новотроїцькому, у промзоні Авдіївки, в околицях Горлівки – у Верхньоторецькому, Травневому, Новгородському, у Кримському поруч із трасою Р-66 "Бахмутка" в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув військовослужбовець Нацгвардії.
  • Згідно з повідомленнями ЗМІ, бойовик Цемах, якого було передано в рамках обміну ув’язненими між Росією й Україною, повернувся до "ДНР".

Україна та світ

  • Держдепартамент США розблокував надання військової допомоги Україні на суму $141,5 млн, також розблоковано допомогу на $250 млн від Пентагону. Фінансування було припинено після заяви президента Трампа про необхідність перевірки цих програм.
    Тимчасовий повірений у справах США в Україні Тейлор стверджує, що наступного року військову допомогу Україні скорочено не буде. До того ж, Сенат планує збільшити її обсяги.
  • Росія оголосила про закінчення війни в Сирії, крім двох ділянок території на сході країни. Міністр закордонних справ РФ Лавров назвав першочерговими завданнями міжнародної спільноти надання гуманітарної допомоги та підтримку політичного процесу врегулювання в країні.
  • Україна остаточно програла апеляцію проти Росії у ВТО у зв’язку з введенням антидемпінгових заходів стосовно мінеральних добрив вітчизняного виробництва.
  • Росія встановила системи радіоелектронної боротьби поблизу адміністративного кордону з Кримом, які практично повністю глушать сигнали українських радіостанцій на півночі півострова.

Тренди

  • Україна піднялася у світовому рейтингу економічної свободи інституту Фрейзера на три позиції й зайняла 135 місце. Водночас Україна, як і раніше, – єдина "економічно невільна" країна в Європі. Очолюють рейтинг Гонконг, Сінгапур, Нова Зеландія, Швейцарія, США. Серед країн колишнього СРСР найвище місце сягнули Грузія, яка займає 12 позицію й Естонія – 13. Росія – на 85 місці.
  • На думку колишнього заступника голови ЦВК Магери, намір президента Зеленського розпустити комісію може мати на меті проведення референдумів, у тому числі про зміну Конституції та закріплення в ній особливого статусу "окремих районів Донецької та Луганської областей".
  • Згідно з результатами опитування служби "Рейтинг", підтримка президента Зеленського зросла з липня майже в півтора раза й сягнула 70 %, незадоволених його діяльністю – усього 11 %. Роботою Верховної Ради задоволені 39 % респондентів, повністю не задоволені – 16 %.
    Кілька депутатів фракції "Слуга народу" з "групи Коломойського" незадоволені президентським законопроєктом про позбавлення депутатів мандата за невходження або вихід із фракції. На їхню думку, Офіс президента й керівництво партії хочуть зробити з депутатів "абсолютно ручних тварин", основне завдання яких – голосувати за партійні законопроєкти.
    Уперше новий склад парламенту не зміг проголосувати в першому читанні за законопроєкт про управління безпекою автодоріг і провалив законопроєкт про скасування дії низки законодавчих актів СРСР і УРСР. Багато депутатів від президентської партії не голосували, або навіть проголосували проти.
    Фракція "Слуга народу" так і не покарала двох своїх "кнопкодавів". Вони публічно вибачилися й заявили про передачу на благодійність своїх місячних зарплат. Водночас регламентний комітет, у якому депутати від партії мають більшість, проголосував за позбавлення права глави фракції "Європейської солідарності" Геращенко брати участь у 5 наступних засіданнях парламенту. Геращенко з трибуни Верховної Ради порівняла дії владної партії зі вторгненням у Крим "зелених чоловічків" після прийняття в першому читанні законопроєкту, що обмежує право окремого депутата реєструвати проєкт постанови про скасування голосування. Партія "Європейська солідарність" наголошує, що президент Зеленський і його оточення будують диктатуру, обмежують демократію і свободу слова.
  • За інформацією чиновників НБУ, наступного року Верховна Рада ухвалить закон про право небанківських фінустанов випускати власні платіжні картки, що дозволить знизити тарифи на обслуговування й розширити перелік платіжних операцій.

No comments:

Post a Comment