September 11, 2019

10.09.2019: Верховна Рада прийняла закон про імпічмент

Верховна Рада прийняла закон про імпічмент
Верховна Рада прийняла закон про імпічмент

  • Верховна Рада прийняла закон про імпічмент.
  • Верховний Суд ЄС скасував рішення Єврокомісії про надання Газпрому права повного завантаження газопроводу OPAL.
  • Зеленський зажадав розпустити Центральну виборчу комісію.
  • Підприємці вважають прийняті в першому читанні законопроєкти початком утисків малого й середнього бізнесу.

В Україні

  • Верховна Рада продовжує працювати в прискореному режимі. Депутати від "Слуги народу" прийняли відразу у двох читаннях законопроєкт Зеленського про імпічмент. Також у першому читанні були прийняті низка законопроєктів, внесених президентом і депутатами його фракції.
    У закон про державні закупівлі депутати внесли вимогу про обов’язкове їхнє проведення через систему ProZorro, починаючи від суми в 50 тис. грн, а також на заборону скасування тендеру в разі скарги на процедуру одного з учасників.
    Украй негативну реакцію малого й середнього бізнесу викликав прийнятий у першому читанні законопроєкт про "детінізацію торгівлі", яким пропонується запровадити з наступного року використання всіма підприємцями програмних або апаратних реєстраторів розрахункових операцій. Передбачається повна фіскалізація розрахунків підприємців із посиленням штрафів за порушення порядку проведення операцій. Ще одним законопроєктом депутати планують ввести інститут "стукачів", які будуть отримувати "кешбек" у разі видачі фіктивного чека або не належним чином оформленої операції. Також був проголосований законопроєкт про декриміналізацію фіктивного підприємництва та зменшення тиску на бізнес. Один із засновників компанії "Нова пошта" Поперешнюк вважає, що з моменту приходу до влади "команда Зеленського" почала наступ на малих і середніх підприємців. Низка експертів вважають, що більшість економічних законопроєктів нової влади вигідні лише олігархам.
    Ще одним нововведенням буде реформа держслужби – заплановано переведення чиновників на контрактну форму працевлаштування, ліквідація надбавок за ранг та суміщення посад, спрощення процедури призначення і звільнення, підвищення відповідальності держслужбовців за результати своїх дій, усунення проміжних органів, де можуть оскаржуватися дії чиновників.
    Проголосовано в першому читанні і проєкт про реформування прокуратури, представлений у понеділок на профільному комітеті генпрокурором Рябошапкою.
    Глава парламентського комітету з фінансів, податкової політики та банківської діяльності Гетманцев заявив, що уряд має намір провести повний аудит діяльності держструктур – Міністерства фінансів, НБУ тощо. Особливу увагу буде приділено діяльності Фонду гарантування вкладів фізосіб, який розпоряджається активами неплатоспроможних банків.
    Комітет з енергетики та комунальних послуг звернувся до Мінфіну з проханням про перегляд норм відрахувань до бюджету дивідендів держкомпаніями з 90 % до 30 %. За твердженням голови комітету Геруса, це дозволить енерговиробникам модернізувати зношене обладнання.
    У Верховній Раді був спійманий на "кнопкодавстві" депутат Ковальов, обраний у мажоритарному окрузі в прифронтовій зоні. За нього проголосували всього близько 300 виборців – інші ділянки округу знаходяться на окупованій території. Ковальов брав участь у вивезенні бійців спецпідрозділу "Беркут" після розстрілу на Майдані.
  • Президент Зеленський звернувся до парламенту з пропозицією про розпуск Центральної виборчої комісії, члени якої на минулих виборах "неодноразово проявили недостатню стриманість або навіть політичну упередженість". Йдеться про відмову в реєстрації кандидатом у депутати від "Слуги народу" Куницького за мажоритарним округом у Харкові та скасування реєстрації кандидатом у Черкаській області самовисуванця Рудика. Журналісти з’ясували, що Куницький має ізраїльський паспорт, проте це не завадило йому стати депутатом.
  • Зеленський призначив двох заступників главі свого Офісу Богдану. Також було призначено нового керівника Рівненської обласної державної адміністрації.
  • Президент зустрівся у своєму офісі з олігархом Коломойським. Прес-служба Зеленського повідомила, що на зустрічі йшлося про умови ведення бізнесу в країні, зокрема у сфері енергетики. Коломойський заявив, що президент не звертався до нього із проханням про фінансування відновлення інфраструктури Донбасу. З початку каденції Зеленський уже зустрічався з олігархами, що безпосередньо впливають на політику країни – Ахметовим і Пінчуком.
  • НБУ допускає відтермінування на 2 місяці до 1 січня 2020 р. повного переведення банківської системи на міжнародний стандарт рахунків IBAN.
  • Мінфін розмістив на аукціоні гривневі довгострокові облігації на суму майже 3 млрд грн із термінами погашення від 6 місяців до 2 років із прибутковістю від 16,15 % до 15,52 % річних, а також півтора– і дворічні ОВДП у доларах США. Їхня прибутковість була істотно знижена до 5,25 % і 5,5 % річних відповідно, у зв’язку зі стійким інтересом до них із боку нерезидентів. Розміщення зобов’язань у валюті вже спричинило ослаблення гривні на міжбанку, де після ранкового підвищення котирувань, ввечері вони знову опустилися нижче 25 грн/$. Вранці Нацбанку вдалося купити близько $20 млн. Довідковий курс зафіксовано на позначці 24,88 ₴/$ (-0,14 грн), 27,47 ₴/€ (-0,14 грн), 3,80 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Київ

  • Київрада має намір ввести тимчасовий мораторій на нове будівництво й реконструкцію будівель і споруд на період інвентаризації, яку місцеві депутати планують завершити до 1 грудня.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі знову погіршилася. Окупанти обстріляли українські війська із мінометів в околицях Горлівки – у Майорську, а також у Новотошківському на трасі Р-66 в Луганській області. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів сталися у Водяному, Гнутовому й Пищовику на приморській ділянці фронту на схід від Маріуполя, у Новотроїцькому та Богданівці – у районі Докучаєвська, у Красногорівці та Авдіївці в околицях Донецька, у Майорську на околиці Горлівки, у Кримському поруч із трасою Р-66, в околицях Попасної, у Катеринівці та Новозванівці. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено 4 українських військовослужбовців, ще 2 – отримали бойові травми.

Україна та світ

  • Верховний суд ЄС скасував рішення Єврокомісії про надання Газпрому права на 100 % завантаження газопроводу OPAL, що з’єднує "Північний потік-1" (Nord Stream) із німецькою газотранспортною системою. Суд підтримав доводи польської компанії PGNiG про те, що таке рішення послабить енергетичну безпеку Польщі та Євросоюзу. За оцінкою PGNiG, рішення суду приведе до скорочення прокачування російського газу через OPAL у 2 рази і зменшення обсягу постачання до Німеччини "Північним потом-1" на 12,4 млрд м³ на рік.
  • На думку тимчасового повіреного в справах США в Україні Тейлора, Росія незабаром може вивести свої війська з Донбасу. Він вважає, що західні санкції боляче б’ють по економіці РФ, якій усе важче утримувати інфраструктуру "республік" і військовий контингент у регіоні. Тейлор вважає подібний варіант ідеальним закінченням конфлікту. Дипломат не виключає, що деокупація Криму й Донбасу має стати результатом угоди між президентами Путіним і Зеленським. Він також вважає, що Зеленський звертатиметься до влади США в разі провалу переговорів про врегулювання в "нормандському форматі".
  • Президент Трамп звільнив радника з національної безпеки Болтона, якого експерти вважають одним із найбільш радикальних прихильників жорсткого курсу щодо Росії. Це вже третій радник із нацбезпеки, звільнений Трампом за час своєї каденції.
  • США направляють до України групу експертів із питань енергетичної безпеки для допомоги у сфері енергоощадження та захисту енергетичної безпеки.
  • Президент Чехії Земан зустрівся з делегацією "Всесвітньої ради підкарпатських русинів", з якою обговорив можливість надання більшої автономії Закарпатській області.

Тренди

  • Ексглава НБУ Гонтарева заявила, що проситиме політичного притулку у Великобританії в разі її кримінального переслідування в Україні. Вона не виключає, що нещасний випадок, коли її збила машина на пішохідному переході в центрі Лондона, може бути реалізацією загроз із боку олігарха Коломойського. Крім того, вона відмовилася повертатися до України для участі в допитах, на які її викликають слідчі Держбюро розслідувань. Гонтарева стверджує, що кримінальні провадження відкрито проти неї за заявами колишнього заст. глави адміністрації президента Портнова, який діє в інтересах Коломойського.
  • Політв’язні Сенцов і Кольченко, звільнені Росією в рамках обміну в суботу, дали прес-конференцію. Вони висловили надію, що українській владі вдасться обміняти та інших полонених і політв’язнів. Сенцов вважає, що російського президента активно підтримує лише незначна частина населення, проте більшість є "болотом", якому однаково, що буде далі. На його думку, прогнозувати розвиток ситуації в Росії наразі неможливо. Він сподівається на зміну режиму, оскільки Путін не може жити вічно. Сенцов переконаний, що російський президент не віддасть Крим ніколи, проте вважає, що Україна отримає територію назад, якщо в Росії відбудеться мирна революція або почнеться громадянська війна.


No comments:

Post a Comment