September 10, 2019

09.09.2019: Рябошапка представив концепцію реформи прокуратури


Рябошапка представив концепцію реформи прокуратури
Рябошапка представив концепцію реформи прокуратури

  • Рябошапка представив концепцію реформи прокуратури.
  • Ціна на газ для населення у вересні буде знижена ще на 115 грн/1000 м³.
  • Росія не планує обговорювати питання транзиту на тристоронніх газових переговорах.
  • Зеленський відвідає США 23 вересня для участі в сесії Генасамблеї ООН.
  • Трамп не проти участі в переговорах у "нормандському форматі".

В Україні

  • Комітет з правоохоронної діяльності відправив на доопрацювання законопроєкт про підпорядкування Нацгвардії президенту Зеленському. За твердженням глави комітету Монастирського, документ вимагає додаткового обговорення президентом і міністром внутрішніх справ.
    На засіданні комітету генпрокурор Рябошапка представив проєкт реформи прокуратури. Він анонсував гучні справи проти топ-чиновників і депутатів вже найближчим часом. Генпрокурор заявив, що не планує руйнувати інститут військової прокуратури, однак не відповів на питання, хто саме буде розслідувати злочини, скоєні на окупованій території. Рябошапка заявив, що планує перетворити Генпрокуратуру на Офіс генерального прокурора, оскільки має намір створити структуру з іншими функціями. Пріоритетом діяльності прокуратури він назвав завершення розслідування вбивства журналіста Шеремета та проведення аудиту справ про злочини проти активістів Майдану.
    Партія "Слуга народу" має намір ухвалити новий закон про регламент роботи парламенту до кінця жовтня.
    За словами голови парламентського комітету з питань енергетики і ЖКГ Геруса, ціна газу для населення у вересні буде знижена ще на 115 грн/1000 м³. Він стверджує, що за останні 5 місяців тарифи на газ знижено майже на 30 %.
  • Стан здоров’я звільнених Росією українських політв’язнів і моряків задовільний. Лише одному з них – Клиху, – потрібне спеціалізоване лікування, його відправлено до військового шпиталю.
  • В Україні на низці АЗС виник дефіцит палива. За твердженням операторів ринку, ситуація пов’язана з нездатністю Укрзалізниці своєчасно обробляти вантажі – затримка потягів на деяких вузлових станціях сягає 30 днів.
  • Компанія "АрселорМіттал-Кривий Ріг" після обшуків СБУ прийняла рішення про виведення дивідендів за кордон замість реінвестування у виробництво.
  • Держстат повідомив про дефляцію в серпні на 0,3 % після падіння цін в липні на 0,6 % і в червні – на 0,5 %. Рівень інфляції за підсумками року протягом останнього місяця знизився з 9,1 % до 9,0 %. Нацбанк планує зростання споживчих цін за підсумками року не більш ніж на 6,3 %.
  • Курс на міжбанку просів нижче психологічної позначки 25 грн/$. Його подальше падіння стримав Нацбанк, який викупив надлишки валюти. Ринку не вистачає вільної гривні, тому експортери активно продавали валюту, внесли свою лепту і нерезиденти, які готуються до аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП у вівторок. Офіційний курс зафіксовано на позначці 25,02 ₴/$ (-0,06 грн), 27,61 ₴/€ (-0,05 грн), 3,82 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілів поранено українського військовослужбовця. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Зайцевому в околицях Горлівки. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї й гранатометів сталися у Водяному і Павлополі на приморській ділянці фронту, у Новотроїцькому поруч із КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, в Опитному і Авдіївці – в околицях Донецька, у Троїцькому на Світлодарському виступі та у Причепилівці поблизу траси Р-66 " Бахмутка "в Луганській області.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Пристайко повідомив, що президент Зеленський відвідає США 23 вересня для участі в сесії Генеральної асамблеї ООН.
  • Президент США Трамп висловив готовність приєднатися до переговорів в "нормандському форматі" про врегулювання ситуації на Донбасі.
    Прес-секретар російського президента Пєсков висловив "обережний оптимізм в процесі пошуку шляхів для нормалізації відносин між Росією й Україною". Він відмовився пояснити, чому до списку осіб, переданих Росії, включено громадян України.
  • У Брюсселі відбулася зустріч міністра енергетики України та керівництва Нафтогазу з віцепрезидентом Єврокомісії Шефчовичем, на якій українські чиновники представили схему розділення компанії з виділенням оператора газотранспортної системи ("анбандлінгу").
    За повідомленнями ЗМІ, переговори щодо газу між Україною, Росією і ЄС можуть відбутися 19 вересня в Брюсселі. Газпром стверджує, що їхньою темою буде не транзит, а прямий контракт на постачання газу, за яким Україна може отримати знижку 25 %.
  • На думку російського адвоката Новікова, в список на наступний обмін ув’язненими між Україною і Росією можуть потрапити ще троє українських політв’язнів. Він також зазначив невключення до списку, крім Бакірова, інших кримських татар. За інформацією правозахисників в окупованому Криму незаконно позбавлено волі 86 осіб.
    ФСБ РФ затримала на адмінкордоні з Кримом двох українських громадян, "які перебувають у федеральному розшуку".
  • Три комітети нижньої палати Конгресу США, очолювані членами Демократичної партії, ініціювали розслідування щодо президента Трампа, його адвоката Джуліані та інших офіційних осіб, які могли чинити тиск на українську владу для отримання преференцій під час кампанії з перевиборів американського президента.

Тренди

  • Офіс президента повідомив, що постановне "інтерв’ю" з президентом Зеленським за підсумками 100 днів його перебування на посаді знято студією "Квартал 95" за власні кошти.
  • У законі про податкову амністію, що вніс до парламенту голова комітету з фінансів, податкової та митної політики, депутат від "Слуги народу" Гетманцев, буде введено поняття "спеціальне декларування". У разі реєстрації доходів минулих періодів до 31 березня 2020 р фізичних осіб буде звільнено від відповідальності за порушення податкового законодавства, якщо вони виплатять 5 % податок на валютні цінності, рухоме і нерухоме майно, а також немайнові права, 10 % – на майнові права і 2,5 % – на активи, вкладені в держоблігації внутрішньої позики.

No comments:

Post a Comment