September 09, 2019

08.09.2019: Путін наполягає на врегулюванні конфлікту на Донбасі за "формулою Штайнмайєра"

Путін наполягає на врегулюванні конфлікту на Донбасі за "формулою Штайнмайєра"
Путін наполягає на врегулюванні конфлікту на Донбасі за "формулою Штайнмайєра"

  • Путін наполягає на врегулюванні конфлікту на Донбасі за "формулою Штайнмайєра".
  • Мінекономіки має 35 варіантів упровадження ринку земель сільгосппризначення.
  • Під час переміщення бойовика Цемаха через лінію фронту загинув український розвідник.

В Україні

  • Міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Милованов заявив, що  міністерство має аж 35 сценаріїв імплементації ринку землі. За його твердженням, буде обрано варіант, який забезпечуватиме максимальне економічне зростання й розподіл його результатів між українськими громадянами. Милованов стверджує, що проти реформи виступають власники компаній, які вже мають великі земельні пули. Він також заявив, що справжніми конкурентами України будуть інші країни, де ринок землі вже працює.
  • За твердженням секретаря РНБО Данилюка, акціонером Укроборонпрому замість Кабміну стане Міністерство оборони, а підприємство чекає серйозна оптимізація та перетворення на холдинг.
  • Нацбанк дозволив комерційним банкам ідентифікувати клієнтів за допомогою закордонного паспорта.
  • Нафтогаз повідомив, що запаси газу в підземних сховищах складають вже понад 18,7 млрд м³, що перевищує 7-річний максимум. До початку опалювального сезону буде закачано 20 млрд м³, що дозволить без проблем пройти зиму в разі припинення Газпромом транзиту через українську ГТС.

Війна

  • Окупанти не припиняють обстріли позицій українських військ, зокрема з мінометів. Минула доба не стали винятком. Під мінометний обстріл потрапили захисники Лебединського на приморській ділянці фронту і Верхньоторецького поруч із трасою Донецьк-Горлівка. Перестрілки сталися в Гранітному на схід від Волновахи, у Миколаївці в районі Докучаєвська, у Красногорівці й Авдіївці в околицях Донецька. У Кримському на трасі Р-66 в Луганській області окупанти атакували за підтримки гармат БМП. Унаслідок обстрілу отримав бойову травму український військовослужбовець.
  • "Радіо Свобода" розкрило деталі операції із вивезення бойовика Цемаха з окупованої території. Під час його транспортування через лінію фронту в районі Донецька двоє бійців-розвідників підірвалися на міні. Один із них загинув, інший втратив ногу.
  • "Глава ДНР" Пушилін повідомив, що незабаром буде запущено пряме залізничне сполучення Донецька з Москвою й Санкт-Петербургом.

Україна та світ

  • Президент Росії Путін підтвердив, що очікує від України на переговорах глав держав "нормандської четвірки" документального закріплення гарантій виконання мінських домовленостей за “формулою Штайнмайєра". Цей механізм передбачає проведення місцевих виборах на території донбаських "республік" до моменту початку виведення російських військ і техніки з "окремих районів Донецької та Луганської областей" і надання новим "місцевій владі" практично повної автономії ("особливого статусу"), закріпленого в Конституції України. У телефонній розмові з президентом Франції Макрона Путін знову назвав війну на Донбасі "внутрішньоукраїнським конфліктом", що передбачає повне зняття з Росії відповідальності за агресію й подальше скасування санкцій.
    Міністри закордонних справ і оборони Франції 9 вересня відвідають Москву з офіційним візитом для встановлення "основ довіри" між двома країнами. Серед тем обговорення буде врегулювання в Україні, Сирії, Ірані та Лівії. Глава МЗС Франції Ле Дріан вважає, що зняття санкцій із РФ ще не на часі, поки вона не продемонструвала прогрес у виконанні мінських домовленостей.
  • Російська уповноважена з прав людини Москалькова запропонувала укласти угоду між РФ і Україною про взаємне кримінальне непереслідування громадян іншої держави "на паритетних засадах". Вона заявила, що обмін ув'язненими має стати частиною програми деескалації конфлікту, нормалізації відносин між країнами, а також стабілізації ситуації на південному сході України.
    Українська омбудсмен Денисова стверджує, що офіційної пропозиції від Росії поки не отримала.
  • Посольство РФ у Нідерландах заперечує отримання вимоги про екстрадицію бойовика Цемаха, якого Україна передала Росії під час обміну військових моряків і політв'язнів на колаборантів і осіб, звинувачених у державній зраді.
    Міністр закордонних справ Австралії Пейн розчарована передаванням Цемаха Росії. Вона повідомила, що влада країни зверталася до України з проханням не включати бойовика до списку на обмін, щоби слідчі мали можливість його допитувати. Водночас уряд Австралії задоволений заявою прокуратури Нідерландів про те, що відсутність Цемаха не вплине на початок судового розгляду щодо перших чотирьох підозрюваних.
  • У Росії відбулися місцеві вибори, у тому числі, "вибори" глав окупованого Криму й Севастополя. МЗС України звернувся до міжнародних партнерів із закликом дати оцінку незаконним діям РФ на півострові. Грузія, Латвія, Литва й Польща вже заявили про невизнання результатів "виборів".
  • Держдепартамент США закликав Росію виконати взяті на себе зобов'язання в рамках мінських домовленостей, а також звільнити всіх українських політв'язнів, кримських татар тощо.


No comments:

Post a Comment