September 08, 2019

07.09.2019: Україна й Росія обміняли ув'язнених за формулою "35 на 35"

Україна й Росія обміняли ув'язнених за формулою "35 на 35"
Україна й Росія обміняли ув'язнених за формулою "35 на 35"

  • Україна й Росія обміняли ув'язнених за формулою "35 на 35".
  • Агентство Fitch підвищило кредитний рейтинг України до рівня B.

В Україні

  • Обмін утримуваними особами між Україною й Росією нарешті відбувся за формулою “35 на 35". Росія повернула всіх військових моряків, захоплених у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, а також політв’язнів – Сенцова, Кольченка, Карпюка, Клиха, Сущенка, Балуха, Панових, Бекирова, Сізоновіча і Гриба. Росії були передані особи, звинувачені у державній зраді й засуджені за участь у бойових діях на Донбасі.
    В аеропорту Бориспіль літак зі звільненими українцями зустрічали їхні родичі і президент Зеленський. Він заявив, що деталі переговорів із президентом РФ Путіним трималися в секреті, оскільки не всі хотіли, щоб обмін відбувся. Глава СБУ Баканов назвав поїздки до Росії глави політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука й переговори з Путіним "його особистою піар-ініціативою", яка ніяким чином не стосується обміну.
    Усіх звільнених українців з аеропорту повезли на обстеження до клініки "Феофанія". Політв’язень Клих перебуває у важкому стані, і його поміщено до реанімації.
    Уповноважена з прав людини Денисова заявила, що в тюрмах Росії й окупованого нею Криму перебувають ще 110 осіб. За словами міністра закордонних справ Пристайка, робота над їхнім звільненням триває.
    Прес-центр СБУ повідомив, що донбаські "республіки" утримують ще 227 українських громадян. А з 2014 року Росія й "республіки" звільнили 3280 українців.
    Колишній президент Порошенко заявив, що він особисто причетний до звільнення тисяч наших співвітчизників і знає, що простих рішень у цьому процесі не буває. Він стверджує, що обмін став можливим завдяки рішенню Міжнародного морського трибуналу, яке "приперло Путіна до стінки". Російська влада не визнала юрисдикцію трибуналу і відмовлялася видавати моряків. Слід зазначити, що якщо б обмін не відбувся, проти Росії могли бути застосовані санкції на підставі Конвенції ООН із морського права.
  • Агентство Fitch підвищило довгостроковий і короткостроковий рейтинги України в національній та іноземній валютах з B- до B, а також поліпшило прогноз зі стабільного на позитивний. Агентство зазначило, що останніми місяцями в країні зменшилася політична нестабільність, а керівництво досягло поліпшення макроекономічної ситуації та скоротило держборг.
  • Мінфін запропонував ввести подвійне оподаткування з низкою країн з офшорною юрисдикцією, що дозволить збільшити надходження до бюджету. Йдеться, у тому числі, про Велику Британію, Малайзію та Кіпр.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ зі ствольної артилерії й мінометів у Південному, Шумах і Новгородському під Горлівкою. Перестрілки з застосуванням стрілецької зброї і гранатометів сталися на приморській ділянці фронту – у Лебединському, Водяному й Талаківці, на схід від Волновахи – у Старогнатівці та Новогригорівці, у Новотроїцькому та Богданівці – поруч із Докучаєвськом, у Майорську в околицях Горлівки й у Новотошківському на трасі Р-66 "Бахмутка" в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулу добу армія завершила без втрат.

Україна і світ

  • Президент США Трамп назвав обмін ув’язненими між Україною і Росією "можливо, першим гігантським кроком до миру". Канцлер Німеччини Меркель привітала успішний обмін і вважає його "знаком, який дає надію". Офіційні особи НАТО назвали обмін кроком у правильному напрямі та закликали Росію виконати всі взяті на себе зобов’язання за мінськими домовленостями. Президент Франції Макрон пообіцяв активізувати зусилля з відновлення діалогу в "нормандському форматі" для реалізації політичної частини домовленостей.
    Нідерланди просили українське керівництво не видавати бойовика Цемаха Росії, проте слідчі Міжнародної групи встигли його допитати перед обміном. Факт допиту Цемаха також підтвердили президент Зеленський і глава СБУ Баканов. Зеленський заявив, що для цього Україна відклала на певний час процес обміну, що могло призвести до зриву домовленостей із Росією. Після передачі Цемаха Росії влада Нідерландів зажадали від російської влади його видавання.
    За твердженням посла Великобританії в Україні Сіммонс, Росія зобов’язана, на підставі резолюції Ради Безпеки ООН, співпрацювати зі слідством у справі про знищення авіалайнера рейсу MH17.
    Міністр закордонних справ Словаччини Лайчак, що наразі головує в ОБСЄ, сподівається, що обмін не завадить розслідування авіакатастрофи МН17. З іншого боку, він може посилити довіру між Україною й Росією, що дозволить обміняти всіх утримуваних осіб на підставі мінських домовленостей.
    МЗС РФ заявило, що українська влада зобов’язана вжити низку кроків для "розв’язання комплексних проблем, що накопичилися на південному сході України". Серед них російське міністерство виділило "припинення обстрілів", скасування торгово-економічної та транспортної блокади, а також відновлення виплати пенсій громадянам, які проживають на неконтрольованої території. Окремо було підкреслено, що "звичка звинувачувати Росію у всіх бідах України має залишитися в минулому". У заяві зазначено, що "за успішним обміном утримуваними особами мають піти інші важливі кроки із виведення з глухого кута нинішньої ситуації в російсько-українських відносинах і реалізації мінських угод".
    Наприкінці дня відбулася ще одна телефонна розмова між Зеленським і Путіним. За повідомленням прес-служби Зеленського, президенти висловили задоволення результатом виконання домовленостей про обмін і мають намір найближчим часом обговорити подальші кроки в рамках мінського процесу із врегулювання на Донбасі, а також дату проведення зустрічі глав держав у "нормандському форматі".

Тренди

  • Журналісти програми "Схеми: Корупція в деталях" зняли сюжет про святкування дня народження одного з братів Суркісів. Він є одним із соратників глави політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука й бізнес-партнером олігарха Коломойського. Брати Суркіси, котрі є власниками київського футбольного клубу "Динамо", були учасниками безлічі кримінальних "розборок" і корупційних скандалів. Привітати Суркіса, крім Коломойського і його партнера Боголюбова, приїхали й колишні президенти – Кравчук, Кучма і Ющенко. В об’єктив журналістів потрапили "нові обличчя" – глава СБУ Баканов і перший помічник президента Зеленського Шефір. На ювілеї були присутні також кілька акторів студії "Квартал 95".

No comments:

Post a Comment