September 07, 2019

06.09.2019: Зеленський не підтримав петицію про легалізацію короткоствольної зброї


Зеленський не підтримав петицію про легалізацію короткоствольної зброї
Зеленський не підтримав петицію про легалізацію короткоствольної зброї

  • Зеленський не підтримав петицію про легалізацію короткоствольної зброї.
  • Першим заступником генпрокурора призначено Каська.
  • Обмін полоненими й ув'язненими може відбутися вже 7 вересня.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив главою Запорізької адміністрації бізнесмена Туринка, що володіє домобудівним комбінатом у Рівному. Зеленський не прибув на представлення чиновника, пославшись на активну участь у формуванні нового уряду.
    Президент також підписав указ, яким вивів зі складу РНБО колишніх прем'єр-міністра, голову СБУ, генпрокурора, міністрів оборони, юстиції й закордонних справ, а також екс-главу Верховної Ради, і призначив на їхнє місце діючих чиновників.
  • Партія "Європейська солідарність", яку очолює колишній президент Порошенко, назвала дії президента Зеленського й законодавчі ініціативи його партії у Верховній Раді спробою узурпації влади й перетворення країни на тоталітарну державу.
  • Профільний комітет Верховної Ради рекомендував парламенту прийняти закон про імпічмент, внесений президентом Зеленським
  • Кабмін має намір створити Боргове агентство для ефективного управління держборгом, для чого внесе до Верховної Ради відповідні законопроекти, у тому числі, про внесення змін до Бюджетного кодексу. Агентство підпорядковуватиметься Міністерству фінансів.
  • Президент Зеленський не підтримав петицію про легалізацію вільного володіння короткоствольною зброєю для самозахисту. Він вважає дозвіл носіння зброї передчасним через бойові дій на Донбасі й можливого погіршення ситуації з безпекою громадян. Зеленський пообіцяв направити звернення на розгляд комісії з питань правової реформи.
  • Генпрокурор Рябошапка призначив своїм першим заступником Каська, який працював заступником генпрокурора у 2014-2016 г і був звільнений після початку розслідування справи "діамантових прокурорів". У середу і п'ятницю Рябошапка звільнив прокурорів 12 областей. 9 вересня профільний комітет парламенту розгляне президентський законопроект про реформу прокуратури, яким передбачається перетворення Генпрокуратури в Офіс генпрокурора, ліквідація військових прокуратур, заміна регіональних прокуратур обласними, а місцевих – окружними, а також створення спеціалізованих прокуратур. Крім того, планується скорочення штату з 15 до 10 тис. Співробітників і їхня повна переатестація.
  • За інформацією Держстату, ціни на будівельно-монтажні роботи з початку року зросли майже на 9%, а за підсумками 2018 р - на 23% в порівнянні з 2017.
  • Нафтогаз оголосив тендер на покупку газу на 4 квартал. На ці цілі буде використаний кредит у розмірі $120 млн, наданий ЄБРР. На початок вересня запаси в підземних сховищах складають 18,3 млрд м3 - на 3,6 млрд м3 більше, ніж минулого року. А до початку опалювального сезону Нафтогаз планує довести запаси в ПСГ до 20 млрд м3.
  • На думку експерта ГО "Центр глобалістики" Стратегія XXI "Гончара, транзитний контракт на прокачування газу через українську ГТС навряд чи буде підписано до кінця року. На його думку, з 1 січня 2020 р Росія припинить транзит, до чого системно готується. Вимоги Нафтогазу озвучені: укладення договору на принципах Третього енергетичного пакета ЄС, мінімальний обсяг прокачування – не менше 60 млрд м3 та гарантія додаткового транзиту 30 млрд м3 в разі зростання попиту на європейському ринку. Росія ж пропонує продовжити контракт на поточних умовах. Гончар стверджує, що для виведення російських газопроводів "Турецький потік" і "Північний потік-2" на проектну потужність буде потрібно кілька років, тому погоджуватися на вимоги Газпрому недоцільно.
  • Курс гривні зміцнився у зв'язку з великими продажами валюти експортерами. Крім того, на думку банкірів, на ринку з'явилися кошти, які компанія Кернел заводить під реалізацію інвестиційного проекту в порту Чорноморськ. Надлишок валюти на ринку дозволив Нацбанку поповнити валютні резерви – він купив в анонімному режимі від $50 до $70 млн. Курс встановлений на позначці 25,09 ₴/$ (-0,22 грн), 27,66 ₴/€ (-0,33 грн), 3,80 ₴/10 руб (-0,03 грн). За даними НБУ, на 1 вересня міжнародні резерви України склали трохи більше $ 22 млрд, що забезпечує фінансування 3,5 місяців критичного імпорту.

Київ

  • Київпастранс з 1 листопада звільнить усіх кондукторів громадського транспорту у зв'язку з переходом на автоматизовану систему оплати проїзду.
  • Мер столиці Кличко вважає, що його звільнення з посади голови міської адміністрації інспіровано главою офісу президента Богданом а також особами з його оточення, у тому числі забудовником Вавришем.

Війна

  • На Донбасі окупанти знову обстріляли позиції українських військ зі ствольної артилерії й мінометів у Водяному та Лебединському в районі узбережжя Азовського моря, у Гранітному на схід від Волновахи й  у Новгородському в околицях Горлівки. Перестрілки сталися в Лебединському, Водяному й Павлополі на приморській ділянці фронту, у Новотроїцькому в районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь і в Красногорівці в околицях Донецька. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • За інформацією російських ЗМІ обмін утримуваними особами між Україною й Росією має відбутися 7 вересня, але список ще остаточно не погоджено, і до нього можуть внести корективи в останній момент. За інформацією адвоката Рибіна, що захищає російських колаборантів, президент Зеленський підписав указ про помилування не менше 12 росіян, які відбувають покарання в українських в'язницях, для їхньої передачі Росії.
    СБУ заперечує, що під час затримання бойовика Цемаха загинув один зі співробітників, хоча, на думку журналістів, загиблим міг бути один із військовослужбовців, який брав участь в операції. За оцінкою журналістів-розслідувачів групи Bellingcat, передавання Цемаха Росії може й не вплинути на розгляд Гаазьким судом справи про знищення авіалайнера рейсу MH17 в небі над Донбасом у липні 2014 р Нідерланди поки не піднімають питання на рівні керівництва ЄС про протидію видавання бойовика Росії.
  • Рада Європи вважає недостатнім прогрес України в боротьбі з відмиванням грошей.

Тренди

  • Глава Нацагентства з питань держслужби Ващенко прогнозує збільшення зарплат чиновників на 30% у разі імплементації реформи оплати праці в державному секторі. Зміни передбачають збільшення посадового окладу, ліквідацію всіх додаткових надбавок, крім доплати за вислугу, й обмеження розміру премій 30% оклада. Мінімальний посадовий оклад держслужбовця, за його словами, становитиме три прожиткових мінімуми.

No comments:

Post a Comment