September 06, 2019

05.09.2019: Апеляційний суд випустив бойовика Цемаха з-під варти під особисте зобов'язання

Апеляційний суд випустив бойовика Цемаха з-під варти
Апеляційний суд випустив бойовика Цемаха з-під варти

  • Апеляційний суд випустив бойовика Цемаха з-під варти під особисте зобов'язання.
  • АМКУ ухвалив примусовий поділ групи компаній Ostchem олігарха Фірташа.
  • Нацбанк знизив облікову ставку на 0,5% до 16,5% річних.
  • Нацрада з телерадіомовлення ухвалила рішення про анулювання ліцензії телеканалу NewsOne.

В Україні

  • Вищий антикорупційний суд почав свою роботу в запланований термін – 5 вересня. Глава суду Танасевич нагадала, що його юрисдикція поширюється на всю територію України. Вона повідомила, що з місцевих судів до ВАКС мають найближчим часом передані приблизно 3 тис. кримінальних проваджень з них всього 190 – які розслідували детективи НАБУ під процесуальним наглядом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Директор НАБУ Ситник висловив надію, що терміни розгляду справ в новому суді будуть "дійсно розумними" і не розтягуватися на роки. НАБУ і САП вже направили до суду першу справу щодо колишнього заступника генерального директора Державного інституту титану, який перерахував на рахунки офшорної компанії держкошти за фіктивні роботи та послуги.
    Заступник голови суду Крук чекає від Верховної Ради прийняття закону, що усуне правову невизначеність — чи буде суд розглядати тільки справи, розслідувані НАБУ або також всі інші справи про корупцію, за більшістю з яких суми збитків набагато менше ніж 500 тис. грн.
    На відкритті суду виступив президент Зеленський. Він пообіцяв, що депутати приймуть закон, який звільнить суддів від тисяч дрібних справ і дозволить зосередитися на гучних справах топ-корупціонерів.
  • Президент Зеленський не підписав закон про держпідтримку молодіжного руху "Пласт", оскільки фінансування однієї організації створює їй привілеї, що не відповідає Конституції.
  • Відбулася закрита зустріч президента Зеленського з депутатами його парламентської фракції, на якій були присутні прем'єр-міністр Гончарук, міністр фінансів Маркарова і генпрокурор Рябошапка.
  • Перший віцеспікер Верховної Ради Стефанчук заявив, що партія "Слуга народу" має намір змінити закон про регламент роботи парламенту, який дозволить йому працювати ефективно.
  • Партія "Голос" виступила проти призначення президентом голови Київської міської адміністрації та вважає, що такі дії послаблять роль мера і дозволять Зеленському і його оточенню надмірно впливати на місцеве самоврядування в столиці.
  • Національна рада з питань телебачення і радіомовлення подала позов до суду про анулювання ліцензії телеканалу NewsOne. Причиною названо розпалювання ворожнечі в період моніторингу ефіру з 6 червня по 8 липня. Крім того, канал не виконав попередні приписи регулятора від 7 і 12 лютого. NewsOne не припинятиме мовлення до рішення суду, оскільки Нацрада не має права закривати канали.
  • Уряд звільнив 36 заступників міністрів з 12 міністерств, у тому числі — уповноваженого Мін'юсту у справах ЄСПЛ і заступника міністра регіонального розвитку, в минулому скандального київського забудовника, — Парцхаладзе.
  • Гендиректор Укроборонпрому Абромавічус намір розслідувати виведення його колишнім керівником Букіним з підпорядкування концерну ключового експортного підприємства – "Укрспецекспорту".
    Конкурс на проведення аудиту "Укроборонпрому" виграла міжнародна компанія "Baker Tilly Ukraine". Абромавічус назвав незалежний аудит головним завданням концерну на найближчу перспективу.
  • Антимонопольний комітет прийняв рішення про примусовий поділ групи компаній Ostchem олігарха Фірташа, яка займається виробництвом мінеральних добрив і накласти штраф у розмірі 107 млн ​​грн на його ж компанію-трейдера добрив "НФ Трейдинг Україна". Згідно з результатами розслідування, група Ostchem зловживала монопольним становищем на ринку і порушила законодавство про захист економічної конкуренції, перепродаючи газ між підприємствами за завищеними цінами й зупинивши виробництво добрив. Це призвело до зупинки їх постачання в посівну у 2017 р. і різкого підвищення цін на продукцію.
  • Солом'янський суд дозволив заочне затримання колишнього глави Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Вовка, який виїхав за кордон і оголошений в міжнародний розшук. Йому пред'явлено підозру в рамках розслідування кримінальної справи про перевищення чиновниками НКРЕКП і Міненерго службових повноважень і нанесенні державі великої матеріальної шкоди шляхом застосуванням формули розрахунку ціни енергетичного вугілля "Роттердам+". Вовк заявив, що не бачив постанови суду про своє затримання.
  • Суд в Одесі відпустив з-під варти колишнього офіцера Ракушкіна, звинуваченого в державній зраді. За словами адвоката, його підзахисний висловив бажання брати участь в обміні з Росією.
    Київський апеляційний суд відпустив з-під арешту під особисте зобов'язання бойовика, "командира ППО ДНР" Цемаха. Прокуратура вимагала залишити його під арештом, оскільки він може сховатися від слідства, повернутися на окуповану територію й уникнути покарання. За даними російських ЗМІ, бойовика включено до списку на обмін.
    Президент РФ Путін після звільнення Цемаха заявив про фіналізацію переговорів про обмін ув'язненими, про що, за його словами, Київ і Москва оголосять вже найближчим часом. На Східному економічному форумі у Владивостоці він зустрівся з головою політради партії "Опозиційна платформа — За життя" Медведчуком. Путін попередив президента Зеленського, що переслідування партії його кума Медведчука "буде великою помилкою".
    Депутат Європарламенту від Нідерландів Пірі назвала "тривожним симптомом" звільнення Цемаха з-під варти, а слідчі міжнародної слідчої групи, що розслідує знищення авіалайнера MH17 в небі над Донбасом в липні 2014 року, побоюються, що не встигнуть його допитати. Глава МЗС Нідерландів Блок заявив, що останні повідомлення з Києва про звільнення бойовика "викликають багато питань".
    Колишній член української делегації на переговорах в Мінську Безсмертний попередив, що довіряти повідомленнями з Росії про звільнення утримуваних осіб не варто. Він вважає, що після зміни політичного керівництва України механізм обміну полоненими й заручниками змінився в гірший бік, що в перспективі може призвести до негативних наслідків.
    Представники партії "Національний корпус" провели мітинг під будівлею суду, на якому вимагали не відпускати Цемаха з-під варти. Вони назвали рішення суду свідченням продажності та гнилість судової системи.
    Міністр закордонних справ Пристайко заявив, що за 5 років війни на Донбасі Росія не виконала жодного їх взятих на себе зобов'язань. Водночас, за його словами, Україна з міжнародними партнерами докладає всіх зусиль для досягнення мирного врегулювання в регіоні.
    Видаванням своїх громадян Україна створює негативний юридичний прецедент — замість засудження в країні їх передають агресору, що дозволяє їм уникнути відповідальності за скоєні злочини.
  • Національна поліція зняла з розшуку колишнього заступника генпрокурора Кузьміна. Він заявив, що більше не є підозрюваним у жодній кримінальній справі. Останні 5 років він жив в Росії, тому ЦВК скасувала його реєстрацію кандидатом у депутати на позачергових парламентських виборах.
  • Нацбанк знижує облікову ставку до 16,5% річних з 6 вересня. Глава регулятора Смолій заявив, що пом'якшення монетарної політики продовжиться, оскільки вже помітна тенденція уповільнення інфляції до цільового значення в 5%. Комерційні банки встановлюють ставки за внесками і кредитами, орієнтуючись на облікову ставку НБУ. На думку Смолія, здешевлення кредитів для бізнесу можливо після імплементації законів про захист прав кредиторів, проведення судової реформи, а також запуску спеціалізованого реєстру позичальників.
    Глава НБУ заявив, що вже восени буде випущено монету номіналом 5 грн. А введення в обіг купюри в 1000 грн намічено на 25 жовтня.
    Він також анонсував приїзд місії МВФ до України 10 вересня для обговорення термінів і обсягів фінансування нової програми співпраці.
  • Зранку курс долара зростав у зв'язку зі скупкою валюти нерезидентами для виведення дивідендів, однак після обіду, коли котирування були на максимумі, на ринок вийшов Нафтогаз з великими пропозиціями на продаж і до вечора котирування опустилися до вчорашнього рівня. Курс зафіксований на позначці 25,31 ₴/$ (+0,05 грн), 27,99 ₴/€ (+0,15 грн), 3,83 ₴/10 руб (+0,03 грн). Нацбанк викупив в анонімному режимі всі надлишки долара — за оцінками учасників торгів, від $10 до $20 млн.

Війна

  • Ситуація на Донбасі поступово загострюється, окупанти все частіше ведуть обстріли зі ствольної артилерії й мінометів. Під артобстріл потрапили захисники Зайцевого і Південного в околицях Горлівки, з мінометів обстріляно Водяне на приморській ділянці фронту, Авдіївка, Верхньоторецьке в районі траси Донецьк-Горлівка, Новгородське Південне і Зайцеве в околицях Горлівки. Перестрілки з використанням стрілецької зброї й гранатометів сталися в Лебединському, Павлополі, Пищовику в районі азовського узбережжя, в Новотроїцькому – в районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, а також у Золотому Луганської області. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець, ще одного – поранено.
  • Штаб операції об'єднаних сил повідомив, що українські ремонтники не можуть розпочати роботи з відновлення мосту через Сіверський Донець у Станиці Луганській через блокування процесу окупаційною "владою ЛНР". В той самий час з української сторони почалися підготовчі роботи з ремонту дороги в районі моста.
  • Головне управління розвідки Міністерства оборони стверджує, що РФ до кінця нинішнього року завершить формування ударного угруповання на кордоні з Україною і вважає ймовірною загрозу відновлення масштабних бойових дій.

Україна і світ

  • Держсекретар Ради Безпеки Білорусі Зась повідомив про зміцнення охорони кордону з Україною для недопущення нелегального ввезення зброї.
  • Держсекретар США Помпео висловив надію, що нове керівництво України зможе відновити "нормандський формат", домовитися з Росією і припинити війну на Донбасі. Водночас радник президента США з нацбезпеки Болтон порадив президенту Зеленському не поспішати миритися з Путіним.
    Американські сенатори від Демократичної партії Мерфі та Джонсон, яких не пустили в РФ, прибули в Україну і зустрілися з президентом Зеленським. Вони пообіцяли, що США продовжать виділення військової допомоги Україні в поточному і наступному роках, попри фактичне заморожування програми президентом Трампом. На думку Мерфі, звільнення колабораціоніста Цемаха дозволить зняти напругу між Росією і Україною і сприяти звільненню більшої кількості утримуваних заручників і полонених.
  • Єврокомісія скасувала рішення про заборону постачання фруктів і овочів з України. Українські експортери зможуть постачати свою продукцію в ЄС після отримання підтвердження від Держпродпотребслужби про відсутність в ній організмів, заборонених європейською директивою.

Тренди

  • За даними Держстату, українці витрачають на їжу майже половину (45,6%) своїх доходів, на оплату послуг – 14,1%, на непродовольчі товари –31,1%. За підсумками І кварталу споживчі витрати склали 8036 грн/міс. З них на відпочинок витрачається лише приблизно 140 грн на людину. Така структура споживання характерна для країн третього світу. Згідно з результатами опитування центру Разумкова, проведеного в липні поточного року, головними особистими проблемами, які хвилюють респондентів, стали зниження тарифів на комунальні послуги, а також підвищення зарплат і пенсій.
    За результатами опитування компанії Kantar TNS, 84% респондентів підтримують популістські дії, а 59% – вважають їх реалістичними. Серед питань були: збільшення пенсії до 5 тис. грн, примус роботодавців до підвищення зарплат до $1000, встановлення різниці між максимальною і мінімальною зарплатою в 5 разів, зниження пенсійного віку, використання газу внутрішнього видобутку на потреби громадян за мінімальними цінами, зниження ціни на газ у 2 рази, держрегулювання цін на ліки та продукти.


No comments:

Post a Comment