September 05, 2019

04.10.2019: Кабмін погодив звільнення Кличка з посади глави КМДА

Кабмін погодив звільнення Кличка з посади глави КМДА погодив звільнення Кличка з посади глови КМДА
Кабмін погодив звільнення Кличка з посади глaви КМДА

  • Кабмін погодив звільнення Кличка з посади глави КМДА.
  • Українська делегація в Мінську запропонувала повернути російських військових до СЦКК.
  • Печерський суд дозволив примусовий привід Гонтаревої на допит.

В Україні

  • Уряд погодив звільнення мера Києва Кличка з посади голови Київської міської адміністрації. Кличко у відповідь провів прес-конференцію, на якій назвав це рішення кроком до двовладдя в місті, "по суті – до прямого президентського правління". Він заявив, що буде оскаржувати рішення в суді.
    Кабмін призначив своїм представником у Верховній Раді депутата від партії "Слуга народу" Верещук. Прем'єр-міністр Гончарук заявив, що уряд має "прекрасні відносини з парламентом", і ці структури мають працювати, як одна команда. Гончарук також повідомив, що в будівлі уряду зруйновані всі перегородки, що обмежують доступ співробітників до певних зон, у тому числі, до кабінету прем'єр-міністра.
    Уряд ухвалив зміни до постанови про боротьбу з рейдерством, що спрощує спілкування постраждалих зі спеціальною комісією Мін'юсту. Міністр юстиції Малюська повідомив, що скарги до комісії можна буде подавати в режимі онлайн.
    Кабмін також звільнив в.о. міністра охорони здоров'я Супрун. Гончарук повідомив, що разом із нею у відставку пішли і все її заступники.
  • Окружний адмінсуд Києва тимчасово зупинив ліквідацію Української православної церкви Київського патріархату.
  • Печерський суд дозволив примусовий привід на допит колишньої глави НБУ Гонтаревої. Вона є підозрюваною у кримінальному провадженні, відкритому наприкінці липня за фактами зловживання службовим становищем та одержання неправомірної вигоди посадовими особами регулятора.
  • Обсяг грошових переказів трудових мігрантів з-за кордону зріс за 7 місяців поточного року на 13,2% і досяг $4,2 млрд в доларовому еквіваленті.
  • Монети 1,2 і 5 коп. повністю виводяться з обігу 30 вересня, до цього їх можна обмінювати в касах НБУ та уповноважених банків.
  • Торги на валютному ринку пройшли досить спокійно, курс зафіксовано на позначці 25,26 ₴/$ (-0,03 грн), 27,83 ₴/€ (+0,16 грн), 3,80 ₴/10 руб (+0,02 грн). Нерезиденти вже не заводять великі суми під покупку гривневих ОВДП, тому Нацбанк наразі не має можливості поповнювати валютні резерви під час проведення аукціонів  Мінфіну. На готівковому ринку долар поступово дорожчає.
    У серпні НБУ купив на валютних торгах на $ 300 млн більше, ніж продав.

Війна

  • У Мінську відбулося засідання тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі. На ньому українська делегація зазначила зростання кількості порушень режиму припинення вогню "арміями республік". Для полегшення контролю за режимом припинення вогню делегація запропонувала повернути російських офіцерів до складу так званого "Спільного центру з контролю і координації" (СЦКК). Було також досягнуто домовленості про відновлення в регіоні стійкого мобільного зв’язку. Прес-секретар глави української делегації на переговорах Оліфер повідомила що в Станиці Луганській вже розпочаті роботи з ремонту моста через Сіверський Донець. Вона також повідомила, що переговори щодо повернення об'єктів на неконтрольованій території Донбасу у власність держави і приватних власників тривають.
    За твердженням постійного представника РФ на переговорах Гризлова, в регіоні створені всі умови для розв'язання кризи на основі мінських домовленостей.
  • На Донбасі окупанти не припиняють обстріли позицій українських військ, в тому числі, із мінометів. Під мінометні обстріли потрапили захисники Авдіївки, Верхньоторецького поруч із трасою Донецьк-Горлівка, а також Зайцевого, Майорська і Південного в околицях Горлівки. Перестрілки відбулися в Водяному, Павлополі і Талаківці на приморській ділянці фронту, в Опитному в околицях Донецька, у низці населених пунктах в районі Горлівки, а також у Золотому Луганської області. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув ще один український військовослужбовець.
  • Уповноважена з прав людини Денисова на засіданні парламентського комітету з реінтеграції тимчасово окупованих територій запропонувала відновити право на отримання пенсій жителям, які проживають на території донбаських "республік", а також виступила за надання внутрішнім переселенцям права участі в місцевих виборах у приймаючих громадах.

Україна та світ

  • Комітет постійних представників ЄС погодив продовження антиросійських санкцій ще на пів року – до березня 2020 р. Йдеться про замороження активів і відмову у видаванні віз 170 чиновникам і представникам "влади" донбаських "республік", а також 44 юридичним особам.
  • МЗС України висловив протест Угорщині через висловлювання одного з вищих посадовців країни про "кризу громадянської війни" в Україні. МЗС наголосив на неприпустимості використання терміна "громадянська війна" щодо  збройної російської агресії, що триває з 2014 року.
  • Депутати Європарламенту від Нідерландів закликали українську владу не обмінювати одного з ключових свідків у справі про знищення авіалайнера MH17 – "командира ППО ДНР" Цемаха. Вони нагадали, що за рішенням Ради Безпеки ООН особи, причетні до теракту, мають постати перед судом.

Тренди

  • Уряд запропонував створити "Фонд розвитку людського капіталу", який наповнюватиметься коштом додаткового збору із працівників IT-галузі. За твердженням чиновників, однією з головних її проблем є нестача кваліфікованих кадрів, а гроші від нового податку, який вони планують підняти з 1% у 2020 р до 5% у 2024, – підуть на створення нових дослідницьких центрів, стипендії студентам та гранти молодим вченим.

No comments:

Post a Comment