September 04, 2019

03.09.2019: Рада скасувала депутатську недоторканність


Рада скасувала депутатську недоторканність
Рада скасувала депутатську недоторканність

  • Рада скасувала депутатську недоторканність.
  • Уряд планує повністю перевести держструктури на електронний документообіг із 1 жовтня.
  • Мінфін заплатив більше $1 млрд у погашення держборгу та відсотків за єврооблігаціями, що випущені 2015 року.

В Україні

  • Розпочала роботу 2 сесія новообраної Верховної Ради. Під час відкриття в залі були присутні уряд у повному складі та президент Зеленський. Він закликав депутатів виконати свої обіцянки та проголосувати за зняття недоторканності. Зеленський стверджує, що депутатів ніхто не збирається притягувати до відповідальності за політичні рішення та голосування, лише – за вчинені кримінальні злочини. За закон, що вносить зміни до Конституції, проголосували 373 депутати. Фракція «Опозиційного блоку – За життя» не голосувала в повному складі. Партія має намір оскаржити закон у Конституційному суді. На думку голови фракції «Слуга народу«Арахамії, закон прийнято без порушень регламенту, тому Конституційний суд не знайде підстав для його скасування. Глава парламенту Разумков заявив, що був проголосований Закон, внесений колишнім президентом Порошенком, оскільки розробка та узгодження Конституційним судом нового законопроекту зайняли б не менше року.
    Парламент направив до Конституційного суду законопроекти щодо внесення змін до Конституції про право президента звільняти та призначати керівників НАБУ та ДБР, про право «народу» на законодавчі ініціативи, про скорочення кількості депутатів до 300 і закріплення пропорційної системи виборів, про позбавлення мандатів за прогули засідань і неособисте голосування депутатів, а також про консультативні та дорадчі органи парламенту.
    Представник президента в Конституційному суді Веніславський заявив, що Конституційний суд прийме рішення за всіма внесеними законопроектами до початку наступної сесії парламенту, що дозволить прийняти їх 2020 року.
    Глава фракції «Голос» Рахманін заявив, що Зеленський збирається підпорядкувати собі всі силові структури, у тому числі Національну гвардію, та отримати право створення будь-яких регуляторних органів. За словами Рахманіна, у передвиборчій програмі Зеленського збільшення повноважень прописано не було.
  • Міністр Кабміну Дубілет заявив, що з 1 жовтня уряд планує припинити паперовий документообіг між державними органами та оцифрувати чинні документи. Він вважає, що інфраструктура для такого переходу існує, проте раніше не було політичної волі для прийняття рішення. Кабмін планує розглянути це питання вже 4 вересня.
  • Колишній президент Порошенко не з’явився на допит до Держбюро розслідувань. Його адвокат заявив, що Порошенко працює народним депутатом і зобов’язаний бути присутнім у сесійній залі. За словами директора ДБР Труби депутатський імунітет не дозволяє застосувати до колишнього президента норму про примусове приведення на допит.
  • Суд подовжив арешт колишнього “командувача ППО ДНР” Цемаха, якого підозрюють у співучасті в знищенні авіалайнера MH17, збитого в небі над Донбасом у липні 2014 року. За даними ЗМІ, його можуть включити до списку обміну з Росією на українських військовополонених моряків і політв’язнів. Голландські слідчі мають намір допитати Цемаха, доки його не передано Росії.
  • 3 вересня Мінфін виплатив кредиторам понад $1 млрд. Серед них $661 млн – у рахунок погашення єврооблігацій, які були випущені в рамках реструктуризації 2015 року, і $444 млн – відсотків за ними. За твердженням аналітичної служби інвесткомпанії Concorde Capital, за зростання економіки, яке озвучив прем’єр-міністр Гончарук, у наступні 6 років Україні доведеться заплатити більше $9 млрд власникам єврооблігацій, випущених на загальну суму $3,2 млрд, оскільки колишній міністр фінансів Яресько домовилася про прив’язку суми виплат до темпів зростання ВВП.
  • Торги на валютному ринку так і не вийшли на звичайні обсяги після вихідного дня в США. Ослаблення курсу банкіри пояснюють покупками нерезидентами валюти під виплату дивідендів. Курс зафіксовано на позначці 25,30 ₴/$ (+0,04 грн), 27,67 ₴/€ (-0,04 грн), 3,78 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Війна

  • На Донбасі українські війська знову потрапили під мінометні обстріли у Водяному, на схід від Маріуполя, і в Троїцькому, на Світлодарському виступі. Перестрілки відбулися в Гнутовому, Водяному, Павлополі – на приморській ділянці фронту, у Новогнатівці та Новотроїцькому – у районі Докучаєвська, а також у Луганській області – в околицях Попасної і в Кримському, поруч із трасою Р-66 «Бахмутка». За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено 4 українських військовослужбовців.
  • Луганська облдержадміністрація повідомила про закінчення демонтажу фортифікаційних споруд біля мосту через річку Сіверський Донець у Станиці Луганській. Окупаційна «влада ЛНР» свій блокпост не демонтовала й не надала гарантій безпеки українським ремонтникам, які готові приступити до відновлення мосту.

Україна та світ

  • До кінця серпня український експорт м’яких сортів пшениці до ЄС зріс у 6 разів, порівняно з попереднім роком, і досяг майже 189 тис. т., що становить 42 % усього європейського імпорту. Євросоюз скоротив закупівлі пшениці в Росії до 42 тис.т, її частка за рік впала з 32 % до 10 %.
  • За даними агентства Bloomberg, ціни на газ у Європі впали до десятирічного мінімуму та продовжують знижуватися. Сховища газу вже заповнені майже повністю, а постачальники не скорочують обсяги закачування. Перш за все, ідеться про Газпромі, що намагається збільшити свою частку на європейському ринку.
  • Німецьке видання Deutsche Welle проаналізувало склади урядів Європи та з’ясувало, що український – наймолодший серед них. Середній вік міністрів становить 39 років.
  • Посольство Німеччини в Україні заявило про виділення допомоги на суму €1 млн для підтримки постраждалих від війни на Донбасі. Грант піде на фінансування заходів Управління ООН у справах біженців.

Тренди

  • За твердженням заступника начальника Генштабу Колесника, до кінця року планується розмежування повноважень начальника Генштабу та головнокомандувача Збройними силами. Він заявив, що така реорганізація спрямована ​​на досягнення відповідності стандартам НАТО.
  • Глава політради партії «Опозиційний блок – За життя», кум російського президента Медведчук назвав абсурдними звинувачення президента Зеленського в непрозорості фінансування партії і вважає це політичним переслідуванням конкурентів.
  • Депутати від «Слуги народу» та міністр цифровий трансформації Федоров подали законопроект про припинення надання послуг мобільного зв’язку з 1 січня 2024 року без укладення договору в письмовій формі та реєстрації, а також про блокування телефонів, незареєстрованих у державній базі даних IMEI. Ініціатори законопроекту обґрунтовують його необхідність вимогами часу та євроінтеграцією.
  • Члени наглядової ради Ощадбанку, кандидатури яких не погодив НБУ, мають намір відстоювати свої права в суді. За словами глави Наглядової ради Аджунера, члени ради – висококваліфіковані фахівці із багаторічним досвідом роботи та бездоганною репутацією. Він вважає рішення регулятора упередженим, яке порушує встановлені процедури.

No comments:

Post a Comment