September 03, 2019

02.09.2019: Зеленський доручив скасувати мораторій на продаж землі до 1 грудня


Зеленський доручив скасувати мораторій на продаж землі до 1 грудня
  • Зеленський доручив скасувати мораторій на продаж землі до 1 грудня та прийняти закони про легалізацію грального бізнесу та видобуток бурштину.
  • Прем'єр-міністр Гончарук планує зростання економіки на 40% у наступні 5 років.
  • Рябошапка звільнив головного військового прокурора Матіоса.

В Україні

  • Президент Зеленський провів нараду з керівництвом Верховної Ради, Кабміну та силових структур. Він заявив, що відтепер країні не потрібна система стримувань і противаг, яка працювала як система стримувань апетитів і "забаганок". За його словами, для проведення "гарячих" реформ є політична воля всіх гілок влади.
    Зеленський доручив Верховній Раді розробити та прийняти до грудня законопроекти про легалізацію грального бізнесу та видобуток бурштину. Крім того, він наполягає на розробці урядом і прийнятті парламентом до 1 грудня законів про скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення та про ринок землі.
    Зеленський пообіцяв особисто очистити митницю від "старих корупціонерів" і доручив забезпечити запуск Митної служби її очільнику, прем'єр-міністру та міністру фінансів.
    Він пообіцяв позбавляти недоброчесних суддів посад і звань і заявив, що склад судів першої інстанції потрібно оновити ще 2019 року. Ідеться про більш, ніж 2 тис. суддівських вакансій і перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Зеленський підкреслив, що більшість економічних невдач у країні – на совісті нечесних суддів і заявив, що Вищий антикорупційний суд почне активно працювати за графіком із 5 вересня. Щоб цей суд не був завалений надмірною кількістю справ, парламент, за його словами, прийме найближчими днями відповідний закон. Зеленський заявив, що суспільство вимагає від Антикорупційного суду швидкого та якісного розгляду справ топ-корупціонерів.
    Президент підкреслив, що якщо його партія не знайде спільну мову з іншими фракціями, то прийматиме закони самостійно.
  • Прем'єр-міністр Гончарук заявив, що в подальшому засідання Кабміну проходитимуть без відкритих трансляцій, а про рішення уряду громадськість дізнаватиметься з брифінгів за результатами засідань. Він запевнив, що Кабмін тепер працюватиме не на процес, а на результат. Унаступні 5 років він планує забезпечити зростання економіки мінімум на 40% – до 5-7% ВВП на рік, що приведе до появи більш 1 млн робочих місць. Пріоритетами уряду  стануть бюджетна, фінансова й цінова стабільність. Гончарук повідомив, що, як і було  заплановано, економічний тиск на бізнес буде різко знижено. Першим кроком він назвав ліквідацію економічного департаменту Національної поліції і створення Служби фінансових розслідувань замість усіх економічних підрозділів силових структур.
    Гончарук заявив, що боятися зростання виплат за держборгом – неадекватно. Натомість він пропонує зростання економіки зробити настільки швидким, щоб оплата зобов'язань перед кредиторами перестала бути проблемою у принципі.
  • Глава Податкової служби Верланов вважає за необхідне зменшення ставки податку на доходи фізосіб. За його словами, це залишить більше грошей громадянам, що дозволить стимулювати економіку. При цьому він заявив, що зниження буде нерадикальним, оскільки саме цей податок є джерелом наповнення місцевих бюджетів.
  • На засіданні парламентського комітету з питань правової політики прийнято рішення про підтримку внесення змін до Конституції про зняття депутатської недоторканності та винесення його на голосування в перший же день наступної сесії. Для прийняття законопроекту за нього мають проголосувати більше 300 депутатів.
    У вівторок депутати планують розглянути 7 змін до Конституції, внесених президентом Зеленським як позачергових. Серед них – про позбавлення депутатської недоторканності, адвокатську монополію, надання права президенту звільняти та призначати глав НАБУ та ДБР, надання народу права законодавчої ініціативи, про уповноважених Верховної Ради, скорочення кількості депутатів до 300, позбавлення депутатів мандатів за прогули та неособисте голосування , а також про консультативні й допоміжні органи парламенту.
    Депутати партії "Слуга народу" заявили, що якщо буде потрібно, працюватимуть і вночі до вичерпання порядку денного.
    Фракція "Опозиційною платформи – За життя" голосуватиме проти скасування депутатської недоторканності.
  • Міністр Кабміну Дубілет повідомив, що у бізнесу з'явилася можливість дізнаватися про зміни в реєстрах, а також подавати скарги до Антирейдерської комісії у режимі онлайн. За його словами, відкриті дані з Єдиного держреєстру юросіб тепер публікуватимуться щодня, а не щотижня, як раніше.
  • На думку партії "Голос", злиття міністерств у справах ветеранів і тимчасово окупованих територій створює додаткові проблеми для ветеранських спільнот.
  • Президент Зеленський звільнив у запас колишнього начальника Генштабу Муженка з правом носіння військової форми.
    Також він призначив заступником глави Антимонопольного комітету вихідця з Кривого Рогу Артеменка, а його колишню викладачку Копайгору – державною уповноваженою АМКУ.
  • Генпрокурор Рябошапка звільнив головного військового прокурора Матіоса та направив його у розпорядження Міністерства оборони для вирішення питання про проходження служби.
  • За повідомленням Укртрансгазу, запаси у підземних сховищах на початок вересня становлять 18,3 млрд м3 – на 3,6 млрд м3 більше, ніж 2018 року.
  • Нацбанк планує переведення системи електронних платежів у режим 23 години на добу з 1 квітня 2020 року, а на цілодобовий режим роботи – з 2021. Наразі платежі проводять у т. зв. "операційний день" з 8 до 19 години.
  • Торги щодо долару в перший робочий день місяця йшли мляво. У США був вихідний, тому всі угоди буде закрито тільки у вівторок. Нерезиденти практично не продавали валюту для купівлі ОВДП, оскільки заплановане їх розміщення на аукціоні у вівторок знову буде незначним. На малооб'ємному ринку спекулянтам вдалося незначно розгойдати курс: 25,26 ₴/$ (+0,12 грн), 27,71 ₴/€ (-0,04 грн), 3,79 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Київ

  • Аеропорт Київ закрито на ремонт злітно-посадкової смуги на 10 днів – до 12 вересня.

Війна

  • На Донбасі знову сполох активних бойових дій. Окупанти ведуть обстріли позицій українських військ зі ствольної артилерії і мінометів. На ділянці фронту на Азовському узбережжі – у Лебединському, Талаківці, Павлополі, Гнутовому відбулися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів, у Водяному українські позиції були обстріляні з мінометів. У Гранітному Бойківського району на березі Кальміусу окупанти вели вогонь з мінометів і важкої артилерії. Перестрілки відбулися в Новотроїцьку в районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, в околицях Донецька – у Новомихайлівці та Красногорівці, а також у Луганській області – у Новозванівці в околицях Попасної і в Золотому поблизу невідкритого КПВВ на окуповану територію. У Новотошківському окупанти атакували за підтримки гармат БМП. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу один український військовослужбовець загинув, ще одного – поранено.
  • Президент Зеленський оголосив, що в Станиці Луганській починається реконструкція мосту через Сіверський Донець, оскільки "влада ЛНР" демонтувала блокпост на контрольованому нею березі річки. За повідомленнями місцевих жителів, процес демонтажу цих фортифікаційних споруд ще не завершено.

Україна та світ

  • У Берліні відбулися переговори в "нормандському форматі" на рівні політичних радників глав держав. Україну на них представляв міністр закордонних справ Пристайко, Росію – помічник президента РФ Сурков. За словами Пристайка, на зустрічі йшлося про виконання конкретних домовленостей, які відкриють шлях до переговорів на вищому рівні. Він заявив, що Україна готова імплементувати всі досягнуті угоди, але їх деталі розкрити поки не може. Пристайко підкреслив, що "команда Зеленського" має намір завершити війну якомога швидше.
  • За повідомленням українських ЗМІ, у Московському СІЗО зібрані всі 32 українських військовополонених і політв'язнів, яких готують до обміну.
  • Президент Польщі Дуда на зустрічі з віце-президентом США Пенсом висловився проти повернення Росії до "великої сімки", оскільки вона продовжує системно порушувати міжнародне право. За його словами, звичайне ведення справ "business as usual" з Росією наразі неможливо.

No comments:

Post a Comment