September 01, 2019

31.08.2019: Польща й Україна перезавантажать двосторонні відносини

Польща й Україна перезавантажать двосторонні відносини
Польща й Україна перезавантажать двосторонні відносини

  • Зеленський і Дуда перезавантажать двосторонні відносини України та Польщі.
  • Підписано тристоронню угоду про постачання газу між США, Польщею та Україною.

В Україні

  • Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що у міністра внутрішніх справ Авакова є нелегальний гральний бізнес, який партія допоможе йому легалізувати. Крім того, Арахамія має намір написати заяву про злочин попереднього генпрокурора, оскільки Луценко, за його твердженням, є співвласником мережі підпільних казино.
  • Депутат від партії "Слуга народу", колишній власник клініки Борис Радуцький заявив, що не має наміру претендувати на посаду міністра охорони здоров'я. Депутат став фігурантом гучного скандалу в перший же день роботи Верховної Ради.
  • Суд проти колишнього мера Слов'янська Штепи знову перенесено у зв'язку з тим, що один з її адвокатів потрапив до лікарні. 29 травня засідання суду було скасовано через відпустки суддів. Штепу звинувачують у зазіханні на територіальну цілісність країни та створенні терористичної організації.

Війна

  • Обстановка на Донбасі загострюється. Не припиняються бойові дії на ділянці фронту у районі Маріуполя, де у Водяному українські війська були обстріляні з мінометів і ствольної артилерії. Під мінометні обстріли потрапили й захисники Лебединського, у Павлополі стався бойової контакт із застосуванням гранатометів і стрілецької зброї. Перестрілки відбулися на ділянці на південь від Докучаєвська – в Новогнатівці та Миколаївці. Окупанти застосували міномети і під Горлівкою – у Шумах і Зайцевому, у Майському сталася перестрілка. На Світлодарському виступі бойові зіткнення відбулися в Новолуганському та Троїцькому, де українські війська також потрапили під мінометний обстріл. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу зазнав поранень український військовий.

Україна та світ

  • Президент Зеленський перебуває у Польщі з офіційним візитом. Він взяв участь у заходах, присвячених 80-річчю початку Другої світової війни та зустрівся з польським президентом Дудою. За результатами переговорів Зеленський заявив, що президенти скоординували дії щодо припинення війни на Донбасі та повернення Криму на основі повного виконання мінських домовленостей. Зеленський оголосив про готовність розблокувати ексгумацію жертв Волинської трагедії в обмін на приведення до ладу українських пам'яток у Польщі. Він також запропонував Дуді звести на кордоні спільний меморіал примирення. Президенти домовилися про перезавантаження роботи двосторонньої робочої групи, чому заважали розбіжності в поглядах на історичне минуле.
    Дуда пообіцяв сприяти розв'язанню проблеми видачі транспортних ліцензій українським автоперевізникам, а український президент – поліпшити роботу пунктів пропуску на кордоні. Президенти мають намір збільшити кількість таких пунктів на кордоні, що розширить обмін товарами та полегшить перетин кордону громадянами.
    Дуда заявив, що політика санкцій проти Росії має бути продовжена. А повернення Росією полонених стало б важливим елементом у врегулюванні конфлікту. Зеленський запропонував Польщі приєднатися до відновлення інфраструктури Донбасу, а також посилити тристоронній міжпарламентський діалог за участі Сейму Литви.
    За словами міністра енергетики США Перрі, який також взяв участь у заході, санкції проти Росії за анексію Криму, скоріше за все, будуть посилені. Зеленський заявив, що обидві країни виступають за диверсифікацію поставок газу та дотримують однакової позиції щодо неприйнятності будівництва газогону "Північний потік-2", що підриває енергетичну безпеку Європи.
    Зеленський назвав свій візит до Польщі проривом та обнуленням взаємних претензій між країнами.
  • Представники Польщі, США та України підписали угоду про співпрацю для посилення регіональної енергетичної безпеки. Її метою є диверсифікація постачання газу до України та зменшення впливу Росії на український ринок. Така можливість з'явилася після будівництва та розширення терміналу скрапленого газу у Свіноуйсьце, куди США постачатимуть свій газ. На 2021 рік Польща готується поставити до України 6 млрд м3 газу після закінчення будівництва газопроводу Baltic Pipe з Норвегії. Уже зараз Польща може забезпечити поставку в Україну 1,5 млрд м3 газу.

Тренди

  • Президент Зеленський дав розширене інтерв'ю каналу 1 + 1 олігарха Коломойського, в якому зробив кілька важливих заяв. По-перше, він стверджує, що потік контрабанди через кордон буде припинено – наразі її обсяги вже зменшилися у рази. По-друге, Зеленський пообіцяв, що з початком роботи нового Антикорупційного суду та нового генерального прокурора почнуться гучні судові процеси проти топ-чиновників. З мовного питання Зеленський має намір ініціювати зміни, що захищають права національних меншин. При цьому він стверджує, що діти людей іншої національності вже вільно володіють українською. Зеленський має намір особисто зустрітися з російським президентом Путіним у ході переговорів у "нормандському форматі" в присутності західних лідерів. Він заявив, що під час першої телефонної розмови з Путіним домовився про терміни повернення утримуваних осіб.
    Від майбутньої зустрічі із президентом США Трампом Зеленський очікує прориву в інвестиціях. Він заявив, що довіри до української правоохоронної і судової системи поки немає, але його команда працює над виправленням ситуації. Зеленський підкреслив, що Україна не стоятиме з простягнутою рукою, навпаки, пропонує американському бізнесу інвестувати до країни.
    Президент визнав, що дуже погано реагує на негативні коментарі щодо його діяльності в Facebook і підтвердив, що особисто веде свою сторінку у соцмережі.
    Він засудив главу свого Офісу Богдана за участь у весіллі на фешенебельному французькому курорті Сен-Тропе в День незалежності, однак заявив, що не знав, куди той їде – Богдан, за його словами пішов у відпустку на 4-5 днів.

No comments:

Post a Comment