August 31, 2019

30.08.2019: На сайті Верховної Ради з'явилися законопроекти Зеленського

На сайті Верховної Ради з'явилися законопроекти Зеленського
На сайті Верховної Ради з'явилися законопроекти Зеленського

  • На сайті Верховної Ради з'явилися законопроекти Зеленського.
  • ДБР провела обшуки в Національній громадській телерадіокомпанії і будинку її глави Аласанії.
  • На думку керівника Bellingcat, Росія вимагає від України передати при обміні ключового свідка у справі MH17.

В Україні

  • Парламент оприлюднив план роботи на поточну сесію, яка завершиться в січні. Депутати працюватимуть у сесійній залі 1-2 тижні на місяць, виняток становитиме жовтень, в якому буде 3 пленарних тижні.
  • На сайті Верховної Ради з'явилися тексти 74 законопроектів, зареєстрованих фракцією "Слуга народу" та президентом у перший день роботи парламенту, у тому числі – текст законопроекту про імпічмент. Президент Зеленський попросив надати собі право призначення директорів НАБУ й ДБР і підпорядкувати Національну гвардію. Також президент запропонував внести зміни до Конституції, обмеживши кількість депутатів 300, яких обиратимуть винятково на пропорційній основі, а також ввести виборчий ценз у вигляді володіння державною мовою. Він запропонував ліквідувати військову прокуратуру, зменшити чисельність прокурорів і штат прокуратури та припинити діяльність кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів до кінця наступного року. Крім того, Зеленський хоче ввести механізм дострокового припинення повноважень депутатів за прогули без поважної причини більше третини пленарних засідань, неличное голосування ("кнопкодавство") і виїзд депутата на постійне місце проживання до іншої країни. Зеленський має намір скасувати державне фінансування партій, що не пройшли 5% бар'єр на виборах до Верховної Ради, а також дозволити "народу" право внесення законодавчих ініціатив. Ще одна ініціатива стосується подовження терміну розмитнення автомобілів на єврономерах ще на 90 днів.
  • За словами голови фракції "Слуга народу" Арахамії, нинішнього міністра охорони здоров'я Скалецьку за кілька місяців замінить глава комітету з питань медицини Радуцький, якого журналісти спіймали у перший день роботи парламенту на скандальному листуванні про призначення міністра, а потім – у спробі зняти цю інформацію з онлайн-ЗМІ.
  • Прем'єр-міністр Гончарук вважає правильними реформи медицини та освіти, що проводили міністри Супрун і Гриневич, однак вважає за необхідне перевірку їх реалізації міністерствами. Щодо міністра внутрішніх справ Авакова він повідомив, що президент і уряд "окреслили для нього червоні лінії", за які він не має переступати, що стало причиною того, що Аваков залишився в новому складі Кабміну.
    Гончарук має намір до 16 жовтня добудувати автомобільну дорогу до Маріуполя, що, за його словами, є "логістичним островом". Він повідомив, що на наступний рік готує стратегію з дорожнього будівництва, яка передбачає різке зростання фінансування шляхом наведення порядку з акцизами.
    Прем'єр-міністр також заявив, що має намір перемогти контрабанду, як системне явище, вже поточного року.
    Гончарук хоче провести перепис населення вже до кінця поточного року, щоб відсіяти "мертві душі" для підвищення ефективності програм соціального захисту.
    Він підтвердив, що має намір тісно співпрацювати з президентом Зеленським і звіряти з ним "складні рішення", оскільки є членом його команди.
  • Президент Зеленський призначив колишнього міністра економрозвитку Абромавічуса главою Укроборонпрому.
  • Нафтогаз повідомив про критичну ситуацію з оплатою за спожитий газ у Кривому Розі, де місцева теплоцентраль заборгувала 1,76 млрд грн. Це може призвести до зриву опалювального сезону, тому газовий монополіст закликав Фонд держмайна – компанію, що управляє теплоцентраллю, ужити заходів до негайної реструктуризації боргу.
  • Нацкомісія з регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг прийняла рішення про ще одне зниження тарифів компанії Укренерго на передавання електроенергії.
  • ДБР провело обшуки в Національній громадській телерадіокомпанії і в будинку її директора Аласанії. ДБР розслідує можливі протиправні дії посадових осіб НСТУ – зловживання службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди для себе чи інших фізичних або юридичних осіб.
  • Російський шпигун Єжов, який працював особистим перекладачем прем'єр-міністра Гройсмана, визнав свою провину за статтею "державна зрада" та випущений на свободу під домашній арешт. Суд призначив йому покарання 3 роки позбавлення волі без конфіскації майна. Половину цього терміну він відсидів у СІЗО, що зараховано йому подвійно, згідно із "законом Савченко".
  • Дніпровський суд Києва виправдав колишнього співробітника спецпідрозділу "Беркут" Хандрикіна, обвинуваченого в побитті й тортурах активістів на колонаді стадіону "Динамо" в січні 2014 року, оскільки прокуратура не змогла довести його провину. Самого Хандрикіна в залі засідань у момент винесення рішення не було.
  • Генеральний прокурор Рябошапка "хоче крові". Він має намір інтенсифікувати роботу прокуратури, регулярно залучати до відповідальності чиновників високого рівня та повернути державі великий обсяг вкрадених коштів та активів.
  • Останній торговий день місяця відзначився досить спокійною торгівлею напередодні вихідного дня у США у понеділок. Пропозиція долара було достатньою, частину пропозиції викупив Нацбанк, що й привело до незначного зміцнення гривні: 25,14 ₴/$ (-0,09 грн), 27,75 ₴/€ (-0,15 грн), 3,78 ₴/10 руб (+0,01 грн). Ринок дуже спокійно відреагував на призначення нового уряду та бурхливий початок роботи Верховної Ради.

Війна

  • На Донбасі різко загострилася обстановка у районі на схід від Маріуполя, де українські війська знову були обстріляні із мінометів у Водяному та Лебединському. Неспокійна ситуація на всьому фронту – у Новотроїцькому в районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь окупанти вели обстріл з великокаліберних кулеметів. На околицях Донецька – у Мар'їнці та Новомихайлівці – зі стрілецької зброї і гранатометів, у Троїцькому у районі траси Донецьк-Костянтинівка – із мінометів, в околицях Горлівки – у Зайцевому та Майорську, а також в Новолуганському на Світлодарському виступі, Новозванівці на трасі Р-66 "Бахмутка" в Луганській області – зі стрілецької зброї і гранатометів. Захисники Золотого у районі невідкритого КПВВ потрапили під мінометний обстріл. Також зафіксовано обстріли зі стрілецької зброї у районі Станиці Луганської, де українська влада намагається розвести війська та відремонтувати пішохідний міст. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій загинув український військовослужбовець, ще одного – поранено.

Україна та світ

  • Керівник групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Хіггінс стверджує, що Україна готова передати Росії ключового свідка у справі про збитий авіалайнері MH17 – командира "ПВО ДНР" Цемаха, що був захоплений українською розвідкою на окупованій території. Без його особистих свідчень справа в суді може розвалитися.
  • Більшість українських політв'язнів і військових моряків перебувають у Московському слідчому ізоляторі. Вірогідно, обмін у п'ятницю не відбувся через те, що Росія висунула додаткові вимоги. У СІЗО двох політв'язнів – Клиха та Карпюка – відвідали глава партії "Опозиційна платформа – За життя" Рабинович і голова політради партії, кум президента РФ Путіна Медведчук, які передали їм продукти та листи від родичів. Адвокатів інших утримуваних Росією українців до СІЗО не допустили.
  • Радник президента США з національної безпеки Болтон заявив, що американське керівництво скоро визначиться з виділенням військової допомоги Україні. Болтон у Мінську обговорив із президентом Лукашенком процес мирного врегулювання на Донбасі.
  • У центрі Лондона на пішохідному переході машина збила колишню главу НБУ Гонтареву, проти якої ДБР відкрило розслідування за зловживання службовим повноваженнями. Гонтарева відмовилася їхати до України на допити. За її словами, британська поліція перевіряє, чи є інцидент нещасним випадком або реалізацією загроз, озвучених олігархом Коломойським.
  • Посольство Китаю в Україні вважає брехнею заяви радника президента США з нацбезпеки Болтона про крадіжку Китаєм технологій в інших країн. Посол назвав покупку акцій "Мотор Січі" китайськими компаніями "звичайною комерційною угодою".
  • Президент Франції Макрон під час телефонних переговорів із президентом Зеленським підтвердив готовність до проведення зустрічі глав держав у "нормандському форматі" вже найближчими тижнями.
  • Президенти Туреччини Ердоган та України Зеленський домовилися про проведення в Києві до кінця року чергової Стратегічної ради високого рівня.
  • НАТО надала Україні доступ до логістичного програмного забезпечення LOGFAS.
  • За повідомленням російських ЗМІ, президент Путін запросить президента Зеленського відвідати заходи в Москві на честь 75-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні. МЗС РФ сподівається на "велику адекватність" нової української влади, у тому числі депутатів.

No comments:

Post a Comment