August 30, 2019

28.08.2019: Рада обрала своє керівництво, Кабмін, генпрокурора, главу СБУ і затвердила склад Кабміну


Рада обрала своє керівництво, Кабмін, генпрокурора, главу СБУ і затвердила склад Кабміну
Перше зхасідання Верховної Ради було плідним

  • Рада обрала своє керівництво, Кабмін, генпрокурора, главу СБУ і затвердила склад Кабміну.
  • У першому читанні проголосовано скасування депутатської недоторканності.
  • Обмін полоненими та ув'язненими між Росією та Україною майже завершено.
  • "Влада ЛНР" зірвала ремонт мосту в Станиці Луганській.

В Україні

  • Перший робочий день новообрана Верховна Рада провела дуже плідно. Головою парламенту обрано представника партії "Слуга народу" Разумкова, першим заступником – його однопартйця Стефанчука. Незважаючи на заяви "Батьківщини" про відмову від посади віце-спікера, третім керівником парламенту обрано представника цієї партії Кондратюк. За кандидатуру представника "Опозиційною платформи – За життя" Шуфрича більшість депутатів парламенту демонстративно проголосували проти. Також затверджено список і персональний склад комітетів. Парламент утворив 5 депутатських фракцій від партій і одну депутатську групу "За майбутнє" з позафракційних депутатів.
    Верховна Рада звільнила весь склад Кабміну, генерального прокурора та главу СБУ. За пропозицією президента Зеленського, прем'єр-міністром призначено Гончарука, главою СБУ затверджено Баканова, що раніше виконував обов'язки глави відомства, генеральним прокурором – колишнього члена НАЗК, одного із заступників голови Офісу президента Рябошапку, міністром закордонних справ – дипломата Пристайка, міністром оборони – одного із колишніх учасників проектного офісу при міністерстві Загороднюка, якого пов'язують із главою парламентської фракції "Слуга народу" та вважають людиною міністра Авакова.
    Після обрання прем'єр-міністром перед депутатами виступив Гончарук, який повідомив, що місія МВФ приїде до Києва за кілька тижнів для проведення переговорів про відкриття нової програми кредитування терміном на 3-4 роки.
    У новому складі уряду свої пости зберегли міністр фінансів Маркарова і міністр внутрішніх справ Аваков, якого залишили в Кабміні на півроку під особисте зобов'язання Зеленського. Віце-прем'єр-міністрам з питань євроінтеграції призначений посол Кулеба, міністром економіки – Милованов, міністром інфраструктури Криклій, міністром культури, молоді і спорту - радник Зеленського Бородянський, колишній топ-менеджер каналу ICTV олігарха Пінчука. Новий Кабмін буде складатися з 15 міністерств замість 19, а в його складі буде всього 17 міністрів замість 25, як було в попередньому. Відразу ж після призначення новий уряд провів своє перше засідання.
    Зеленський виступив перед новообраними депутатами і закликав їх до плідної праці. За його словами, нова Верховна Рада має увійти в історію, як парламент, що втілив те, що не змогли зробити попередні за 28 років. Він пригрозив розпуском у разі порушення регламенту, бійок і затягування прийняття рішень. Президент вніс до Верховної Ради низку законопроектів, зокрема, про відтермінування введення штрафів власникам автомобілів на єврономерах
    Верховна Рада прийняла в першому читанні поправки до Конституції про позбавлення депутатської недоторканності, внесені президентом Зеленським. Не виключено, що вони будуть прийняті остаточно вже в вересні - це відкриє можливість залучення до відповідальності багатьох депутатів, обраних до нової Верховної Ради, в тому числі - попереднього президента Порошенка.
  • Колишня міністр охорони здоров'я Богатирьова вийшла із СІЗО після внесення за неї застави колишнім депутатом від "Опозиційного блоку" олігархом Новинським.
  • Нікопольський завод феросплавів олігарха Коломойського пішов на мирову угоду з НБУ і зобов'язався виконати зобов'язання з виплати заборгованості за кредитом рефінансування, що було надано Приватбанку Нацбанком.
  • У липні 2019 року державний і гарантований державою борг зріс на 2,6%, або на більш ніж на $2 млрд - до $82,4 млрд.
  • Курс практично не змінився, в експортерів було достатньо гривні після виплати Держказначейством відшкодування ПДВ. Імпортери також не виявляли активності, а нерезидентів, що раніше активно конвертували валюту для купівлі гривневих ОВДП, після скорочення обсягу розміщення Мінфіном, на торгах не було. Курс зафіксовано на позначці: 25,23 ₴/$ (+0,01 грн), 27,94 ₴/€ (-0,01 грн), 3,78 ₴/10 руб (-0,02 грн). За оцінками банкірів, обсяги торгів були вкрай незначними та становили лише близько 90 млн, більшість угод було закрито всередині банків.

Війна

  • Окупанти збільшили кількість та інтенсивність обстрілів, щоправда, у четвер не застосовували міномети. Основні бойові дії, як і всі останні місяці, йшли на приморській ділянці фронту – у Водяному, Лебединському, Талаківці, Гнутовому, Павлополі та на Світлодарському виступі – у Новолуганському та Луганському. Перестрілки також відбулися в Новогнатівці – на схід від траси Донецьк-Маріуполь, у Мар'їнці, на околиці Донецька, у Зайцевому та Південному в районі Горлівці. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військових минулої доби не було. На Світлодарській дузі бійці полку "Азов" знешкодили диверсійну групу – знищено четверо бойовиків, одного захоплено у полон.
  • "Влада ЛНР" зірвала ремонт моста через Сіверський Донець у Станиці Луганській. За повідомленням місії ОБСЄ, там встановлено новий контейнер із шинами на блокпосту біля мосту.

Україна та світ

  • Обмін полоненими і ув'язненими між Росією і Україною практично завершено. За повідомленнями ЗМІ, Україні будуть передані всі моряки, захоплені береговою охороною ФСБ РФ поблизу Керченської протоки в кінці листопада 2018 року, а також політв'язні Сенцов, Кольченко, Карпюк, Гриб і інші. На ранок інформації про прибуття літака і про точні списки тих, кого обміняли, все ще немає
  • Зустріч Зеленського й Трампа у Варшаві на заходах на честь початку Першої світової війни не відбудеться. Американський президент скасував свою участь через наступ на Флориду урагану.
    Зеленський в Польщі має намір запропонувати проривні ініціативи для інтенсифікації двосторонніх взаємин. Зокрема, він планує скасування мораторію на ексгумацію поховань поляків в Україні. У відповідь він сподівається на прийняття Польщею рішень в економічній сфері, зокрема, пакету документів на будівництво газового інтерконнектора для реверсного постачання газу та усунення перешкод на отримання дозволів на вантажні перевезення.
  • Посольство Китаю назвало заяви помічника президента США із нацбезпеки Болтона про покупку китайськими компаніями заводу "Мотор Січ" недружніми й такими, що підривають співпрацю Китаю з Україною.
  • Міністерство оборони США схвалило виділення військової допомоги Україні на наступний рік в розмірі $250 млн.

No comments:

Post a Comment