August 25, 2019

24.08.2019: Україна відсвяткувала День Незалежності

Україна відсвяткувала День Незалежності
Україна відсвяткувала День Незалежності

  • Україна відсвяткувала День Незалежності.
  • Зеленський підписав указ про запровадження Дня пам'яті захисників України.
  • Китайські компанії оголосили про завершення покупки контрольного пакету акцій заводу "Мотор-Січ".

В Україні

  • На Майдані відбулася театралізована вистава на честь Дня незалежності, в якій взяв участь президент Зеленський. Він ушанував пам'ять загиблих на Майдані 2014 року, а потім звернувся до українського народу. У виступі президента пролунав заклик до об'єднання всіх громадян. Він заявив, що Крим і Донбас обов'язково повернуться до України, однак жодного разу не згадав, що саме Росія є агресором, який захопив ці території. Можливо, "м'яка" риторика була використана, аби не зірвати обмін військовополоненими та політв'язнями, який може відбутися до кінця місяця. Зеленський нагородив військовослужбовців різних родів військ, волонтерів, діячів науки та культури. Він оголосив про підписання указу щодо запровадження 29 серпня Днем пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.
    У центрі Києва після офіційних заходів відбувся марш захисників, організований учасниками бойових дій на Донбасі, в якому взяли участь близько 15 тис. осіб, у тому числі родичі загиблих на Донбасі, волонтери та пересічні громадяни. Колона пройшла від парку ім. Шевченка навпроти Київського національного університету та Хрещатиком. Завершився захід молебнем у пам'ять про загиблих біля стіни пам'яті Михайлівського монастиря.
    Колишній президент Порошенко не був присутній на заходах на Майдані, у цей час він провів молебень у Софійському соборі разом із представниками своєї партії "Європейська солідарність", проте з'явився на урочистому прийомі, що влаштував Зеленський у Маріїнському палаці на честь Дня незалежності.
    Під Офісом президента відбулася акція, в якій взяли участь близько 100 колишніх військових і людей у ​​вишиванках. Учасники підписали звернення до президента Зеленського з вимогами відмови від капітуляції, заборони на роботу в Україні російських ЗМІ, надання автономії будь-яким регіонах України та звільнення голови Офісу Богдана.
  • 23 серпня вперше за роки незалежності було успішно проведено випробування двигуна ракети-носія середнього класу "Циклон-4", створеного в конструкторському бюро "Південне" в Дніпрі. У КБ заявили, що саме цей двигун стане основою третього ступеня ракети, яка виводитиме супутники на орбіту.
  • Колишній президент Порошенко заявив, що не допустить представників "Окупаційної платформи" до президії Верховної Ради. За словами представника партії Порошенка "Європейська солідарність" Клімпуш-Цинцадзе, партія подасть кандидатуру свого представника на посаду заступника голови парламенту. Партія "Слуга народу" запропонувала подати кандидатури на цю посаду всім фракціям і позафракційним депутатам. Партії "Голос" і "Батьківщина" від пропозиції відмовилися.
    Президент Зеленський заявив, що нового прем'єр-міністра буде призначено наступного тижня. За словами президента, йому "подобаються" дві кандидатури.

Київ

  • Із 25 серпня зелені картки метро припинили поповнювати на 10 станціях. Київський міський транспорт переходить на єдину проїзну карту Kyiv Smart Card, яка замінить всі раніше випущені. Для разових поїздок можна буде придбати квиток з QR-кодом, що зчитуватимуть реєстратори в міському транспорті.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї і гранатометів у Водяному та Павлополі на приморській ділянці фронту, у Мар'їнці в околицях Донецька та Новолуганському на Світлодарському водосховищі. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.
  • Українські війська почали демонтаж конструкцій блокпосту біля мосту через Сіверський Донець у Станиці Луганській. "Війська ЛНР" так і не приступили до розбирання своїх фортифікаційних споруд. Українська сторона попередила, що зупинить роботи за відсутності синхронних дій з боку окупантів.

Україна та світ

  • Прем'єр-міністр Канади Трюдо після переговорів з главою уряду Великої Британії Джонсоном висловився проти повернення Росії до "великої сімки" до моменту припинення її агресії проти України.
    Проти запрошення Росії також рішуче виступив президент Євроради Туск. Він запропонував запросити як гостя на наступний саміт G7 замість президента РФ Путіна українського президента Зеленського.
  • Китайські компанії Skyrizon і Xinwei Group повідомили про завершення процесу придбання акцій заводу з виробництва авіа- та вертолітних двигунів "Мотор-Січ" і чекають схвалення угоди Антимонопольним комітетом України. Видання The Wall Street Journal повідомило, що американська адміністрація виступає категорично проти цієї угоди, оскільки, на її думку, вона значно посилить можливості Китаю у власному виробництві таких двигунів і дасть доступ до критично важливих оборонних технологій.

No comments:

Post a Comment