August 24, 2019

23.08.2019: На першому засіданні Верховної Ради новий Кабмін призначено не буде

На першому засіданні Верховної Ради новий Кабмін призначено не буде
На першому засіданні Верховної Ради новий Кабмін призначено не буде

  • На першому засіданні Верховної Ради новий Кабмін призначено не буде.
  • Україна відзначила День національного прапора.
  • Обмін в'язнями між Україною та Росією відбудеться найближчими днями.

В Україні

  • Україна відзначила День національного прапора.
  • Президент Зеленський надав громадянство 11 добровольцям, які захищали Україну на Донбасі, і членам їх сімей. Прізвища осіб, що отримали громадянство, не оприлюднено – Офіс президента послався на закон про захист персональних даних.
  • Глава партії "Слуга народу" Разумков повідомив, що урочисте відкриття роботи парламенту відбудеться за звичайною процедурою. На першому засіданні буде підписано коаліційну угоду, а Кабінет міністрів буде сформований пізніше. Він заявив, що прем'єр-міністром буде призначено того, кого підтримає коаліція.
    Партія "Голос" звернулася до президента із закликом ініціювати зміни до Конституції про зняття депутатської недоторканності, обмеження чисельності членів парламенту до 300 і перебування як депутата не більше двох каденцій. Журналіст Рахманін, обраний за списком партії, заявив, що "Слуга народу" самостійно розподілила всі посади в парламентських комітетах, а пропозицій про представництво в комітетах і уряду від неї не надходило.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що найближчим часом буде ліквідовано департамент захисту економіки Національної поліції, частина його співробітників продовжать роботу в Службі фінансових розслідувань, яку буде створено найближчим часом. Він також повідомив про звільнення керівників Нацполіціі 4 областей через "неналежну роботи на місцях".
  • Голова Держприкордонслужби Дейнеко повідомив про скорочення з 15 до 5 кількості департаментів і на 20% – генеральських посад. За його словами, незабаром буде реорганізовано та укрупнено регіональні управління, наразі замінено командири п'яти прикордонних загонів.
  • СБУ викрила схему розкрадання понад 500 млн бюджетних коштів грн керівниками вугільних державних шахт з допомогою прописування тендерних процедур під заздалегідь визначених переможців – фірми-"прокладки", через які відмивалися кошти. Шахтне обладнання не оновлювалося, а лише частково ремонтувалося, що знижувало ефективність роботи підприємств і створювало загрозу життю шахтарям.
  • За твердженням Нафтогазу, з моменту переходу на добове балансування поставок, 29 із 43 облгазів заборгували майже 4 млрд грн, які газовий монополіст змушений перекривати за рахунок власних коштів, замість розвитку та закачування газу. Однак відключити облгази Нафтогаз не може, оскільки вони забезпечують поставки побутовим споживачам.
  • Виконавча служба почала стягнення 810 млн грн з Укртелекому, яким володіє олігарх Ахметов. За рішенням суду, компанія зобов'язана виплатити тільки відсотки за облігаціями, основне тіло боргу – близько 4 млрд грн – не стягуватимуться.
  • Міністр соцполітики Рева заявив, що на постійній основі за кордоном працюють 3,2 млн громадян України, періодично виїжджали на роботу від 7 до 9 млн.
  • Перед довгими вихідними торгівля на міжбанку йшла мляво, хоча після погашення сертифікатів НБУ та закінчення періоду податкових платежів гривні було досить, і долар трохи подорожчав: 25,06 ₴/$ (+0,02 грн), 27,73 ₴/€ (-0,02 грн), 3,82 ₴/10 руб.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів на приморській ділянці фронту – у Водяному та Павлополі, на околиці Донецька – у Мар'їнці та у Зайцевому на північ від Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • 23 серпня до Києва прибула уповноважена Держдуми з прав людини Москалькова. Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що між керівниками Росії та України почався діалог про прискорення обміну утримуваними особами. Президент Зеленський висловив надію, що обмін відбудеться вже найближчими днями.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкер заявив, що керівництво країни підтримує "нормандський формат" переговорів і може приєднатися до нього за потреби.
    Адміністрація президента США заявила, що Росія має попросити про повернення до "великої вісімки" після того, як усуне причини, за якими її виключили 2014 року.
  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко вважає, що 1 січня 2020 року транзит російського газу українською ГТС буде припинено, тому Укртрансгаз наразі модернізує газокомпресорні станції для транспортування у зворотному напрямку – із заходу на схід.
  • Президент РФ Путін заявив, що Росія розроблятиме нові ракети середньої і малої дальності, проте не буде їх розміщувати, "доки в будь-якому регіоні світу не з'являться відповідні ударні системи американського виробництва".

No comments:

Post a Comment