August 23, 2019

22.08.2019: Зеленський зателефонував західним лідерам щодо запрошення Росії на саміт G7

Зеленський зателефонував західним лідерам щодо запрошення Росії на саміт G7
Зеленський зателефонував західним лідерам щодо запрошення Росії на саміт G7

  • Зеленський зателефонував лідерам Великої Британії, Канади та ЄС шодо запрошення Росії на саміт G7.
  • Бізнес-омбудсменом призначено колишнього мера Варшави Свенчицького.
  • Обмін в'язнями та військовополоненими між РФ і Україною може відбутися 28-29 серпня.

В Україні

  • Глава Офісу президента Богдан подав позов про захист честі та гідності проти журналістів програми "Схеми" й Національної суспільної телерадіокомпанії.
  • Офіс президента Зеленського проігнорував журналістський запит про причини непідписання закону про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, який було прийнято в червні.
  • Кабмін затвердив бізнес-омбудсменом колишнього мера Варшави Свєнчіцького. Він замінить на цій посаді колишнього єврокомісара Шемету, який подав у відставку ще в лютому, однак погодився продовжити роботу до жовтня.
  • Київський апеляційний суд зняв арешт з комп'ютерів, що були вилучені детективами НАБУ в НКРЕКП в рамках розслідування у справі "Роттердам+". На них було листування між посадовими особами про включення до формули розрахунку ціни вугілля додаткових витрат, що призвело до збільшення ціни на електроенергію теплової генерації. Відсутність у майбутньому суді над фігурантами справи "Роттердам +" речових доказів може призвести до їх виправдання, як це вже було в справах проти мера Одеси Труханова та сина міністра Авакова.
  • У приміщеннях режимної зони Южноукраїнської АЕС група посадових осіб організувала майнінг криптовалют. Слідчі СБУ стверджують, що ці дії могли призвести до витоку секретної інформації, оскільки система мала вихід до мережі Інтернет.
  • Київський апеляційний адміністративний суд залишив у силі рішення суду попередньої інстанції, що дозволяє платити за електроенергію заводам олігарха Коломойського за старими тарифами.
  • Патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет звернувся до настоятеля ПЦУ Епіфанія з проханням не втручатися до справ патріархату та відкликати лист до Ощадбанку про закриття рахунку Київської патріархії.
  • Глава Митної служби Нефьодов заявив, що з 23 серпня поліція має право штрафувати власників автомобілів на європейських номерах, оскільки має доступ до митних баз.
  • На міжбанку з ранку відчувалася нестача гривні, що підштовхнуло експортерів до різкого зниження котирувань: 25,04 ₴/$ (-0,16 грн), 27,75 ₴/€ (-0,23 грн), 3,82 ₴/10 руб (+0,01 грн). У цей момент Нацбанк купив в анонімному режимі не менше $35 млн. У п'ятницю Нацбанк погашатиме сертифікати, також почнеться виплата відшкодування ПДВ Держказначейством, тому тренд може знову змінитися.

Війна

  • На Донбасі окупанти вели обстріли зі стрілецької зброї, гранатометів і снайперський вогонь на приморській ділянці фронту – у Лебединському та Водяному, у районі Докучаєвська – у Богданівці та Новотроїцькому, в околицях Горлівки – у Південному та Зайцевому, а також у Новолуганському на Світлодарському виступі. Унаслідок обстрілу поранено ще 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Президент Зеленський зателефонував голові Євроради Туску, прем'єр-міністрам Канади Трюдо та Великої Британії Джонсону. Він закликав їх підтримати Україну й не допустити повернення Росії до  "великої сімки", доки вона продовжує агресію проти України. Прес-секретар МЗС РФ назвала заяви Зеленського безглуздими та чекає від нього "сигналів". Пропозиції президента США Трампа про запрошення президента РФ Путіна на саміт G7 не підтримали Німеччина, Франція та Велика Британія.
  • Російські ЗМІ поширили інформацію про підготовку обміну 33 російських громадян, утримуваних в Україні, на 33 українських полонених і політв'язнів. За їхньою інформацією, обмін заплановано на 28-29 серпня, для чого до РФ прибула українська уповноважена з прав людини Денисова. Прес-секретар російського президента Пєсков повідомив, що Путін і президент Франції Макрон на зустрічі обговорювали тему обміну утримуваними особами та підтвердив факт переговорів між Росією та Україною з цього приводу.
  • Росія оскаржила рішення Паризького арбітражу, який визнав право Ощадбанку на компенсацію збитків через окупацію Криму. Мін'юст Росії стверджує, що кримське відділення банку не потрапляє під дію договору про захист інвестицій.
  • Колишній політконсультант президента Трампа Манафорт і його партнер Гейтс дали свідчення в американському суді про лобіювання інтересів колишнього президента Януковича в США та Європі. 2012 року головною перешкодою євроінтеграційного процесу України був суд над колишнім прем'єр-міністром Тимошенко. Американська юридична компанія Skadden підготувала звіт про законність дій української влади, за який олігарх Пінчук заплатив $4,5 млн.
    За інформацією видання The New York Times, адвокат президента США Трампа Джуліані в останні кілька тижнів багаторазово вів переговори телефоном із помічником президента Зеленського Єрмаком, а також зустрівся з ним у Мадриді та Вашингтоні. Питання, які обговорювалися на них, є ключовими для Трампа в його наступній виборчій кампанії – це втручання українських чиновників до виборів у США 2016 року та поява Манафорта в "чорної бухгалтерії" Януковича.

No comments:

Post a Comment