August 22, 2019

21.08.2019: Обмін затриманими і військовополоненими між Україною і РФ відбудеться до кінця серпня?

Обмін затриманими і військовополоненими між Україною і РФ відбудеться до кінця серпня?
Обмін затриманими і полоненими між Україною і РФ відбудеться до кінця серпня?

  • За інформацією російських ЗМІ, обмін затриманими і полоненими між РФ та Україною відбудеться до кінця серпня.
  • Меркель і Джонсон проти повернення Росії до G7.
  • "Слуга народу" анонсувала безліч важливих рішень на першому засіданні нової Верховної Ради 29 серпня.

В Україні

  • Новообраний депутат від партії "Слуга народу" Арахамія анонсував прийняття великої кількості важливих рішень на першому засіданні парламенту 29 серпня, у тому числі, призначення прем'єр-міністра. Він заявив, що інші політичні сили відмовилася подавати кандидатури на посади міністрів, мотивуючи це тим, що вся відповідальність за ситуацію в країні має лежати на правлячій партії. Арахамія повідомив, що в новому уряді залишиться, принаймні, один із міністрів зі старого складу. За багатьма ознаками це буде нинішній міністр внутрішніх справ Аваков.
  • Кабмін прийняв рішення про запуск Державної податкової служби, поклавши на неї функції з реалізації податкової політики, адміністрування єдиного соціального внеску, а також боротьби із порушеннями податкового законодавства. Податкова та Митна служби замінили єдине відомство – Державну фіскальну службу, яку буде розформовано.
  • НАБУ закрило кримінальне провадження проти компанії "Кіноквартал", співвласником якої був президент Зеленський, за фактом можливої ​​розтрати державних коштів. "Союз добровольців", який подав заяву про злочин, стверджує, що умовою виділення коштів на зйомку фільму "Я, ти, він, вона" "Кінокварталу" була повністю українська озвучка, що  виконано не було.
  • Солом'янський суд відмовив Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі в арешті ще одного колишнього чиновника Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Бутовського, якому пред'явлено підозру у справі про завдання збитків державі при використанні формули розрахунку ціни вугілля "Роттердам +". МВС оголосило Бутовського у розшук разом із колишнім керівником НКРЕКП Вовком, якому також пред'явлено підозру.
  • Господарський суд Києва стягнув на користь Ощадбанку з підприємств олігарха Жеваго 32,7% великого виробника вантажних автомобілів "АвтоКрАЗ". Раніше суд вже стягнув 23% акцій АвтоКрАЗу. Таким чином, Ощадбанк для погашення боргу зможе продати через виконавчу службу контрольний пакет акцій автозаводу.
  • У Львівській області стався ще один спалах африканської чуми свиней. Для ліквідації наслідків буде знищено майже 100 тис. тварин, які могли зазнати зараження. У районі оголошено карантин і заборонено переміщення продуктів тваринного походження.
  • Незначний обсяг розміщення ОВДП Мінфіном і зниження їх прибутковості вже призвело до зменшення інтересу нерезидентів до цього інструменту. Мінфін у середу погасив облігації на 5,9 млрд грн. У п'ятницю очікується велике погашення сертифікатів НБУ на 37 млрд грн. І хоча більшу частину суми буде перевкладено в нові сертифікати, на ситуацію може накластися виплата відшкодування ПДВ Держказначейством. Тому гривні на ринку буде досить багато, що може спричинити серйозне подорожчання долара після довгих вихідних. У середу, після невеликого подорожчання долара з ранку, Укргазбанк викинув у продаж близько $100 млн, що відразу опустило котирування й дозволило Нацбанку купити близько $20 млн: 25,20 ₴/$ (+0,07 грн), 27,99 ₴/€ (+0,15 грн), 3,80 ₴/10 руб (+0,04 грн).

Війна

  • На Донбасі зберігається відносне затишшя. Вогневі контакти із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися на приморській ділянці фронту – у Водяному та Лебединському, у районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк–Маріуполь та у Старогнатівці на південь від Докучаєвська, а також в Донецька – в Новомихайлівці та околицях Авдіївки. Унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.
  • Відбулася чергова зустріч тристоронньої контактної групи в Мінську. Було констатовано, що режим припинення вогню "у цілому позитивно" вплинув на ситуацію з безпекою на Донбасі, хоча без втрат "обійтися не вдалося". Місія ОБСЄ підтвердила закінчення робіт із розмінування території навколо моста у Станиці Луганській. Українська делегація наполягає на демонтажу фортифікаційних споруд "армією ЛНР" до моменту початку відновлювальних робіт на мості. Тристороння група обговорила питання безперебійного водопостачання всій території регіону та шляхи покращення гуманітарної ситуації для його жителів, а також повернення активів на території "республік" українським власникам.

Україна та світ

  • За повідомленням російських ЗМІ, до кінця серпня може відбутися обмін затриманими та засудженими між Росією та Україною. До списку обміну, найімовірніше, потраплять й українські моряки, що були захоплені береговою охороною ФСБ РФ в листопаді 2018 року в районі Керченської протоки. При цьому Московський міський суд знову подовжив термін їх попереднього ув'язнення до 13 жовтня.
  • Канцлер Німеччини Меркель і прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон на спільній прес-конференції заперечили проти повернення Росії до "великої сімки". Вони констатували, що з 2014 року, коли Росія була виключена з клубу G7, значних успіхів у реалізації Мінських домовленостей так і не досягнуто. Крім того, Джонсон нагадав про застосування Росією хімічної зброї у Солсбері та збройних провокаціях не тільки в Україні, але й в інших регіонах. Президент Зеленський назвав умовою повернення Росії до G7 деокупацію Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення українських політв'язнів і моряків.
  • За даними Установи соціального страхування Польщі, у країні на кінець червня офіційно зареєстровано 483 тис. робітників з України.

Тренди

  • Заступник голови офісу президента Рябошапка після наради в Міністерстві інфраструктури заявив про відстрочку штрафів для власників автомобілів на єврономерах на 3 місяці, протягом яких буде напрацьовано новий механізм розмитнення. Він стверджує, що новий склад Верховної Ради ухвалить закон про відтермінування на першому ж засіданні 29 серпня. Попередній склад парламенту відмовився розглядати цей закон, проте з 22 серпня поліція не штрафуватиме власників таких автомобілів, оскільки у неї немає доступу до митних баз. Згідно зі змінами до Митного кодексу, з 24 серпня неоформлені автомобілі з європейської реєстрацією мали бути вилучені, а на їх власників накладено штраф розміром до 170 тис. грн.

No comments:

Post a Comment