August 20, 2019

19.08.2019: Зеленський зустрівся з Нетаньяху

Зеленський зустрівся з Нетаньяху
Зеленський зустрівся з Нетаньяху

  • Зеленський зустрівся з Нетаньяху.
  • Путін наполягає на реалізації "формули Штайнмайера" для надання "особливого статусу" ОРДЛО.
  • Виконавча служба заарештувала 93% акцій Укртелекому Ахметова.
  • Мотор-Січ продає більше половини акцій китайським компаніям.

В Україні

  • Згідно з реєстром прав власності, глава партії "Слуга народу" Разумков, якого планують обрати спікером Верховної Ради, переписав свої частки в бізнесі на дружину.
    Новообраний депутат від "Слуги народу" Бужанський обізвав "тупою вівцею" журналістку видання "Новое время", що поставила питання про його підтримку Януковича та ностальгію за СРСР. Партія в повідомленні в соцмережі Facebook назвала слова депутата неприпустимими, у той самий час закликавши ЗМІ "утриматись від оціночних суджень" про новообраних депутатів. Це вже не перший конфлікт "команди Зеленського" зі ЗМІ. Місяць тому голова Офісу президента Богдан заявив, що партії не потрібні посередники у вигляді ЗМІ для комунікації із суспільством.
  • Виконавча служба заарештувала 93% акцій Укртелекому ", якими володіє компанія ЕСУ, за борги перед державним Ощадбанком. ЕСУ не погасила облігації, випущені для оплати акцій і не виплатила за ним дохід. Борг компанії перед Ощадбанком становить майже 1,8 млрд грн, а для його погашення акції можуть бути продані на публічних торгах. Компанію ЕСУ контролює олігарх Ахметов.
  • Офіс великих платників податків Держфіскальної служби подав до окружного адмінсуду Києва позов до Укрнафти про стягнення податкового боргу на суму 547 млн ​​грн.
  • Міністр оборони Полторак наполягає на законодавчому визначенні порядку проведення військових парадів на День незалежності. Він заявив, що не має політичних амбіцій і не знає, чим займатиметься після звільнення з посади.
  • Пропозиція валюти на торгах була досить великою – підприємства закривали зобов'язання зі сплати податків, нерезиденти готувалися до аукціону із розміщення ОВДП у вівторок. Надлишки валюти викупив Нацбанк (за оцінкою учасників торгів – близько $20 млн). Навіть з урахуванням майбутнього зниження відсоткової ставки, облігації залишаються привабливим об’єктом вкладень, тим паче, що Україна справно платить за боргами. Однак ситуація може змінитися в середу, після погашення попереднього випуску ОВДП. Якщо кошти не буде реінвестовано в поточний випуск, то нерезиденти виведуть їх з України, що неминуче підвищить попит на валюту. Офіційний курс встановлено на рівні 25,18 ₴/$ (+0,03 грн), 27,95 ₴/€ (+0,10 грн), 3,78 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Війна

  • На Донбасі не припиняються вогневі контакти зі стрілецької зброї і гранатометів на південній ділянці фронту – у Лебединському, Водяному, Талаківці. У Павлополі внаслідок обстрілу із гранатомета, встановленого на безпілотнику, зазнав поранення військовослужбовець. Позиції українських військ були обстріляні також у Новотроїцькому, у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, в Опитному – на околиці Донецька та у Світлодарську.

Україна та світ

  • Прем'єр-міністр Ізраїлю Нетаньяху відвідав Україну з офіційним візитом, під час якого взяв участь у жалобній церемонії в урочищі Бабин яр, де були розстріляні євреї під час Другої світової війни. На підсумковій прес-конференції Нетаньяху запросив Зеленського до "столиці Ізраїлю Єрусалиму" вже наступного тижня. Крім того, він заявив про домовленість розв'язати проблеми щодо відмови у видачі віз і допуску на територію Ізраїлю громадян України. За підсумками зустрічі було підписано меморандуми про співпрацю у сфері освіти, сільського господарства та залучення інвестицій. Зеленський і Нетаньяху оголосили про збільшення товарообігу та розширення угоди про зону вільної торгівлі між країнами, хоча її ще не ратифіковано ізраїльським Кнессетом. У ході візиту виник гучний скандал з дружиною Нетаньяху, яка розкришила на землю поданий їй шматок короваю. Українські ЗМІ і соцмережі завважали незграбним виправдання з цього приводу ізраїльського прем'єр-міністра та Офісу Зеленського.
  • У Франції відбулася зустріч президентів Макрона та Путіна, однією з тем якої була ситуація в Україні. На підсумковій прес-конференції Путін заявив, що для проведення зустрічей лідерів 4 країн у "нормандському форматі" українській стороні слід піти на компроміси, зокрема, на "формулу Штайнмайера", яку президент Порошенко намагався імплементувати ще 2016 року. Формула має на меті набуття чинності закону про "особливий статус" Донбасу на тимчасовій основі в день голосування на місцевих виборах в "окремих районах" Донецької і Луганської областей, а потім – закріплення його на постійній основі в день підведення підсумків виборів і підтвердження їх результатів місією ОБСЄ. Путін висловив "обережний оптимізм" за результатами телефонних переговорів із Зеленським, однак наполягає, щоб зустріч глав держав закінчилася з конкретним результатом, який влаштовує, перш за все, Росію.
  • У разі отримання дозволу Антимонопольного комітету на покупку 50%+1 акції авіабудівної компанії "Мотор-Січ", китайські компанії Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group готові надати авіабудівній галузі України грант на $100 млн. Купівлю було раніше узгоджено урядом, при цьому "Укроборонпром" нібито отримує блокуючий 25-відсотковий пакет акцій і право спільного управління підприємством. 2015 року "Мотор-Січ" підписала з китайськими компаніями угоду про будівництво в Чунціні великовузлового складального виробництва вертолітних двигунів. На думку експертів, Китаю потрібний доступ до українських технологій для організації власного виробництва та можливого постачання двигунів до Росії, у тому числі, для крилатих ракет Х-55.
  • Прес-служба Укртрансгазу повідомила про підготовку Україною та Молдовою нового реверсного маршруту постачання газу з Румунії обсягом до 1,5 млрд м3 на рік.

Тренди

  • Офіс президента Зеленського проігнорував запит видання "Українська правда" про надання переліку відвідувачів за перший місяць після інавгурації і заявив, що не має інформації про візити олігархів на Банкову. Крім того, за твердженням чиновників офісу, відвідування держслужбовців не фіксуються, оскільки вони мають право проходу за службовими посвідченнями. За відомостями ЗМІ, Офіс президента в червні відвідав олігарх Пінчук разом із колишнім президентом Кучмою, після чого останнього було призначено головою української делегації на мінських переговорах з врегулювання на Донбасі.

No comments:

Post a Comment