August 15, 2019

14.08.2019: Затримано на хабарі заступника міністра МінТОТ Гримчака

Затримано на хабарі заступника міністра МінТОТ Гримчака
Затримано на хабарі заступника міністра МінТОТ Гримчака

  • Затримано на хабарі заступника міністра МінТОТ Гримчака.
  • Кабмін прийняв рішення про постачання газу для ТЕС Ахметова у Щасті на 40% дешевше, ніж для населення.

В Україні

  • Національне агентство з питань запобігання корупції домоглося через суд конфіскації до бюджету 250 тис. грн. внесків у партії "Громадянська позиція" та майже 200 тис. грн – у Радикальної партії. Суди прийняли рішення про те, що фізособи внесли кошти до партійних бюджетів незаконно.
    Глава партії "Слуга народу" Разумков заявив, що державне фінансування партій може бути корисним, якщо вони його використовуватимуть правильно й дотримуватимуть законів. За його словами, у більшості випадків держкошти, виділені на фінансування партій, ідуть не на партійне будівництво, а на рекламу та політичні заходи. У відповідь на петицію на сайті президента про скасування держфінансування партій Разумков запропонував дочекатися початку роботи нового парламенту, який розгляне це питання.
  • Президент Зеленський зустрівся з в.о. міністра охорони здоров'я Супрун і обговорив з нею медичну реформу.
  • Прес-служба Укртрансгазу повідомила про модернізацію 5 великих компресорних станцій, що дозволить запустити їх у реверсному режимі за часткової чи повної зупинки транзиту російського газу українською ГТС.
  • В останні дні роботи уряду чиновники приймають велику кількість відверто лобістських рішень. У середу Кабмін прийняв рішення про продаж Нафтогазом газу для Луганської ТЕС у Щасті, що належіть олігарху Ахметову, за ціною, що є на 40% нижче, ніж він відпускається населенню. За словами представника президента при Кабміні Геруса, ТЕС Ахметова продають електроенергію всередині країни дорожче, ніж вона коштує в Словаччині та Білорусі, які не мають власних ресурсів, а підприємства олігарха продають вугілля в Україні за $100/т – удвічі дорожче, ніж на біржі в Роттердамі.
    Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Комарницький стверджує, що область повністю залежить від електроенергії, що виробляється на Луганській ТЕС, і назвав це питання "політичним". За його словами, електростанція змушена була перейти на газ після обмеження поставок вугілля Росією, а прямого залізничного сполучення з Щастям контрольованою територією немає.
  • Глава держкомпанії Укренерго Ковальчук констатував, що після запуску нового ринку електроенергії ціни на неї для промисловості зросли та наразі на 20% перевищують європейські. Причиною зростання він назвав компенсацію "зеленого тарифу" та збільшення собівартості. Він вважає, що повернення на ринок Енергоатому дозволить знизити ціну для підприємств. Ковальчук повідомив, що ціна електроенергії для промисловості без урахування тарифу на передавання та розподілення становить 1700 грн/МВт•год, а для побутових споживачів – 200 грн/МВт•год. Міністр енергетики Насалик заявив, що Кабмін планує прийняти постанову про внесення змін до механізму публічних спеціальних зобов'язань (ПСО), що дозволить знизити вартість електроенергії для промисловості.
  • Адмінсуд поновив на посаді колишнього заступника генпрокурора Голомшу, що був звільнений 2014 року згідно із законом про люстрацію. Голомша має намір через суд вимагати виплати зарплати за роки, коли він не працював в прокуратурі. Чиновники відомства стверджують, що посаду, в якій поновлено Голомшу, було ліквідовано генпрокурором Яремою ще в червні 2014 року, а до моменту звільнення Голомшу було відсторонено від справ, і він перебував поза штатом.
  • СБУ та НАБУ провели обшуки й затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Гримчака. За твердженням слідства, Гримчак і його помічник вимагали від підприємця $1,1 млн за сприяння в прийнятті замовних рішень судами й чиновниками Міністерства культури. МінТОТ заявило, що затримання Гримчака не пов'язане з виконанням посадових обов'язків.
  • Держстат повідомив, що у ІІ кварталі ВВП у річному численні зріс до 4,6%. За підсумками І кварталу зростання становило 2,2%.
  • У зв'язку з невеликим обсягом розміщення ОВДП Мінфіном на аукціоні у вівторок і виведенням нерезидентами коштів за кордон після погашення облігацій в середу, на ринку виник незадоволений попит на долар, що й призвело до його подорожчання: 25.25 ₴/$ (+0,10 грн), 28,25 ₴/€ (+0,03 грн), 3,87 ₴/10 руб (+0,04 грн).  Нацбанк на торги для підтримки курсу не виходив.

Київ

  • Глава Кабміну Гройсман не виніс на розгляд питання про звільнення київського мера Кличка з поста глави міської адміністрації. Він заявив, що виступає за прийняття нового закону про столицю, який збалансував би повноваження мера та глави міськадміністрації. За інформацією ЗМІ, Офіс президента відклав звільнення Кличка до призначення нового уряду.

Війна

  • На Донбасі окупанти знов обстріляли позиції українських військ із мінометів у Новолуганському на Світлодарському виступі та в Зайцевому в околицях Горлівки. Вогневі контакти із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному,  Гнутовому та Лебединському, на південь від Докучаєвська – у Миколаївці, на околиці Донецька – у Пісках, в околицях Горлівки – у Південному, а також у Золотому, поруч із невідкритим КПВВ у Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув ще один український військовослужбовець.
    Місія ОБСЄ повідомила про втрату безпілотника під час здійснення інспекційного польоту над окупованою територією неподалік Щастя в Луганській області внаслідок обстрілу зі стрілецької зброї.

Україна та світ

  • Суд Люксембургу відхилив позов Газпрому про зняття арешту з активів, накладеного на вимогу Нафтогазу за рішенням Стокгольмського арбітражу про стягнення штрафу в розмірі $2,6 млрд. Прес-служба Газпрому повідомила, що компанія подасть апеляцію на це рішення.

Тренди

  • Оператор мобільного зв'язку МТС, що працює в Україні під торговою маркою Vodafone, запропонував законодавчо заборонити використання "сірих" телефонів шляхом їх відключення від мережі за IMEІ. Подібна практика, введена в кількох країнах, у тому числі в Туреччині, спричинила різке здорожчання телефонів. Менеджери оператора стверджують, що таким чином буде захищено права споживачів, які купують "білі" телефони, завезені зі сплатою всіх податків і зборів. Вони сподіваються що закон буде прийнято вже наступного року.

No comments:

Post a Comment