August 14, 2019

13.08.2019: Зеленський відсторонив Безсмертного від участі у мінських переговорах

Зеленський відсторонив Безсмертного від участі у мінських переговорах
Зеленський відсторонив Безсмертного від участі у мінських переговорах

  • Зеленський відсторонив Безсмертного від участі у мінських переговорах.
  • Підписано указ про спрощення надання громадянства іноземним учасникам бойових дій і громадянам РФ, яких переслідують за політичними мотивами.
  • НАЗК призначило держфінансування 11 партіям за результатами парламентських виборів.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив главу свого офісу Богдана ще на одну керівну посаду – головою комісії з державних нагород і геральдики.
    Президент підписав указ про спрощення отримання українського громадянства для іноземців, які захищали країну, а також громадян Росії, які піддаються переслідуванням за політичні переконання. При цьому кандидати на отримання українського громадянства не зобов'язані подавати документи про припинення поточного громадянства.
    За даними єдиного державного реєстру власників, Зеленський вийшов з бізнесу та передав управління ним  своїм бізнес-партнерам – братам Шефірам і Міндічу. Сергія Шефіра після інавгурації призначено першим помічником президента. Раніше Шефір пояснив, що передавання прав на частки в компаніях є лише номінальним, і вони повернуться Зеленському після закінчення президентського терміну.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції за результатами парламентських виборів надало державне фінансування 11 партіям. На сайті президента петиція про скасування держфінансування партій набрала більше 25 тис. голосів, необхідних для її розгляду.
  • Кабмін подав касаційну скаргу на рішення суду, яке заборонило уряду звільняти главу Нафтогазу в обхід наглядової ради держкомпанії.
  • Нацполіція оголосила у розшук Шульмана – колишнього бізнес-партнера олігарха Коломойського. Шульман звинуватив Коломойського у крадіжці $500 млн прибутку, який він не одержав від володіння часткою у спільному бізнесі, у тому числі, від нерухомості та промислових активів у США, бенефіціаром яких він є разом із Коломойським.
    Нацбанк подав позов до Коломойського про стягнення 4,26 млрд грн у відповідь на заперечення ним зобов'язань з кредиту рефінансування, отриманого належним йому на той час Приватбанком. Секретар РНБО Данилюк стверджує, що рішення про націоналізацію Приватбанку було правильним, однак містило певні ризики.
    Київський апеляційний суд відхилив скаргу російського держбанку "ВЕБ", за допомогою якої банк хотів зупинити продаж пакета акцій дочірнього "Промінвестбанку", покупцями якого найімовірніше стануть компанії Коломойського.
  • Прес-служба НБУ заявила, що глова банку Смолій ще не отримав від НАЗК результати перевірки його декларацій за попередні роки й не може коментувати інформацію про зафіксовані в них порушення.
  • Мінфін розмістив ОВДП на аукціон на суму близько 2 млрд грн, від оголошеного обсягу у 3 млрд грн, знизивши прибутковість за ними до 16,2-16,5% річних, що не дозволило задовольнити попит нерезидентів. Тому приплив валюти від них на міжбанк був незначним, курс коливався, поки його не стабілізував Нацбанк, який купив близько $20 млн: 25.15 ₴/$ (-0,01 грн), 28,22 ₴/€ (+0,06 грн), 3,83 ₴/10 руб (-0,01 грн).  На думку фінансових аналітиків, у наступні кілька місяців може початися  "втеча" з ринку держоблігацій чиновників та осіб з оточення попереднього президента, які скуповували високоприбуткові держзобов'язання через іноземні фірми-"прокладки". За певних обставин, вони можуть продати свої пакети ОВДП і конвертувати кошти у валюту для подальшого виведення її з країни, що призведе до істотного просідання курсу гривні.

Київ

  • "Велика трійка" мобільних операторів оголосила про плани будівництва мережі 4G у столичному метрополітені до кінця 2020 року на базі обладнання китайської фірми Huawei, яке заборонено у США. При цьому у мережі не працюватимуть пристрої стандарту 3G. Оператори обіцяють, що вже до кінця поточного року мобільний інтернет запрацює на 3 кінцевих станціях – Академмістечко, Сирець і Героїв Дніпра.

Війна

  • На Донбасі зберігається відносно спокійна обстановка. Окупанти регулярно обстрілюють українські війська зі стрілецької зброї і гранатометів на південній ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Водяному, Талаківці, Лебединському, Павлополі, Гнутовому, а також у районі Докучаєвська – біля КПВВ "Новотроїцьке" та у Новогнатівці. Обстріли зафіксовано і в околицях Донецька – у Красногорівці та Пісках, в Авдіївці, на околицях Горлівки – в Південному (Чигирях). За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військових минулої доби не було.
  • Президент Зеленський звільнив політика Безсмертного з посади керівника політичної підгрупи на мінських переговорах. За твердженням Безсмертного, він дізнався про звільнення зі ЗМ, аналогічно, як і про своє призначення. Офіс Президента заявив, що рішення про формування команди на переговорах приймає глава делегації Кучма, якому делеговані всі повноваження. В інтерв'ю 24 телеканалу Безсмертний заявив, що Зеленський може потрапити в пастку власних ілюзій про те, що Путін може бути союзником. Він звинуватив Зеленського в боягузтві та нерозумінні відповідальності за свої дії, що призводить до загибелі людей. Безсмертний вважає, що з 2016 року на війні стали заробляти люди, близькі до влади, проте претензій попередньому президенту не висунув.

Україна та світ

  • За інформацією агентства Reuters, президент Франції Макрон спробує умовити російського президента Путіна відновити переговори в "нормандському форматі" під час його візиту до Франції 19 серпня. На думку експертів, зустріч лідерів 4 країн малоймовірна до закінчення парламентських і місцевих виборів у РФ, які відбудуться 8 вересня. На думку Безсмертного, найближчим часом зустрічі лідерів "нормандської четвірки" не буде, Зеленський зустрінеться з Макроном під час перебування у Франції російського президента.

Тренди

  • Секретар РНБО Данилюк заявив, що на розгляд нового складу Верховної Ради буде винесено законопроект про службу фінансових розслідувань, який розроблено Мінфіном ше 2016 року. За словами Данилюка, попередній президент планував створити замість служби, підпорядкованої Мінфіну, повністю підконтрольне йому Бюро національної фінансової безпеки.
  • Нацбанк прокоментував перевищення річного рівня інфляції в липні – 9,1% над прогнозом. На офіційному сайті стверджується, що відхилення зумовлено більш високими темпами зростання цін на окремі продукти харчування, у той час як базова інфляція відповідає прогнозним показниками. Така стабільність, за твердженням НБУ, була забезпечена жорсткою монетарною політикою.

No comments:

Post a Comment