August 07, 2019

06.08.2019: На Донбасі загинули 4 українських бійців

На Донбасі загинули 4 українських бійців
На Донбасі загинули 4 українських бійців

  • На Донбасі загинули 4 українських бійців.
  • "Слуга народу" готова запропонувати опозиції лише посаду віце-спікера.
  • В Україні запроваджуються нові правила маркування харчових продуктів.

В Україні

  • Президент Зеленський звільнив двох заступників голови Держприкордонслужби, що були призначені Порошенком у 2018 і 2019 роках. Глава служби Дейнеко заявив, що буде рішуче боротися з корупцією шляхом застосування поліграфа та раптових перевірок підрозділів на різних ділянках кордону.
  • Президент підписав закон про "зелений" тариф для сонячних електростанцій домогосподарств, що розміщені на землі, потужністю до 30 кВт.
  • Глава партії "Слуга народу" Разумков запропонував іншим партіям визначитися із кандидатом на пост віце-спікера парламенту. Співголова "Опозиційної платформи – За життя" Рабинович заявив, що партія готова висунути свою кандидатуру на посаду віце-спікера, і це буде не глава політради, кум російського президента Медведчук. За словами Рабиновича, правляча коаліція минулої Верховної Ради нічого не запропонувала опозиції, тому влада "безбожно крала". Він зажадав віддати опозиції не тільки посаду заступника спікера, а й комітети, що контролюють бюджет та фінанси.
  • Медична мережа "Добробут" закрила операцію з купівлі клініки "Борис", співвласника якої Радуцького називають головним кандидатом на посаду міністра охорони здоров'я.
  • Генпрокуратура все-таки висунула підозри особам із найближчого оточення попереднього президента Порошенка – колишнім заступнику глави його Адміністрації Філатову та Нацбанку Гонтаревої, а також заступнику керівника інвесткомпанії ICU Стеценку.
    Держбюро розслідувань відкрило провадження за фактом незаконного перетину кордону за підробленими документами Порошенка та членів його сім'ї. Прес-служба партії "Європейська солідарність" заявила, що колишній президент завжди перетинав кордон у законний спосіб і звинуватила колишнього заступника глави Адміністрації президента Портнова в незаконному переслідуванні Порошенка.
  • Генпрокурор Луценко стверджує, що слідчі "бачать" можливих учасників убивства журналіста Шеремета, однак це потрібно підтвердити слідчими діями. Луценко також анонсував нові підозри суддям і чиновникам органів влади у справі про зловживання й тиск на Вищу кваліфікаційну комісію суддів.
  • Офіс президента повідомив на запит видання "Українська правда", що Зеленський літав на фестиваль до Одеси власним коштом літаками авіакомпанії МАУ, що належить олігарху Коломойському. Одеське видання "Думська" стверджує, що охорона та обслуговуючий персонал президента прилетів до Одеси на президентському літаку Ан-148.
  • Із 6 серпня в Україні вводять нові правила маркування харчових продуктів. Написи на етикетках мають бути зроблені чітким і контрастним шрифтом, а інформація про продукти – бути правдивою, повною та зрозумілої для покупця, українською мовою. Маса заморожених продуктів буде вказана без урахування льоду. Дані про термін придатності можна буде писати у вигляді "краще вжити до ..." за умови, що продукти правильно зберігалися та можуть бути вжиті без шкоди для здоров'я. На деякі продукти – сіль, цукор, міцний алкоголь – зазначення терміну придатності віддано на розсуд виробника. Нові правила буде введено поступово, протягом 3 років.
  • Мінфін продав на аукціоні у вівторок гривневі ОВДП на невелику суму – 2,7 млрд грн. При цьому за 1- і 3-річних облігаціями відсоткові ставки зниженіо на 0,31-0,36% – до 16,28-16,19%.
  • Ситуацію на валютному ринку визначили чотири тенденції: продаж валюти нерезидентами для викупу ОВДП, розміщених у вівторок, а також покупка доларів для виведення з України після погашення ОВДП в середу, покупка валюти іноземними компаніями під репатріацію дивідендів та імпортерами для оплати зовнішньоекономічних контрактів. Курс стрибав всю торговельну сесію та зафіксований на рівні 25.59 ₴/$ (-0,14 грн), 28,63 ₴/€ (-0,15 грн), 3,92 ₴/10 руб (-0,03 грн). За оцінкою учасників торгів, Нацбанк зміг купити в анонімному режимі близько $10 млн. Станом на 1 серпня міжнародні резерви України зросли на 5,8% і досягли $21,8 млрд, що покриває 3,4 місяця критичного імпорту.

Війна

  • Окупанти знову порушили "безстрокове перемир'я". Під Маріуполем, у районі Павлополя, українські морські піхотинці були обстріляні з гранатомета, загинули 4 бійців. На приморській ділянці фронту українські війська також були обстріляні у Водяному та Лебединському. На південь від Докучаєвська, у Богданівці, окупанти обстріляли позиції українських військ із гармат БМП і стрілецької зброї, а під Горлівкою, у Південному та Майському, – з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів загинули 4 і поранено 1 українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Президент Зеленський після загибелі бійців закликав інших лідерів "нормандської четвірки" якомога швидше провести переговори. За його словами, Україна щиро прагне миру, проте міжнародна громадськість побачила, хто саме не хоче миру. Секретар РНБО Данилюк заявив, що порушення "бойовиками" домовленостей про перемир'я "не залишиться без уваги". Порушення режиму припинення вогню на Донбасі засудив і спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання на Донбасі Волкер.
  • Росія відпустила українського громадянина Стешенка, що був затриманий у квітні на пункті пропуску "Чонгар" на адмінкордоні з окупованим Кримом. ФСБ звинуватила його в створенні "екстремістської групи" разом із Велієвим – помічником депутата Верховної Ради лідера кримських татар Джемілєва, з метою залякування проросійськи налаштованих кримських татар і створення міжнаціональної напруженості на півострові.

Тренди

  • Олігарх Коломойський дав інтерв'ю російському агентству РБК, в якому знову назвав бойові дії на Донбасі "громадянським конфліктом",що інспірований Росією, і якби Росії там не було, то, за його твердженням, "конфлікт" закінчився б мирним шляхом за два тижні. Коломойський вважає, що мінські домовленості не працюють, оскільки в них є пункт про зміну Конституції України. Він стверджує, що спроби змінити Конституцію робив попередній президент Порошенко, але у нього нічого не вийшло, подібне не вдасться йі нинішньому президенту.
    Коломойський заявив, що знає главу Офісу президента Богдана близько 15 років, а протягом останніх 5 років він був одним з його головних юристів. На посаді прем'єр-міністра олігарх бачить заступника голови Офісу президента Гончарука або виконавчого директора Нафтогазу Вітренка.
    Коломойський назвав керівників партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука та Бойка "колаборантами та зрадниками", підривна діяльність яких поки не реалізувалася у вигляді кримінального переслідування.

No comments:

Post a Comment