August 02, 2019

01.08.2019: Переговори РФ, України та ЄС щодо транзиту газу заплановані на 16 вересня

Переговори РФ, України та ЄС щодо транзиту газу заплановані на 16 вересня
Переговори РФ, України та ЄС щодо транзиту газу заплановані на 16 вересня

  • Тристоронні переговори РФ, України та ЄС щодо транзиту газу заплановані на 16 вересня.
  • ЦВК оголосить підсумки виборів до 5 серпня.
  • Бойовики "ЛНР" не дозволили провести розмінування території біля мосту через Сіверський Донець.

В Україні

  • Центральна виборча комісія планує оголосити остаточні результати виборів до 5 серпня.
    Апеляційний суд скасував перерахунок голосів на окрузі в Житомирській області, на якому переміг з різницею в кілька сот голосів кандидат від партії Порошенка депутат Арешонков. В цьому окрузі балотувався й депутат від Народного фронту Пашинський, який посів лише 3 місце.
  • Президент Зеленський призначив главою Держуправління справами чоловіка новообраного депутата партії "Слуга народу" Борзова, дочки одного з керівників шоу "Ліга сміху" студії "Квартал 95".
  • Представник президента в Кабміні Герус заявив, що новий уряд буде сформовано відразу після першого засідання новообраної Верховної Ради.
  • Глава Податкової служби Верланов заявив про опрацювання з командою президента концепції Служби фінансових розслідувань, яка займатиметься економічними злочинами. Він заявив, що для успішної роботи нової служби та побудови партнерських відносин між платниками податків і податковою службою необхідно розділити правоохоронні та сервісні функції.
  • Держаудитслужба проводить перевірки 21 підприємства теплокомуненерго через високі тарифи на тепло, які міністр регіонального розвитку Зубко вважає необґрунтованими.
    За словами представника президента в Кабміні Геруса, новий уряд має змінити критерії нарахування субсидій, які полегшать їх отримання незахищеними верствами населення.
  • Слідчі НАБУ провели обшуки в Украерорусі та за місцем проживання посадових осіб підприємства у справі про можливе зловживання службовим становищем. Чиновники розмістили понад 400 млн грн у Платинум-банку безпосередньо перед його банкрутством.
  • Управління спецрозслідування Генпрокуратури завершило слідство у справі про участь колишнього президента Ющенка у виведенні із держвласності державної резиденції Межигір'я. Генпрокуратура подала апеляцію на рішення Печерського суду, який двічі відмовився заарештовувати майно Ющенка.
  • Мер Києва Кличко звернувся до НАБУ з вимогою перевірки заяви голови Офісу президента Богдана про підкуп в його інтересах. Він поскаржився, що пішохідний міст над Володимирським узвозом став інструментом політичного тиску в руках його конкурентів, а гроші міста на його будівництво ніхто не крав. Держбюро розслідувань допитало Кличка у рамках відкритого з цього приводу кримінального провадження.
    У ЗМІ з'явилася інформація про те, що Богдан написав заяву про звільнення за власним бажанням "з бажаного моменту", проте офіційні особи Офісу президента її не підтвердили. На думку експертів, звільнення Богдана може бути однією з умов зустрічі Зеленського з президентом Трампом.
  • Колишній президент Порошенко стверджує, що перші мінські домовленості були підписані не в Мінську, а на саміті НАТО в Кардіффі.
  • 20% п'ятирічних єврооблігацій, розміщених Нафтогазом 12 липня на суму €600 млн під 7,125% річних, придбав ЄБРР. Гроші будуть використані для закупівлі газу.
  • Глава Митної служби Нефедов заявив, що в Україні не має бути автомобілів на єврономерах, ввезених в обхід законодавства. За його словами, необхідно забезпечити можливість їх постановки на українську реєстрацію за доступною ціною, щоб це не суперечило Угоді про асоціацію з ЄС. Він заявив, що виступає за дешеві машини з Європи, зниження податків і мит на них і збереження прозорості процесу.
  • Нацбанк розробив проект правил використання QR-коду для переказу грошових коштів. Це дозволить спростити безготівкові розрахунки, оплату рахунків та обмін грошовими реквізитами для переказів між фізичними особами, у тому числі, із застосуванням механізмів безконтактних платежів за допомогою смартфону.
  • Касаційний господарський суд призупинив до розгляду по суті Верховним судом процедуру визнання недійсним процесу обміну акцій Приватбанку держави при його націоналізації.
  • Нацбанк повідомив про зростання в І півріччі чистого прибутку платоспроможних банків до 31 млрд грн, порівняно з 8,3 млрд грн минулого року. Доходи банків зросли на 31% – до 121 млрд грн, витрати – на 7% – до 90 млрд грн.
  • Нацбанк запустив новий сайт, стара версія працюватиме паралельно протягом року.
  • Нерезиденти не продавали валюту для участі в аукціоні Мінфіну, що викликало її дефіцит. Перекіс між попитом і пропозицією був настільки великий, що Нацбанк був змушений продати близько $10 млн для підтримки курсу, проте долар продовжував дорожчати до кінця торгової сесії. Офіційний курс установлено на позначці 25.34 ₴/$ (+0,32 грн), 27,98 ₴/€ (+0,08 грн), 3,97 ₴/10 руб (+0,02 грн). Подальша курсова перспектива залежатиме від того, чи скоротить Мінфін обсяг розміщення гривневих облігацій. Глава НБУ Смолій вважає, що зміцнення долара не є критичним. Міністр фінансів Маркарова заявила, що нереалістичний прогноз середньорічного курсу гривні від НБУ призводить до невиконання дохідної частини бюджету через зменшення митних платежів.

Київ

  • Інститут національної пам'яті подав апеляцію на рішення Київського адмінсуду про повернення старих назв проспектам Бандери (Московського) та Шухевича (Ватутіна).

Війна

  • На Донбасі знову сталися зіткнення на приморській ділянці фронту – у Павлополі та Водяному, у Красногорівці в околицях Донецька, у Луганській області – у Попасній і Кримському поруч із трасою Р-66 "Бахмутка". Окупанти також відкривали вогонь зі стрілецької зброї у Лебединському, Широкиному, Гнутовому в околицях Маріуполя, у Богданівці та Новогнатівці на південь від Докучаєвська, у Пісках на околиці Донецька та в Золотому Луганської області поблизу невідкритого КПВВ. Унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.
    За повідомленням Станично-Луганської райдержадміністрації сапери почали розмінування ділянки території, що прилягає до зруйнованого мосту через Сіверський Донець, проте бойовики "армії ЛНР" не пускають їх на контрольований ними берег.

Україна та світ

  • Шрі-Ланка на 6 місяців скасувала плату за візу для громадян 48 країн, у тому числі України. Вартість візи для українців становила $40.
  • Глава Нафтогазу Коболєв повідомив, що тристоронні переговори щодо нового договору про транзит газу між Росією, Україною та ЄС намічено на 16 вересня. Україна запропонує Росії укласти контракт на прокачування 60 млрд м3 щорічно.
  • Речник МЗС РФ Захарова назвала підготовлений Сенатом США законопроект про санкції проти фірм, що беруть участь у будівництві "Північного потоку-2", "черговим витком русофобських заходів". Вона стверджує, що санкції США не впливають на "незалежну політику РФ на міжнародній арені".

No comments:

Post a Comment