August 01, 2019

31.07.2019: Нафтогаз оцінив збитки від втрати активів в Криму в $5,2 млрд

Нафтогаз оцінив збитки від втрати активів в Криму в $5,2 млрд
Нафтогаз оцінив збитки від втрати активів в Криму в $5,2 млрд

  • Нафтогаз оцінив збитки від втрати активів в Криму в $5,2 млрд.
  • Тристороння контактна група в Мінську прийняла рішення про розмінування моста й території у Станиці Луганській.
  • Курс гривні на міжбанку просів нижче 25 ₴/$.
  • Предстоятель УПЦ КП Філарет просить Мін'юст відновити реєстрацію церкви.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив нового голову Черкаської облдержадміністрації і ввів до Нацради щодо боротьби з корупцією секретаря РНБО Данилюка та главу Податкової служби Верланова.
  • Прес-служба Нафтогазу повідомила, що у серпні 10 підприємствам теплокомуненерго буде відмовлено у продажу газу через недостатній рівень розрахунків за вже спожитий газ. Найбільші боржники – із Черкас, Броварів і Токмака Запорізької області.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) ухвалило рішення про фінансування парламентських партій в ІІІ кварталі 2019 року. Нові партії, що потрапили до парламенту, а також ті, що отримали більше 2% підтримки на виборах, фінансування поки не отримуватимуть. Зі 160 млн грн найбільшу суму отримають партія "Народний фронт" – 36,4 млн. грн та "Європейська солідарність" – 35,8 млн грн.
  • Предстоятель УПЦ Київського патріархату звернувся з листом до міністра юстиції Петренка  про подовження реєстрації церкви, оскільки, за його твердженням, Православна церква в Україні (ПЦУ) не має до неї жодного відношення. Ліквідаційна комісія, створена ПЦУ, прийняла рішення про зняття з реєстрації УПЦ КП і позбавлення її права юридичної особи. Філарет заявив, що томос, отриманий ПЦУ, – "урізаний", його юрисдикція поширюється лише на територію України, закордонні парафії передані Константинопольському патріархату, а предстоятель ПЦУ не отримав статус патріарха. Він стверджує, що УПЦ КП – єдина незалежна православна церква в Україні, оскільки УПЦ МП підпорядкована РПЦ, а ПЦУ – Вселенському патріархату. Філарет також звинуватив митрополита Епіфанія в рейдерстві.
  • У річницю нападу на активістку Гандзюк на будівлі Херсонської міської ради з'явився напис "Вбивці Каті Гандзюк будуть покарані". Активісти провели акцію під обласним управлінням Нацполіції, під час якої запалили фаєри та закріпили на будівлі табличку з назвою вулиці на честь Гандзюк.
  • Деякі провайдери обмежили доступ до українського блоггерского ресурсу enigma.ua на підставі указу попереднього президента Порошенка. Власники ресурсу та низка журналістів вважають рішення одіозного судді Київського адмінсуду Вовка наступом на свободу слова в Україні.
    Скандал навколо адмінсуду Києва триває. Суддя Вовк заявив, що справа, порушена НАБУ проти суддів, – особиста помста глави Бюро Ситника, щодо якого було прийнято рішення суду про його нібито втручання до виборів президента США, що завдало шкоди інтересам держави.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила виправдувальний вирок меру Одеси Труханову.
  • СБУ викрила співробітника МВС із Запоріжжя, який вів шпигунську діяльність за завданням ФСБ РФ.
    Мера Запоріжжя Буряка викликано на допит до СБУ у справі про держзраду та підкуп виборців, в якій він фігурує поки як свідок.
  • Із 1 серпня для патрулювання населених пунктів будуть залучені підрозділи Нацгвардії у складі самостійних піших патрулів, озброєних штатною зброєю та спецзасобами.
  • Президент Зеленський призначив двох уповноважених Антимонопольного комітету за своєю квотою.
    АМКУ планує прийняти рішення про примусовий поділ активів компанії Group DF олігарха Фірташа з виробництва азотних добрив. Компанія стверджує, що рішення комітету засноване на недостовірних даних і прийнято без слухань і врахування думок зацікавлених сторін.
  • Укрзалізниця пригрозила скороченням пасажирських перевезень у разі відмови уряду та Верховної Ради від зниження податку на землю під залізничним господарством. Податок було введено поправкою до Податкового кодексу під час "бюджетної ночі". Він становить 3 млрд грн. Керівництво Укрзалізниці заявило, що "у жодній країні світу податок на землю під залізницями не оплачується взагалі".
  • Новим бізнес-омбудсменом з листопада стане колишній мер Варшави Свєнціцький. Він замінить на своєму посту колишнього єврокомісара Шемету, повноваження якого сплили в травні поточного року.
  • З ранку котирування долара просіли нижче 25 грн/$, Нацбанк скуповував всю валюту, виставлену на продаж нерезидентами, які купили ОВДП, і купив в сумі не менше $160 млн. Однак після обіду котирування зросли до 25,15 грн/$, а офіційний курс установлено на рівні 25.02 ₴/$ (-0,06 грн), 27,90 ₴/€ (-0,08 грн), 3,95 ₴/10 руб (-0,01 грн).  Міністр фінансів Маркарова розкритикувала керівництво НБУ за істотне зміцнення національної валюти протягом двох минулих тижнів.

Війна

  • "Безстрокове хлібне перемир'я" закінчилося. На Донбасі поновилися бойові дії усією лінією фронту. Українські війська було обстріляно в Широкиному, Водяному, Лебединському, Павлополі, Гнутовому на приморській ділянці фронту, у Богданівці та Новогнатівці на південь від  Докучаєвська, у Пісках на околиці Донецька, в Луганському на Світлодарському виступі, а також у Попасній і Золотому в Луганській області. У Попасній унаслідок мінометного обстрілу пошкоджено водогін, без води залишилися понад 3 тис. місцевих жителів. Припинено рух транспорту через КПВВ "Гнутове" через пожежу на навколишньої території, що призвела до детонації боєприпасів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • Прес-секретар глави української делегації на переговорах в Мінську Оліфер повідомила, що тристороння контактна група прийняла рішення про розмінування мосту та прилеглої території у Станиці Луганській з 1 серпня, однак до цього моменту мають бути демонтовані фортифікаційні споруди "армії ЛНР" і прибрана символіка "республік". Демонтаж блокпостів має бути "одночасним і дзеркальним".

Україна та світ

  • Мер Києва Кличко здійснив поїздку до США, де зустрівся з адвокатом президента Трампа, колишнім мером Нью-Йорка Джуліані. На думку експертів, під час переговорів із Джуліані Кличко поскаржився на главу Офісу президента Богдана, який намагається звільнити його з посади голови Київської міської адміністрації. Джуліані дуже різко висловлювався про осіб з оточення Зеленського, що мають відношення до представників Демократичної партії, яка опонує Трампу. Кличко має впливових друзів у США, і це може бути приводом для тиску на Зеленського для зняття Богдана з посади.
  • Нафтогаз подав до Третейського суду в Гаазі позов про компенсацію збитків на суму $5,2 млрд через захоплення Росією активів компанії у Криму в результаті окупації. Арбітраж у Гаазі 1 березня ухвалив рішення на користь Нафтогазу, в якому підтвердив захоплення активів Росією, проте російське керівництво рішення арбітражу не визнало.
  • Російська "Транснафта" виплатила "Укртранснафті" €2,3 млн часткової компенсації за потрапляння хлорорганічних сполук до трубопроводу "Дружба".

No comments:

Post a Comment