July 12, 2019

11.07.2019: Верховна Рада прийняла новий Виборчий кодекс

Верховна Рада прийняла новий Виборчий кодекс
Верховна Рада прийняла новий Виборчий кодекс

  • Верховна Рада прийняла новий Виборчий кодекс.
  • Зеленський уперше провів телефонні переговори з Путіним.
  • Нафтогаз знизив ціни на газ для населення у липні на 10%.
  • Зеленський має намір позбавити Кличка повноважень голови Київської міськадміністрації.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла новий Виборчий кодекс, в якому прописано голосування на виборах до Верховної Ради лише за відкритими партійними списками, без мажоритарних округів. Представник президента у парламенті Стефанчук заявив, що кодекс було прийнято із порушенням регламенту, голоси для ухвалення знайшлися лише із 17 спроби, поправки до кодексу ніхто не розглядав – усі 4,5 тис. поправок було відхилено голосуванням 20-40 депутатів, а остаточного тексту документа досі немає. Тому, за його словами, Зеленський прийме рішення про затвердження кодексу після аналізу його тексту.
    Депутати вдруге провалили голосування про звільнення міністра закордонних справ Клімкіна.
    Ратифіковано угоду про зону вільної торгівлі з Ізраїлем.
    Прийнято зміни до закону про виробництво електроенергії, які повернули "зелений тариф" для власників малих сонячних електростанцій, розміщених на землі.
    Також прийнятий закон про відкрите реєстрі педофілів і примусову хімічну кастрацію осіб, які вчинили злочини сексуального характеру відносно неповнолітніх.
  • Президент Зеленський заявив, що має намір внести до закону про очищення влади осіб, які брали участь в управлінні Україною в період президентства Порошенка.
  • Апеляційний адмінсуд скасував рішення Центральної виборчої комісії про зняття з реєстрації кандидатом у депутати колишнього заступника генерального прокурора Кузьміна. ЦВК скасувала реєстрацію за мажоритарним округом у Харкові кандидата в депутати від партії "Слуга народу" Куницького через наявність у нього другого громадянства Ізраїлю.
  • Колишнього міністра економічного розвитку Абромавічуса призначено головою наглядової ради Укроборонпрому. Він назвав головними завданнями організації проведення міжнародного аудиту діяльності та реформування відомства.
  • Держбюро розслідувань викликало на допит колишнього президента Порошенка в рамках розслідування про ухилення від сплати податків і відмивання коштів при продажу заводу "Кузня на Рибальському", за який він отримав $236 млн. ДБР розслідує щодо Порошенка 8 кримінальних проваджень.
  • Чиновники Нацради з телебачення та радіомовлення заявили, що не можуть підтвердити контроль проросійського політика Медведчука над телеканалами "112", NewsOne і ZIK, оскільки вони "куплені на підставну особу". Заступник глави регулятора Фещук стверджує, що Рада не має права перевіряти джерела фінансування телеканалів.
  • Нафтогаз повідомив про зниження ціни на газ для населення в липні на 10,4%, проте відпускну ціну не названо. Кабмін зобов'язав газового монополіста знизити ціну на газ на 11,7%, ціна без ПДВ і тарифу на прокачування та розподілення становить 4905 грн/1000 м3.
  • Верховний суд зобов'язав господарський суд Дніпропетровської області почати розгляд позову НБУ про стягнення з олігарха Коломойського 4,5 млрд грн рефінансування, наданого 2015 року Приватбанку за договорами поруки.
  • Від початку торгової сесії спекулянти намагалися розгойдати курс, але Нацбанк викупив усю валюту, виставлену на продаж, після чого курс стабільно зростав до кінця дня. Офіційний курс зафіксовано на позначці 25.80 ₴/$ (+0,10 грн), 29,11 ₴/€ (+0,28 грн), 4,10 ₴/10 руб (+0,07 грн).

Київ

  • Президент Зеленський зустрівся з мером столиці Кличком і підтвердив намір розділити дві посади – виборного мера та голови Київської міської адміністрації, на яку планує призначити свого представника. Кличко заявив, що позбавлення мера виконавчих повноважень – це позбавлення права столиці на самоврядування та повернення до часів колишнього президента Януковича.

Війна

  • Не припиняються бойові дії уздовж лінії фронту від Азовського моря до Світлодарська. Бойові зіткнення відбулися в Широкиному, Лебединському, Водяному, Тарамчуку, Піщовику, Гнутовому, Чермалику, у Новтороіцкому та Березовому – на трасі Донецьк-Маріуполь у районі КПВВ, а також на околицях Донецька – у Новомихайлівці, Мар'їнці, Пісках, в околицях Горлівки – в Майському , Зайцевому та на Світлодарському виступі – у Новолуганському та Світлодарську. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідокі обстрілів один український військовослужбовець загинув, 2 – поранені. Під час артилерійського обстрілу Чермалик дістав поранень і помер місцевий житель.

Україна та світ

  • Президент Зеленський уперше провів телефонні переговори з президентом РФ Путіним. За повідомленням прес-секретаря російського президента Пєскова, обговорювалися питання врегулювання на сході України, обміну полоненими та ув'язненими, а також можливість продовження переговорів у "нормандському форматі". Путін заявив, що не проти розширення складу учасників "нормандського формату" й готовий іти на переговори за умови хорошої підготовки після закінчення виборчого процесу та формування нового уряду України. Він сказав, що не знає, як відреагують на пропозицію Зеленського інші можливі учасники переговорів.
  • Відбувся офіційний візит прем'єр-міністра Молдови Санду до Києва. На підсумковій прес-конференції із президентом Зеленським вона заявила, що було обговорено питання регіональної безпеки, європейської інтеграції, двосторонні відносини та внутрішні реформи. Санду заявила про намір посилити партнерство з Україною та зробити його однією із головних складових системи безпеки Молдови. Зеленський заявив, що країни об'єднує спільне бажання – вивести з території російські війська. Він підкреслив, що не допустить федералізації, яку нав'язують Україні.
  • Суд ЄС зняв санкції з колишнього президента України Януковича та 6 чиновників його оточення, які діяли в 2016-2018 роках, при цьому санкції, подовжені з березня 2019 року, залишаються в силі.
  • МЗС України висловив протест проти рішення російських властей, які визнали "небажаною" діяльність громадської організації "Всесвітній конгрес українців" у Канаді.

No comments:

Post a Comment