July 31, 2019

30.07.2019: Зеленський оприлюднив указ про створення єдиного порталу електронних держпослуг


Зеленський оприлюднив указ про створення єдиного порталу електронних держпослуг
Зеленський оприлюднив указ про створення єдиного порталу електронних держпослуг

  • Зеленський оприлюднив указ про створення єдиного порталу електронних держпослуг.
  • Богдан запропонував Кличку піти у відставку з поста глави міської адміністрації Києва.
  • Україна заарештувала російський танкер, що брав участь у захопленні українських військових катерів.
  • Мінфін розмістив гривневі ОВДП на рекордну суму, курс гривні різко зміцнився.
  • На День незалежності замість військового параду буде проведено "Ходу гідності".

В Україні

  • Президент Зеленський видав указ про полегшення доступу громадян до електронних послуг. Документ передбачає створення єдиного веб-порталу державних електронних послуг з особистим кабінетом, за допомогою якого громадяни матимуть доступ до особистої інформації у держреєстрах і до пріоритетних послуг. Указ оголошує підготовку до проведення електронних виборів та електронного перепису населення, а також повного аудиту роботи держреєстрів і їх упорядкування. На думку чиновників, указ стане ключовим документом у боротьбі з корупцією та рейдерством.
    Радник президента Федоров вважає відсутність засобів електронної ідентифікації громадян головною перешкодою розвитку електронних послуг. За його словами, електронний підпис буде вбудовано в ID-паспорти вже з вересня, але головним пріоритетом він вважає Mobile ID і Smart ID.
  • Новим радником президента Зеленського призначено засновника клініки "Борис" Радуцького, що обраний депутатом від партії "Слуга народу". Радуцького називають кандидатом на пост міністра охорони здоров'я. Він заявив, що в найближчі 6-8 місяців після призначення уряд проведе перепис населення, аудит стану медицини та запровадить міжнародні медичні протоколи. Радуцький зазначив, що не має наміру руйнувати механізми, що вже працюють, частина яких залишиться після проведення аудиту.
  • Центральна виборча комісія отримала оригінали протоколів від усіх 199 окружних комісій.
  • Глава Офісу президента Богдан дав прес-конференцію, на якій підтвердив намір президента Зеленського замінити Кличка на посаді керівника міської адміністрації. Він нагадав, що мер Києва здобув цю посаду після переговорів у Відні з олігархом Фірташем і кандидатом у президенти Порошенком у квітні 2014 року. Богдан зазначив, що всі керівники адміністрацій мають звільнитися після вступу на посаду нового президента та запропонував меру самостійно подати у відставку. Кабмін досі не прийняв рішення щодо Кличка, а прем'єр-міністр Гройсман пішов у відпустку, тому засідань уряду найближчим часом не буде. Богдан звинуватив Кличка в тому, що він не контролює Київраду та з ключових питань має домовлятися зі "смотрящими". Представник одного зі "смотрящих", за словами Богдана, пропонував йому розділити бюджет Києва в обмін на відмову від відсторонення Кличка. Кличко у відповідь записав відеозвернення до Зеленському, в якому поскаржився на некомпетентність Богдана.
    Богдан заявив, що замість військового параду на День незалежності буде проведено "ходу гідності", в якій візьмуть участь армійські підрозділи, учасники антитерористичної операції, медики, учителі, волонтери та вище керівництво країни, після чого відбудеться "грандіозний концерт", організацією якого займається "відомий режисер".
    На його думку, нова Верховна Рада навряд чи встигне провести перше засідання до 1 вересня.
  • За словами представника президента у Кабміні Геруса, уряд запровадив спецмита на всі категорії скрапленого газу, що імпортується з РФ.
  • Заступник керівника Офісу президента Гончарук в інтерв'ю агентству Bloomberg заявив про плани скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення до кінця поточного року.
  • Міністр інфраструктури Омелян повідомив про переговори з Експортно-імпортним банком США про кредит на покупку 40 нових локомотивів General Electric для Укрзалізниці за контрактом, що підписаний у лютому 2018 року.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції після тижневої перерви знову запустило держреєстр осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією злочини.
  • Генпрокуратура викликала чотирьох суддів окружного адміністративного суду Києва для вручення підозр і допиту у справі про можливе втручання до діяльності Кваліфікаційної комісії суддів.
  • Глава Держбюро розслідувань Труба підтвердив, що стосовно колишнього президента Порошенка відкрито 11 кримінальних проваджень, хоча сам Порошенко й стверджує, що таких справ немає. Адвокат колишнього президента наполягає на тому, що його підзахисний перебуває в статусі свідка, а проти свідків кримінальних справ не відкривають.
  • За даними Держстату, реальна зарплата в червні 2019 року зросла, порівняно з червнем минулого року, на 8,1%, а номінальна – на 18% і становила 10,8 тис. грн.
  • Мінфін розмістив ОВДП на рекордну суму – 17,2 млрд грн, із них 5-річних облігацій – на 10,9 млрд грн під 15,5% річних. 3-місячні облігації розміщено під 16,4% річних, 6-місячні – під 16,65%, річні – під 16,59%, дворічні – під 16,75%.
  • Продаж валюти нерезидентами під викуп ОВДП обвалив ринок – курс гривні міг зміцнитися ще більше, якби не масовий викуп валюти Нацбанком, що придбав, за оцінками учасників торгів, від $200 до $250 млн: 25.09 ₴/$ (-0,17 грн), 27,98 ₴/€ (-0,10 грн), 3,96 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Війна

  • На Донбасі триває "режим тиші", під час якого окупанти не припиняють обстріли позицій українських військ. Порушення режиму припинення вогню зафіксовані в Луганському на Світлодарському виступі, у Пісках на околиці Донецька, у Кам'янці в околицях Авдіївки, а також у Водяному та Гнутовому на приморській ділянці фронту. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • Україна відкрила 18 нових візових центрів – на додаток до 56 раніше відкритих.
  • Суд заарештував російський танкер "Nika Spirit", який брав участь у захопленні українських катерів у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року під назвою "NEYMA". Заступник глави МЗС РФ Карасін заявив, що оскаржуватиме арешт у суді буде нинішній власник судна, оскільки екіпаж танкера було звільнено.

No comments:

Post a Comment