July 30, 2019

29.07.2019: За кордоном працюють 18% працездатних українців

За кордоном працюють 18% працездатних українців
За кордоном працюють 18% працездатних українців

  • За кордоном працюють 18% працездатних українців.
  • Команда Зеленського планує скоротити кількість міністерств та об'єднати їх.
  • На Донбасі знову розгортаються бойові дії.

В Україні

  • Центральна виборча комісія прийняла вже 198 із 199 протоколів окружних комісій і визнала обраними 35 депутатів.
    Київська школа економіки проводить тренінг-інтенсив для майбутніх депутатів від "Слуги народу" у Трускавці у готелі, що належить олігархові Ахметову.
    За словами представника президента в Кабміні Геруса, коаліція в парламенті вже є, вона представлена ​​однією партією, яка й забере всі міністерські посади. За його словами, деякі комітети віддадуть опозиції, щоб не було сумнівів у демократичності нової влади. На думку секретаря РНБО Данилюка, можна скоротити кількість міністерств до 12-15, залишивши одного віце-прем'єр-міністра на посаді заступника глави уряду. Планується об'єднати міністерства інформаційної політики, культури, молоді та спорту до єдиного міністерства гуманітарної політики, а також міністерства економіки та фінансів.
  • Президент Зеленський призначив своїм позаштатним радником Бородянського – колишнього генерального директора телеканалу СТБ, що належить олігархові Пінчуку.
  • До підземних сховищ закачано вже 15,5 млрд м3 газу. Це більше на 23%, ніж минулого року, і на 20% – ніж 2017.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков звільнив начальника управління Нацполіціі Дніпропетровської області Глуховерю після гучного скандалу за його участі, коли він не підкорився вимогам патрульних і викликав для підтримки спецпідрозділ "КОРД".
  • УПЦ Московського патріархату створила комісію з питань обміну полоненими та звільнення ув'язнених. 15 липня патріарх УПЦ МП Онуфрій звернувся до патріарха РПЦ Кирила з проханням про сприяння у помилуванні та звільненні всіх українських полонених, утримуваних в РФ.
  • Представник президента в Кабміні Герус вважає, що до системи нарахування субсидій необхідно внести зміни, які збільшить кількість одержувачів на 1 млн чол.
  • РНБО відмовився від зміни моделі поділу Нафтогазу (анбандлінгу), що затверджена Кабміном.
  • Мінфін у макроекономічному огляді за липень констатував, що за кордоном на заробітках перебуває 18% працездатного населення України – 3,2 млн чол., що сприяло зменшенню безробіття в країні до 3 осіб на одну вакансію. За даними опитування сервісу "OLX-робота", більше половини респондентів готові працювати за зарплату менше 10 тис. грн.
  • Глава ради НБУ Данилишин вважає, що стан економіки не дає приводу для оптимізму, при цьому найбільш тривожна ситуація – у переробній промисловості.
  • Курс гривні знову зміцнився на тлі підготовки нерезидентів до аукціону Мінфіну, що продавали великі обсяги валюти. Слідом за ними підтягнулися й учасники зовнішньоекономічної діяльності, які закривали місячні контракти: 25.25 ₴/$ (-0,19 грн), 28,08 ₴/€ (-0,26 грн), 3,98 ₴/10 руб (-0,05 грн). Більшу частину валюти купив Нацбанк – за оцінками учасників торгів, покупки становили близько $160 млн. Минулого тижня НБУ купив $261 млн, а з початку місяця покупки становили вже $761 млн. Монетарний комітет регулятора вважає, що пом'якшення монетарної політики має бути дуже обережним, тому й не знизив облікову ставку нижче 17%.

Київ

  • На "мосту Кличка" над Володимирським узвозом тріснуло скляне огородження. Влада заявила, що відремонтує його за 2 дні.
  • Секретар Київради Прокопів заявив про відставку. Він має намір продовжити роботу з фракцією партії Порошенка для участі в майбутніх місцевих виборах.

Війна

  • На Донбасі поновилися бойові дії, у тому числі, із застосуванням мінометів. Українські війська було обстріляно на приморській ділянці фронту – у Водяному та Гнутовому, а також у Кам'янці у районі Авдіївки та у Луганському на Світлодарському виступі. Унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.
  • Прес-секретар керівника української делегації на переговорах в Мінську Оліфер повідомила, що робоча група уряду визначила терміни, фінансування та порядок відновлення пішохідного мосту у Станиці Луганській.
  • За даними МВС Росії, за 6 місяців 2019 року за спрощеною схемою отримали російські паспорти майже 45 тис. українських громадян.

Україна та світ

  • За твердженням глави Нафтогазу Коболєва, кінцева мета переговорів із Газпромом – підписання контракту на транзит газу на максимальний термін на вигідних для України умовах. Він також заявив, що Україна зможе отримати компенсацію за припинення транзиту після введення в експлуатацію Росією "Північного потоку-2".
  • Держсекретар США Помпео сподівається, що нова влада в Україні генеруватиме більш "креативні" ідеї врегулювання "конфлікту на Донбасі".
  • Росія під приводом військових навчань перекрила з 24 липня по 19 серпня п'ять районів Чорного моря, які займають майже чверть акваторії, а також перекривають основні морські шляхи до України, Грузії, Болгарії і Румунії.

Тренди

  • Представник Зеленського в Кабміні Герус вважає за можливе зниження ціни на електроенергію для промислових підприємств на 10% після того, як в липні, після введення нового ринку електроенергії, вона підвищилася на 25%. Герус негативно оцінив перші результати роботи ринку та заявив, що реформи проводяться не для Європи, США та МВФ, а мають приносити користь бізнесу та населенню.
  • Заступник глави Офісу президента Тимошенко заявив про намір запустити російськомовний міжнародний телеканал для російськомовного населення в усьому світі. За словами Тимошенка, канал планують зробити державним, про передавання прав на контент для нього Офіс домовлятиметься з приватними компаніями. Він також заявив про подовження підтримки державою Суспільного телебачення, однак підкреслив, що воно має  продемонструвати ефективність у роботі.

No comments:

Post a Comment