July 26, 2019

25.07.2019: Україна затримала російський танкер Nika Spirit

Україна затримала російський танкер Nika Spirit
Україна затримала російський танкер Nika Spirit

  • Україна затримала російський танкер, який брав участь в операції захоплення українських катерів у Керченській протоці.
  • Порошенко все-таки з'явився на допит до ДБР.
  • В індексі інновацій ООН Україна опустилася з 43 на 47 місце.

В Україні

  • На думку координатора громадянської мережі "Опора" Айвазовської, у 5 виборчих округах, де розрив між кандидатами становить кілька сотень голосів або порушені процедури підрахунку бюлетенів і передавання документації, може бути проведено повторний перерахунок голосів. Також в "Опорі" вважають, що принаймні в 6 округах "двійники" завадили партії "Слуга народу" отримати перемогу.
    Президент Зеленський зустрівся з депутатами партії "Слуга народу", що обрані на позачергових парламентських виборах. Він заявив, що партія не збирається йти на компроміси, і якщо когось це не влаштовує, краще відразу скласти мандат. Кадрові питання на зустрічі не обговорювалися.
  • Презентовано проект нової Антикорупційної стратегії, яка може бути прийнята парламентом нинішньої осені. Проект передбачає максимальне переведення державних послуг в інтернет, а також визначає державну політику щодо державних банків, енергетики, добувної галузі та оборонній сфері.
  • Попередній президент Порошенко все-таки з'явився на допит до Держбюро розслідувань. Після закінчення допиту він заявив, що дав усі необхідні пояснення зі справи про продаж заводу "Кузня на Рибальському" та повідомив, що проти нього особисто не порушено жодної кримінальної справи. Після допиту на автомобіль Порошенка видерся колишній доброволець, ветеран полку "Азов", після чого зав'язалася бійка з охоронцями, в якій він застосував сльозогінний газ. Сам Порошенко в ході інциденту не постраждав.
  • Міністр регіонального розвитку Зубко повідомив, що житловий фонд країни готовий до зими на 50%, а підготовка навчальних і дошкільних установ має завершитися до 1 вересня.
  • Мінфін повідомив, що сукупний державний і гарантований державою борг у червні зріс на 2,5% або на $1,96 млрд – до $80,35 млрд.
  • За даними Держказначейства, бюджет за І півріччя було виконано із дефіцитом лише 0,9 млрд грн. Порівняно з 2018 роком, дефіцит скоротився в 11 разів. Такі показники були досягнуті за рахунок повного переказу до бюджету Нацбанком прибутку та дивідендів – Нафтогазом.
  • Приватбанк програв у Лондонському міжнародному арбітражі позов проти власників його єврооблігацій. Арбітраж зобов'язав банк виплатити власникам облігацій, випущених до націоналізації, $335 млн. Виплати залежатимуть від особистості власника й дати покупки, що, на думку експертів дозволить відокремити пов'язаних осіб. Виплати можуть призвести до необхідності докапіталізації банку.
  • Прес-служба НБУ повідомила, що на аукціоні Мінфіну з розміщення ОВДП у вівторок більшу частину облігацій купили нерезиденти. Обсяг вкладень зріс на 5,9 млрд грн і досяг 73 млрд грн, що становить 9,2% від загальної суми випуску (на початок року цей показник не перевищував 1%).
  • Початок виплат відшкодування ПДВ Держказначейством не змінив тенденцій ринку на зміцнення гривні: 25.49 ₴/$ (-0,03 грн), 28,33 ₴/€ (-0,10 грн), 4,04 ₴/10 руб (-0,01 грн). Нацбанк купив в анонімному режимі близько $20 млн.

Війна

  • Окупанти знову обстріляли українські війська зі стрілецької зброї і гранатометів у Причепилівці, поблизу траси Р-66 в Луганській області. Уналслідок обстрілу зазнав поранення український військовослужбовець.
    На засіданні постійної ради ОБСЄ представник України Цимбалюк заявив, що з моменту оголошення попереднього "режиму тиші" загинули 49 українських військовослужбовців, ще 307 – зазнали поранень.

Україна та світ

  • У порту Ізмаїл затримано російський танкер Nika Spirit, який блокував прохід під мостом у Керченській протоці під час проходження через нього українських військових катерів у листопаді 2018 року. Судно змінило власника та назву, проте номер у морському реєстрі зберігся. Екіпаж судна відпущено, він відбув до Молдови, оскільки, за твердженням співробітників СБУ, моряки не порушували законів України та норм міжнародного морського права. Росія попередила, що "наслідки не змусять себе довго чекати".
  • Мін'юст РФ оголосив про оскарження рішення Міжнародного арбітражу у справі про відшкодування збитків Ощадбанку через втрату активів у Криму. Прес-служба Ощадбанку повідомила, що не отримувала таких документів, а вердикт арбітражу набув чинності, про що свідчить рішення апеляційного суду Києва про підтвердження стягнення $1,1 млрд з РФ.
  • Українські агровиробники вже вичерпали 9 квот на безмитний експорт в ЄС низки товарів – меду, цукру, круп, пшениці, кукурудзи та борошна, обробленого крохмалю й томатів, виноградного та яблучного соків, вершкового масла. Обсяг поставок зріс до €3,1 млрд, що на 37% більше, ніж минулого року.
  • Оператор газотранспортної системи веде переговори про постачання до України катарського газу Трансбалканським газогоном із грецького порту Ревітуза.
  • Представник МВФ Райс підтвердив, що місія Фонду приїде до України для переговорів про подовження кредитування після призначення нового уряду та визначення політики країни після парламентських виборів.

Тренди

  • У глобальному індексі інновацій ООН Україна опустилася за рік з 43 на 47 місце. Автори рейтингу поставили країну на 110 місце за показником сприятливості політичного середовища, з екологічної стійкості – на 120 і включили її до групи держав з доходами нижче від середнього рівня, разом із В'єтнамом, Грузією, Молдовою та Монголією. Перше місце в рейтингу посідають Швейцарія, Швеція та США.

No comments:

Post a Comment