July 22, 2019

21.07.2019: "Слуга народу" може сформувати однопартійну коаліцію

"Слуга народу" може сформувати однопартійну коаліцію
"Слуга народу" може сформувати однопартійну коаліцію

  • "Слуга народу" може сформувати однопартійну коаліцію.
  • На Донбасі в перший день "хлібного перемир'я" загинули та поранені 4 військовослужбовців.

В Україні

  • В Україні пройшли позачергові парламентські вибори. Незважаючи на численні порушення на виборчих дільницях, у тому числі, агітацію в день виборів, підкуп виборців, недопуск спостерігачів тощо, вибори відбулися. За повідомленням МВС, системних порушень на них зафіксовано не було. За інформацією ЦВК, у виборах взяли участь трохи менше 50% зареєстрованих виборців. За попередніми даними, до Верховної Ради проходять 5 партій – "Слуга народу", "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність", "Батьківщина" та "Голос". "Слуга народу" лідирує навіть на закордонному виборчому окрузі, випереджаючи партію Порошенка. Президентська партія набирає більше 226 мандатів разом із мажоритарними округами, за рахунок розподілу між переможцями голосів, що отримали партії, які програли. Це дозволяє їй вперше в історії України сформувати однопартійну коаліцію та уряд без участі інших партій. Проте конституційної більшості у партії немає. Для внесення змін до Конституції партійним бенефіціаром доведеться домовлятися з іншими, проте навіть усіх депутатів "Голоса" і "Батьківщини" для цього не вистачить, хоча й не виключено, що синхронно зі "Слугою народу" голосуватимуть і самовисуванці. У такому випадку ймовірність прийняття змін доволі велика. Можна зазначити, що до нового парламенту не потрапляє жоден із депутатів від "Народного фронту", який виграв вибори 2014 року, а з колишньої партії Порошенка – лише близько 20 осіб.
    Партія Зеленського планує скликати першу сесію нового парламенту 24 серпня – у День незалежності. Крім того, президент Зеленський анонсував проведення позачергових місцевих виборів і пообіцяв посадки топ-корупціонерів після початку роботи Верховної Ради та призначення нового генпрокурора. Одним із перших Зеленський планує внести до парламенту закон про зняття депутатської недоторканності.
  • За твердженням компанії АрселорМіттал – Кривий Ріг, слідчі дії СБУ на металургійному комбінаті призвели до припинення інвестиційного проекту на суму $150 млн.

Війна

  • На Донбасі окупанти порушили режим припинення вогню лише раз – українські війська були обстріляні в районі Золотого зі стрілецької зброї та озброєння БМП. Унаслідокі підриву на вибуховому пристрої, що був встановлений диверсійною групою, у районі Щастя загинули 2 українських військовослужбовців, ще 2 – поранені. Спостерігачами ОБСЄ з опівночі 21 липня було зафіксовано понад 70 порушень "режиму тиші", у тому числі, розриви снарядів, більшість з яких – у районі Попасної Луганської області.
    На контрольному пункті в'їзду-виїзду Майорськ виявлено боєприпаси, що не розірвалися, в результаті чого роботу пункту було зупинено. Пропуск через Майорськ буде закрито й у понеділок – до закінчення робіт із розмінування території.


No comments:

Post a Comment