July 20, 2019

19.07.2019: НАБУ провело обшуки в компаніях, що пов'язані з Порошенком

НАБУ провело обшуки в компаніях, що пов'язані з Порошенком
НАБУ провело обшуки в компаніях, що пов'язані з Порошенком

  • НАБУ провело обшуки в компаніях, що пов'язані з Порошенком.
  • Газпром програв апеляції Нафтогазу про примусове стягнення коштів за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • СБУ викрила схему фінансування "ДНР" дочірнім підприємством "Мотор-Січі".

В Україні

  • Після рішення Верховного суду 20 липня Центральна виборча комісія прийме рішення про включення до виборчих бюлетенів депутата-втікача Онищенка та ще низки кандидатів. До виборів залишається менше доби, може виникнути технічна проблема з вписуванням їх до бюлетенів.
    МВС звернулося до ЦВК з проханням про зняття кандидата із прохідної частини списку "Опозиційною платформи – За життя" Торнера та стверджує, що він зареєстрований під фіктивним прізвищем, має 5 українських загальногромадянських і 4 закордонних паспорти на різні прізвища за підробленими документами та перебуває у розшуку після втечі з в'язниці у Молдові.
    Депутат Мосійчук звинуватив кандидата від партії "Європейська солідарність", бізнес-партнера колишнього президента Кононенка в тому, що став його технічним кандидатом за мажоритарним округом, проте після знявся з виборів. Кононенко заперечує всі звинувачення.
    Команда президента Зеленського сподівається на отримання більшості в новому парламенті, але не виключає формування коаліції з партіями "Батьківщина" та "Голос".
    Громадянська мережа "Опора" зафіксувала понад 2,1 тис. порушень виборчого законодавства, 83% з яких – порушення правил ведення передвиборної агітації, а 10% – пов'язані із підкупом виборців. Зеленський має намір запропонувати новій коаліції негайно призначити нового генпрокурора.
    Посольство США попередило про "ризик насильства" у день виборів.
  • Президент Зеленський заявив, що після відмови голови Верховної Ради Парубія від проведення позачергової сесії парламенту не має наміру більше звертатися до нього, а подані закони ухвалить новий склад парламенту.
  • Представник Зеленського в Конституційному суді Веніславський з'ясував, що в 2015 році попередній президент Порошенко направив до суду подання про неконституційність позбавлення звання президента свого попередника Януковича в зв'язку з тим, що закон, яким він був позбавлений звання, порушує низку норм Конституції.
    До Конституційного суду надійшло подання 53 депутатів Верховної Ради про визнання неконституційними трьох законів щодо Донбасу: про особливий режим місцевого самоврядування (особливий статус), про амністію учасників бойових дій і про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в ОРДЛО.
  • Офіс президента підтвердив, що Зеленський не уповноважував кума президента РФ Путіна, главу політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука представляти Україну на будь-яких переговорах.
  • Суд подовжив ще на 2 місяці термін арешту директору незареєстрованого інформагентства "РИА-Новости Україна" Вишинському.
  • СБУ заявила про викриття схеми фінансування "ДНР" однією із компаній, що входять до холдингу "Мотор-Січ", почесним президентом якого є депутат Богуслаєв. На окупованій території у Сніжному продовжує роботу Сніжнянський машинобудівний завод, що виготовляє лопатки для турбін двигунів вертольотів. Розслідувачі Bihus.info стверджують, що "Мотор-Січ" продає продукцію в Росію через підставні компанії у третіх країнах і працює в Криму, а також на окупованій території Донбасу.
  • НАБУ провело обшуки в інвестиційній компанії ICU, що безпосередньо пов'язана з попереднім президентом Порошенком, та управляє його активами, у справі про формулу формування ціни на енергетичне вугілля "Роттердам +". Менеджерів ICU Порошенко призначив на ключові керівні посади в державі – главою НБУ стала президент компанії Гонтарева, главою НКРЕКУ – один з менеджерів нижчої ланки.
    Детективи Бюро також провели обшуки в автомобільній корпорації "Богдан" і спортклубі "5 елемент", що пов'язані з бізнес-партнером попереднього президента Гладковським. Сам Гладковський не з'явився на допит у НАБУ, прес-служба корпорації "Богдан" повідомила, що він перебуває за кордоном. Журналісти з'ясували, що "Богдан" отримав нещодавно ще понад 78 млн грн за секретним оборонним замовленням.
  • Рейтингове агентство Fitch підтвердило довготермінові рейтинги всіх 4 українських держбанків на рівні "B-".
  • В останній день бюджетних платежів гривня значно зміцнилася за невеликого обсягу торгів, що дозволило Нацбанку купити в анонімному режимі, за оцінками банкірів, близько $20 млн. Курс встановлено на позначці 25.81 ₴/$ (-0,21 грн), 28,98 ₴/€ (-0,21 грн), 4,11 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Війна

  • Окупанти різко активізували бойові дії, посилили обстріли, у тому числі, із важкої артилерії. Унаслідок снайперського вогню загинули 2 українських військовослужбовців, ще 3 – зазнали поранень під час обстрілів. Не припиняються бої на південній ділянці фронту – зіткнення відбулися в Широкиному, Водяному, Лебединському, Талаківці, Тарамчуку, Гунтовому, Піщовику, Чермалику, Гранітному, в околицях Докучаєвська – у Богданівці, Новотроїцькому, Березовому, Новогнатівці, на околицях Донецька – у Мар'їнці, Красногорівці, в Авдіївці, на околиці Горлівки – у Південному (Чигирях), на Світлодарській  дузі – у Новолуганському та Луганському, а також у районі річки Сіверський Донець у Луганській області – у Ніжньотеплому, Кримському та Щасті. У Красногорівці під час обстрілу зі станкового гранатомета був поранений і помер у лікарні місцевий житель.

Україна та світ

  • Суди Люксембургу та Амстердама 8 липня відхилили апеляції Газпрому на примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу на користь Нафтогазу про відчуження майна та стягнення активів.
  • МЗС РФ отримало клопотання про звільнення 24 українських моряків під особисте зобов'язання українського уповноваженого з прав людини Денисової.

No comments:

Post a Comment